27 verkliga fibromyalgisymtom som inte bara är i ditt huvud

Av: Lily James

Fibromyalgi är ett generaliserat kroniskt smärtsyndrom som förekommer främst hos kvinnor i åldrarna 20-50. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal Disneys uppskattar att fem miljoner människor i USA lider av fibromyalgi. Även om det är så vanligt är orsaken till fibromyalgi fortfarande oklar och symtomen på fibromyalgi kan vara lika varierande och komplexa.

En lista över fibromyalgi-symtom

Fibromyalgi diagnostiseras som ett syndrom, en samling medicinska tecken, symtom och problem, inte bara av en markör. De tre fibromyalgi-symtomen som pekar mest direkt på en diagnos är:

 • Generaliserad smärta på båda sidor av kroppen, över och under midjan
 • trötthet
 • Kognitiva svårigheter

Dock är fibromyalgi ett komplicerat kroniskt smärtsyndrom som påverkar alla aspekter av en persons liv. Det här inlägget kommer att diskutera alla dessa fibromyalgisymtom mer i detalj, liksom de specifika symtomen på fibromyalgi hos kvinnor. En komplett lista med fibromyalgisymtom varierar från patient till patient, men kan innehålla något av följande 27 fibromyalgsymptom:

 • Generaliserad muskelsmärta
 • Muskelspasmer
 • känslighet
 • Huvudvärk eller migrän
 • Rebound smärta
 • Irriterande tarmsyndrom
 • illamående
 • förstoppning
 • Överdriven gas
 • diarré
 • Smärtsamt blåsersyndrom
 • Ökad känslighet för smärta
 • Stift och nålkänsla
 • Större allmän känslighet för kyla och beröring
 • Jag glömmer
 • Oförmåga att koncentrera sig, eller “fibro dimma”
 • Problem med balans och samordning
 • trötthet
 • depression
 • Nervös energi
 • ångest
 • Känslomässig känslighet
 • Ökat svar på stress
 • Sömnproblem
 • Gemensam styvhet
 • Menstruationssmärta eller förändringar
 • Ökad risk för andra hälsotillstånd

Att känna till dessa symtom och om de påverkar dig kan hjälpa när det gäller en diagnos. Det tar år att diagnostisera den genomsnittliga personen. Detta beror på att fibromyalgisymtom överlappar varandra med många andra störningar. Följande video ger lite mer information om detta smärtsyndrom.

Smärtsymtom

Smärta är ett av de vanligaste symtomen på fibromyalgi och är en nödvändig komponent i varje diagnos. Men som EverydayHealth förklarar:

“Fibromyalgisymtom kan variera i intensitet och kan förbättras eller förvärras med tiden. Faktorer som stress, förändringar i vädret, för mycket eller för lite träning och för mycket eller för lite vila kan påverka svårighetsgraden av dina symtom. “

Det betyder att en aktivitet som orsakade dig smärta en dag kan vara bra nästa och vice versa. Fortfarande är detta hur fibromyalgi smärtsymtom kan påverka ditt liv.

1. Generaliserad muskelsmärta

Symtomet fibromyalgi är känt för är utan tvekan kronisk smärta i hela kroppen. Speciellt måste smärta uppstå på båda sidor av kroppen, såväl som över och under midjan för att diagnostiseras som fibromyalgi. Smärtan kan resa till någon annan del av din kropp och smärtens intensitet kan variera. Fibromyalgi har också en tendens att öka och minska, så smärta kan variera varje dag och även på samma dag.

Landsföreningen för fibromyalgi och kronisk smärta rapporterar att följande kan påverka smärtnivåer:

 • Kallt / vått väder
 • Icke-vilsam sömn
 • Fysisk och mental trötthet
 • Överdriven fysisk aktivitet
 • Fysisk inaktivitet
 • ångest
 • påkänning

De flesta patienter beskriver smärta som stelhet eller smärta som börjar i specifika områden. Fibromyalgi tenderar att börja i nacke och axelområdet och sprida sig till resten av kroppen därifrån. Det är också vanligt att smärta verkar komma från lederna även om inflammation eller svullnad inte finns. Ömma fläckar är också vanliga och genererar generellt kraftig smärta när tryck appliceras.

För att diagnostiseras som en kronisk sjukdom måste denna smärta vara närvarande i minst tre månader och får inte lösa eller återkomma.

2. Muskelspasmer

Muskelspasmer kan vara ett smärtsamt fibrosymptom, eller de kan bara vara en irritation när muskeln dras åt och lossnar på egen hand. Detta kan störa sömnen och den dagliga aktiviteten.

3. Huvudvärk eller migrän

Huvudvärk är ett vanligt symptom på fibromyalgi. Vissa patienter upplever till och med extrem migränsmärta. Det intensiva trycket eller hjärtklappningen av dessa migrän kan spridas längre ner i nacken, axlarna och övre ryggen. Dessa huvudvärk orsakas ofta av miljöfaktorer som:

 • Ljusa ljus
 • Höga ljud
 • Stark lukt

Dessa huvudvärk kan pågå i flera dagar och kan vara tillräckligt allvarliga för att störa sömnen.

4. studsa smärta

När fibromyalgipatienter är smärtfria kan deras första instinkt vara att hoppa in och få saker gjort. De kan städa sitt hus, träffa vänner till lunch och sedan gå på en eftermiddagspromenad med sina barn. Samtidigt som alla dessa saker är underbara kan resultatet av denna ökade aktivitet bli ännu värre, smärtan senare samma natt eller nästa dag.

5. Känslighet

Läkare diagnostiserar fibromyalgi vid 18 anbudspunkter i kroppen. Det här är symmetriska punkter placerade både ovanför och under midjan. Fibromyalgipatienter kan uppleva ökad känslighet i dessa områden när ett utbrott är överhängande, eller de kan känna dessa ömma punkter nästan hela tiden.

Gastrointestinal fibromyalgi-symtom

Många fibromyalgipatienter har också mag-tarmproblem.

6. Irriterande tarmsyndrom

Fibromyalgi och irriterande tarmsyndrom är nära besläktade, eftersom smärta och stelhet är vanliga problem vid båda tillstånd. Det är ganska vanligt att någon har båda störningarna samtidigt. IBS är ett annat kroniskt smärtstillstånd som kan leda till:

 • diarré
 • Svår buksmärta
 • kramper
 • svullnad

7. Illamående

Smärtan kan vara så allvarlig att en fibromyalgipatient blir sjuk i magen. Detta kan orsaka en förändring i kosten som kan leda till andra symtom.

8. Förstoppning

Några av de med IBS upplever förstoppning som deras huvudsakliga manifestation av detta syndrom.

9. Överdriven gas

Överskottsgas kan vara ett symptom på IBS eller det kan uppstå till följd av dietförändringar på grund av illamående eller andra orsaker.

10. diarré

För de fibromyalgipatienter som också upplever IBS kan de upptäcka att deras huvudsakliga symptom på fibromyalgi är diarré om de inte lider av förstoppning eller överdriven gas.

11. Smärtsamt blåsersyndrom 

Mayo Clinic rapporterar att fibro ofta existerar tillsammans med andra tillstånd, såsom interstitiell cystit eller smärtsamt blåsyndrom.

Symtom på sensorisk fibromyalgi

En av de konstigaste effekterna av fibromyalgi är snedvridningen av patientens känslighet för smärta, förkylning, beröring eller till och med sensoriska stimuli som lukt.

12. Ökad känslighet för smärta

De med kroniska smärtstillstånd upplever förändringar i hjärnan som gör deras kroppar mer känsliga för smärta över tid. Detta är ett symptom på vanlig fibromyalgi.

13. Stift och nålar

Varje nerv involvering kan orsaka en stickande känsla i händer och fötter, som ofta kallas en “stickande” känsla. SpineHealth konstaterar att:

”Cirka 25 {7e42071b14ee2e8f2fc2ef24c20bb0ab305ccdb09066d1e679a9e59b9a43d223} av fibromyalgi-patienter rapporterar” dålig cirkulation ”eller domningar och stickningar som inte är i ett rotmönster och vanligtvis involverar armar och händer. En fysisk undersökning avslöjar dock normal muskelstyrka och sensorisk testning, utan inflammatoriska eller artritiska egenskaper. “

14. Större allmän känslighet 

Förutom ökningar i smärtkänslighet (som förtjänar sin egen inställning) rapporterar många fibromyalgipatienter också ökad känslighet för:

 • beröring
 • dofter
 • Höga ljud
 • Ljusa ljus
 • droger
 • Vissa livsmedel

Fibromyalgipatienter är så känsliga i hela kroppen att till och med den minsta beröringen kan göra att de skakar av överraskning eller smärta. Nervändarna är hypermedvetna och känsliga för även den minsta stimuleringen av sömmar och etiketter på kläder.

På grund av ökad känslighet för kyla kan fibromyalgipatienter emellertid söka en tröja under de mest soligaste dagarna.

Kognitiva symtom på fibromyalgi

Fibromyalgi-diagnos tenderar att fokusera mer på fysiska symtom, såsom smärta och trötthet. Detta är meningsfullt, eftersom det här är de enklaste indikatorerna att identifiera och mäta. Det finns emellertid ett antal kognitiva och mentala fibromyalgisymtom som uppstår från denna störning som också kan ha en stor inverkan på livskvaliteten.

15. Glömska

Fibromyalgipatienter kan glömma vardagliga saker där de lägger sina nycklar till vad de skulle få i butiken. Minnesförlust och minskad verbal flyt är särskilt allvarliga symtom på fibromyalgi. Medan minnesförlust är vanligt när en person åldras, visade en studie av kognitiv funktion hos fibromyalgipatienter att de med fibromyalgi hade den kognitiva förmågan och minnet hos någon 20 år äldre än honom.

16. Oförmåga att koncentrera sig, eller “fibro dimma” 

Det vanligaste symptom på mental fibromyalgi är vad som kallas fibro dimma eller hjärn dimma. Detta inkluderar många olika kognitiva svårigheter, till exempel:

 • Blir lätt förvirrad
 • Bristande motivation
 • Känns “dimmigt” eller “dimmigt”
 • Svårighetsfokusering under långa perioder
 • Att inte kunna fokusera eller uppmärksamma

Denna fibro dimma orsakas vanligtvis av överstimulering, hög stress, brist på sömn och vissa mediciner. Denna dimma kan verka som att du tar kall medicin. För många patienter är det ett av de mest frustrerande fibrösymtomen på en daglig basis.

17. Problem med balans och samordning 

Många med fibromyalgi rapporterar också att de har problem med att upprätthålla balans eller upprätthålla grundläggande samordning. Detta kan bero på trötthet, men det är också ett separat symptom på detta syndrom.

18. Trötthet

Mellan bristen på sömn som ofta är ett symptom på fibromyalgi och den ansträngning som krävs av den minsta uppgiften under en attack kan fibropatienter kännas djupt trött. Många av dem med fibromyalgi upplever sömnstörningar. Den ständiga smärtan i sig kan vara utmattande. Fibro-patienter tenderar att rapportera att de har svårt att få vilsam sömn och tröttna när de vaknar. Utmattning är så synonymt med fibro att vissa experter tror att det utan sömnstörning och kronisk trötthet inte kan betraktas som ett sant fall av fibro.

Fibro-patienter har ett sätt att beskriva detta. De kallar sig själva “slevar” och jämför de mängder energi de har varje dag när det gäller antalet skedar de har. Om en fibromyalgipatient har tio skedar per dag och använder åtta för att förbereda sig för arbete, vet de att de måste göra justeringar för att vila resten av dagen.

Humörsjukdomar relaterade till fibromyalgi

Om du har fibromyalgi är det också mer troligt att du får humörstörningar.

19. Depression

Liksom alla patienter med kronisk smärta är fibrospatienter mer benägna att utveckla depression som ett direkt resultat av deras tillstånd. Forskning har visat att de som diagnostiserats med fibro är tre gånger mer benägna att ha depression jämfört med dem som inte gör det. Depression är ett av de viktigaste symtomen att fastställa tidigt, eftersom det kan vara svårt att identifiera dig själv. Det kan också leda till andra negativa effekter som kan förvärra andra fibrosymtom, såsom:

 • Förlust av intresse för aktiviteter
 • Minskad energi
 • Ihållande sorg eller ångest

I mer avancerade fall kan det leda till en känsla av värdelöshet och tankar om döden. Detta kan förvärras av din oförmåga att regelbundet gå till terapi. När depression är kombinerad med ett kroniskt smärtstillstånd kommer tillståndet i allmänhet inte att förbättras om inte depressionen också behandlas.

20. nervös energi

När fibromyalgipatienter mår bra kan de vara nästan galna i sin önskan att göra saker. Oavsett om det leker med dina barn eller bara gör hushållsarbete smärtfritt, kan detta leda till rebound-smärta senare.

21. Ångest

Väntar på nästa smärtsamma utbrott kan orsaka en konstant surr av låg nivå ångest. Hos vissa patienter kan denna ångest börja bli en rädsla för att lämna huset, bara om ett utbrott skulle börja. Detta kan också manifestera sig som en panikattack om fibrosymtom plötsligt blossar upp hemifrån.

22. Emotionell känslighet

Som vem som helst kan förvänta sig att ha någon kronisk smärtstillstånd kan den lidande känna sig irriterad och kortsiktig. För fibropatienter är det dock mer än så.

Många patienter har rapporterat att deras känslomässiga reaktioner är mycket starkare och har mindre kontroll över hur de uttrycker dem. Irritabilitet är en av de vanligaste manifestationerna av detta, och denna känslighet kan öka kraftigt med brist på sömn. Denna känslighet gäller både för negativa och positiva känslor.

Humörsvängningar kan också ha en stor påverkan på fibropatienternas dagliga liv. Många som diagnostiseras med fibromyalgi kan gå från lyckliga till arga på en minut eller mindre. Mycket ofta är plötsliga förändringar i humör oförklarliga, varför det kan ha en så förödande effekt på yrkes- och personlivet.

23. Ökad stress

Stresset av smärtsamma fibromyalgivärm kan få patienter att uppleva symtom av PTSD-typ, såsom oförmåga att slappna av och hypervigilans. Denna konstant höga stressnivå kan leda till andra hälsoproblem.

Andra symtom på fibromyalgi

Det finns andra fibromyalgisymtom som är relaterade till, men passar inte direkt in i någon av de andra kategorierna. Dessa inkluderar följande.

24. Sömnproblem

Patienter med kronisk smärta upplever ofta sömnstörningar, och fibropatienter är inte annorlunda. Smärta kan göra det svårt att känna sig bekväm att somna och den minsta rörelsen kan orsaka vakande smärta.

OnHealth rapporterar att:

“Det finns vanligtvis flera nivåer av sömn, och att få tillräckligt djupare nivåer av sömn kan vara ännu viktigare än totala sömntimmar. Fibromyalgipatienter saknar den djupa, vilsamma sömnenivån, kallad non-rapid motion sleep (NREM). Följaktligen vaknar fibromyalgipatienter ofta på morgonen utan att känna sig helt vilade, trots att de tycks ha haft ett tillräckligt antal timmars sömn. “

25. Fogens styvhet

Speciellt på morgonen kan ledstyvhet vara ett vanligt symptom på fibro. Men det är ett dubbelkantigt svärd: ju mer en patient rör sig, desto mindre styv kommer den att vara, men smärta gör ofta rörelse mycket svår.

26. Menstruationssmärta eller förändringar

Kvinnor kan uppleva mer smärta under sin menstruationscykel, inklusive kramper och smärta i ryggen. De kan också uppleva oregelbundna menstruationscykler eller förändringar i deras cykellängd och tyngd. Healthline rapporterar att:

“I en rapport från National Fibro Association har kvinnor med tillståndet mer smärtsamma perioder än vanligt. Ibland varierar smärtan med din menstruationscykel. De flesta kvinnor med fibromyalgi är också mellan 40 och 55 år. Forskning antyder att symtom på fibromyalgi kan förvärras hos kvinnor efter klimakteriet eller som upplever klimakteriet. “

27. Ökad sannolikhet för andra hälsotillstånd

Även om det inte är ett direkt symptom på fibromyalgi, kan symtomen starkt påverka en persons förmåga att delta i sina normala rutiner och aktiviteter. Om dessa inkluderar en regelbunden träningsrutin som inte längre är regelbunden eller så kraftig, kan en fibropatient befinna sig med ett högre kroppsmassaindex. Detta kan leda till andra hälsoproblem, såsom diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Advokatbyrå.

MedicineNet rapporterar också att: “Fibromyalgi kan uppstå på egen hand, men människor med vissa andra tillstånd, såsom reumatoid artrit, lupus och andra typer av artrit, kan vara mer benägna att ha det.”

Restless leg syndrom och synproblem är också relaterade till fibromyalgi.

Leave a Reply