Fibromialgie: alles is seer, en ek is altyd moeg

Volgens die Spaanse vereniging vir rumatiek (SER) is fibromialgie ‘n siekte wat tussen 2% en 4% van die Spaanse bevolking aantas, die oorgrote meerderheid (90%) van die vroue. 

Fibromialgie is ‘n verandering in die persepsie van pyn, op so ‘n manier dat dit beskou word as pynlike stimuli wat gewoonlik nie is nie; wat in sommige gevalle die daaglikse lewe van diegene wat daaraan ly, baie kan beperk.  

Dit is nie bekend wat die oorsaak is nie, en daar is geen genesing nie, hoewel daar behandelings is wat dit kan beheer.

SIMPTOME VAN FIBROMYALGIA

1. PYN

Soos Dr. Benigno Casanueva, koördineerder van die Groep vir die Studie van Fibromialgie van die SER en rumatoloog by die Marques de Valdecilla-hospitaal, daarop wys,   

pyn is die belangrikste simptoom; Dit raak nie net alle pasiënte nie, maar dit is ook baie keer wat hulle help soek.

Daar is egter geen pyn nie.

Fibromialgie is in die meeste gevalle veralgemeen en diffus, sonder dat dit met spesifieke areas verband hou.  

Die intensiteit kan van dag tot dag wissel en erg genoeg wees om daaglikse take in te meng of bloot ligte ongemak te veroorsaak. In werklikheid kan fases van stabiliteit met ander wissel as dit vererger. Fibromialgie pyn is wydverspreid en diffus

Daarbenewens is dit nodig dat fibromialgie gediagnoseer moet word, dat die pyn minstens drie maande duur en dat dit gelyktydig aan die linker- en regterkant van die liggaam is; bo en onder, sowel as in die aksiale skelet (skedel, ribbes, borsbeen en ruggraat).

2. DRAG

Saam met pyn is die ander belangrikste simptoom van fibromialgie moegheid sonder ‘n oorsaak wat dit regverdig en wat nie verbeter met rus nie. Dit raak 75-96% (volgens studies) van diegene wat aan die siekte ly, en hulle beskryf dit as ‘n gevoel van voortdurende uitgeputheid en permanente uitputting wat vererger word deur fisieke aktiwiteit.  Moegheid manifesteer veral in die oggend, nadat dit wakker geword het, en kan later verbeter, hoewel dit nie verbasend is dat dit vroegmiddag of die hele dag weer verskyn nie.

ANDER simptome van fibromialië

Pyn en moegheid is die mees algemene simptome, maar nie die enigste nie. Dr Casanueva beklemtoon dat tot 79 ander simptome beskryf is. Die kenmerkendste is die gevoel van algemene styfheid, swelling en tinteling in die ledemate, asook slaapstoornisse, gemoedsversteurings, hoofpyn, angs en geheueverlies en konsentrasieprobleme.

WAT IS DIE OORSAAK VAN FIBROMYALGIA?

Dit is onbekend wat die siekte veroorsaak ,    maar soos die Spaanse basis van reumatologie aandui, word geglo dat daar baie faktore betrokke is. Alhoewel sommige mense die siekte sonder ‘n skynbare oorsaak ontwikkel, verskyn fibromialgie by ander na identifiseerbare prosesse as ‘n bakteriële infeksie of die teenwoordigheid van ‘n ander siekte wat die lewensgehalte van die pasiënt beperk. In elk geval word daar nie gedink dat hierdie gebeure die siekte kan veroorsaak nie, maar dit wek dit by mense wat reeds ‘n verskuilde abnormaliteit het in hul reaksie op sekere stimuli.

HOE WORD FIBROMYALGIA GEDIAGNOSEER?

Daar is geen spesifieke analitiese toetse (bloedtoetse, X-strale …) wat die diagnose van fibromialgie moontlik maak nie. Die diagnose word gemaak deur ander siektes uit te sluit en is gebaseer op die mediese geskiedenis en ondersoek van die pasiënt.

  • Om vas te stel dat dit ‘n geval van fibromialgie is, word benewens die veralgemeende pyn wat ons vroeër genoem het, ook ander kriteria gevolg, soos dié wat vasgestel is deur die American College of Rheumatology, wat bestaan ​​uit palpering van 18 spesifieke punte; as daar by minstens 11 van hulle geregistreer is, kan daar oor fibromialgie gepraat word.

BEHANDELING VAN FIBROMYALGIA

Aangesien die oorsaak nie bekend is nie, is daar geen definitiewe genesing nie, en is die behandelings nie heeltemal bevredigend nie, alhoewel dit help om die siekte te beheer, en bowenal   ,   help dit om pyn en ander simptome te verlig, wat die lewensgehalte van pasiënte verbeter. Baie van die simptome word verbeter met medikasie (pynstillers of spierverslappers om pyn te verlig, antidepressante om serotonienvlakke te verhoog …), maar dit moet altyd deur ‘n dokter voorgeskryf word.

WAT KAN EK DOEN OM FIBROMYALGIA TE MAKLIK?

Die sielkundige en emosionele aspek speel hier ‘n baie belangrike rol. Trouens, die eerste stap vir die persoon wat met fibromialgie gediagnoseer word, is om beter te voel, te aanvaar en te aanvaar dat dit heel waarskynlik is dat hulle lewenslank pyn sal hê en dat hulle moet leer om daarmee saam te leef. Van daar af moet u probeer om ‘n positiewe houding te handhaaf en die goeie dinge wat u in u daaglikse lewe het, te waardeer.

Daarbenewens is dit nodig om goeie gesondheidsgewoontes te volg (beheer gewig, moenie rook nie, moenie kafeïen of alkohol oordos nie …). In hierdie sin is dit belangrik om te oefen aangesien die endorfiene wat daarmee afgeskei word, pyn verminder, slaap bevorder, die gevoel van moegheid verbeter en angs en depressie verlig. al die simptome wat verband hou met fibromialgie.

Dit is egter belangrik om te onthou dat hoewel dit aanbeveel word om ‘n aktiewe lewe te handhaaf, mens terselfdertyd spanning moet vermy en nie te veel take moet doen wat tot moegheid kan lei nie.

Deel dit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *