Misbrug er den vigtigste årsag til fibromyalgi

Fibromyalgi er en smerteforstyrrelse med symptomer, der spænder fra muskelsmerter og følelsesløshed i lemmerne til søvnforstyrrelser. Betændelse og kroppens reaktion på stress gennem de komplekse interaktioner mellem hjernen og andre organer spiller en rolle i fibromyalgi. Det kan være vanskeligt at undgå de spændinger, som det moderne liv kaster os, men helt sikkert er der mange ting, vi har kontrol over, som kan hjælpe med at lindre symptomerne på denne tilstand, inklusive livsstil og diætvaner.

Misbrug er den vigtigste årsag til fibromyalgi

Der er ikke noget simpelt svar eller kun grund til, at misbrug eller følelsesmæssig nød kan udløse fibromyalgi. Følelsesmæssig stress kan svække din evne til at beskytte dig selv mod forskellige kroniske smertesygdomme, såsom FMS. Det menes også, at der er en forbindelse mellem følelsesmæssigt traume, søvnløshed, hovedpine, smerter og andre symptomer. Vimisering i en tidlig alder kan have en alvorlig langvarig indvirkning.

Det ser ud til, at følelsesmæssigt misbrug er taget mindre alvorligt end fysisk misbrug, da det ikke har nogen ydre tegn, såsom blå mærker eller knækkede knogler. De højeste tilfælde af følelsesmæssigt misbrug, især i barndommen, men også i voksen alder, der er forbundet med mennesker, der har fibromyalgi, indikerer behovet for at være opmærksom på muligheden for at udvikle fibromyalgi.

barndomstraume

Traumatiske oplevelser og stress i barndommen er historisk set overset som disponerende faktorer i udviklingen af ​​forskellige kroniske smerter og psykiatriske lidelser, herunder fibromyalgi, irritabelt tarmsyndrom, søvnløshed, depression, angst, stressforstyrrelse posttraumatisk og kronisk træthedssyndrom. Tidevandet ændrer sig imidlertid, da forskning afslører en betydelig sammenhæng mellem barndomstraumer og voksnes sundhed.

Det centrale nervesystem udvikler sig hurtigt i barndommen og konditioneres til at reagere på forskellige stressstimulier, der findes i livet. Når der findes forskellige miljømæssige stimuli, oprettes nye veje mellem hjerneceller som respons på hver stimulus.

For eksempel skaber en behagelig oplevelse, såsom et knus fra en forælder eller sød mad, måder, der lærer hjernen til at reagere med glæde på disse stimuli. Tilsvarende vil en skræmmende oplevelse skabe og udøve stier, der reagerer med frygt.

Denne proces med at skabe nye veje som reaktion på stimuli kaldes neuroplasticitet. Efterhånden som vi bliver ældre, falder neuronal plasticitet, hvilket betyder, at det er vanskeligere at udvikle nye veje og justere hjernens reaktioner på stimuli. Børn har en klar fordel ved at have en høj grad af neuronal plasticitet.

Dette fremhæver imidlertid også vigtigheden af ​​at levere betydelige stimuli til den udviklende hjerne for at sikre udviklingen af ​​positive veje.

Traumatiske oplevelser, der er relateret til fibromyalgi, inkluderer:

  • << Ulykke
  • << Følelsesmæssigt traume
  • << Visse vira såsom hepatitis C og HIV
  • << En adskillelse i barndommen fra hans mor, og det varede i mere end 6 måneder.
  • << liv gennem en krig.

Læs mere   “Fibromyalgi er knyttet til stress og negative følelser hos uforarbejdede børn

seksuelt misbrug

Ifølge undersøgelser har cirka 30-40 procent af voksne lidt fysisk, følelsesmæssigt eller seksuelt misbrug på et tidspunkt i deres barndom. Andre undersøgelser antyder, at den faktiske statistik kan være meget højere og rapporteret. Flere undersøgelser har specifikt undersøgt rollen som seksuelt misbrug og fibromyalgi, og resultaterne er overraskende. I flere undersøgelser rapporterede ca. 65 procent af kvinder med fibromyalgi seksuelt misbrug.

Selvom forskere ikke ved nøjagtigt, hvordan eller hvorfor misbrug af børn er knyttet til fibromyalgi, er det vigtigt at tage hensyn til misbrugets rolle i de foranstaltninger, der er truffet for at kurere og kontrollere fibromyalgi-symptomer. Meget af forskningen om misbrug og fibromyalgi er fremkommet i de sidste 5-10 år. Dette betyder, at der ikke er meget bevis for, at misbrug kan påvirke fibromyalgi-symptomer i fremtiden.

En undersøgelse fra McGill University i Canada i 1995 fandt, at i en gruppe på 83 kvinder med fibromyalgi og 161 kvinder i kontrolgruppen havde 37 procent af kvinder i fibromyalgi-gruppen oplevet seksuelt misbrug i barndommen.

Kun 22 procent af kvinder i kontrolgruppen rapporterede seksuelt misbrug af børn. Kvinder i fibromyalgi-gruppen rapporterede også højere niveauer af fysisk misbrug (18 procent mod 4 procent), stofmisbrug (16 procent mod 3 procent) og livslang seksuelt misbrug (17 procent mod 6 procent).

Af særlig interesse er en undersøgelse udført i Birmingham, Alabama, som antyder, at personer med fibromyalgi statistisk set var mere tilbøjelige til at have haft en historie med tidligere seksuelt eller fysisk misbrug, selvom andre studier syntes at benægte disse resultater.

Resultaterne af en undersøgelse, der blev offentliggjort af American College of Rheumatology i dens tidsskrift, Arthritis and Rheumatism, viste, at 65% af fibromyalgi-patienter rapporterede om seksuelt misbrug i fortiden sammenlignet med 52% af de sunde kontroldeltagere. Denne undersøgelse fandt, at fibromyalgi-patienter med en historie med misbrug rapporterede flere symptomer end fibromyalgi-patienter ikke har sådan en barndomshistorie.

Forskerne mente, at undersøgelsen viste, at kun en historie med misbrug forårsagede en større sværhedsgrad af fibromyalgi-symptomer, selvom sådan misbrug ikke synes at være årsagen til selve syndromet.

Fibromyalgi-patienter med en historie med sådan misbrug i fortiden ville gøre det godt at diskutere dette med deres tjenesteudbydere. Terapi anbefales altid som et middel mod misbrug, og fibromyalgi-patienter er ingen undtagelse fra reglen. Ingen kan sige med sikkerhed, men det giver mening, at hvis man står over for konsekvenserne af sådan misbrug, kun kan hjælpe fibromyalgi-patienter med at få en bedre livskvalitet.

Den anbefalede behandling

Anbefalede behandlinger inkluderer rådgivning, kognitiv adfærdsterapi, hypnoterapi, post-traumatisk stressforstyrrelsesbehandling og antidepressiv medicin såsom Cymbalta (duloxetin) og Effexor (venlafaxin).

Når man tager sig af en person, der har smerter uden det gennemsigtige vævs patologi, eller som har erkendt intensiveret behandlingen af ​​følelsesmæssig smerte, kan du forsikre personen om, at oplevelsen af ​​smerte ikke er i hovedet, men snarere i deres nervesystem.

Leave a Reply

Scroll to Top