Uiters hoë spierspanning veroorsaak fibromialgie-pyn

Mense met fibromialgie het te make met ‘n baie hoër spierspanning as mense sonder fibromialgie. Uiterste spierspanning kan die oorsaak wees van ernstige spierpyn wat verband hou met fibromialgie. Dit is die gevolgtrekking van die navorsing wat deur dr. Ewa Klaver-Król van Twente gedoen is. Hoë spierspanning ontwikkel by mense met fibromialgie sonder om hul spiere te hoef te gebruik. Navorsing is ‘n nuwe stap om fibromialgie beter te verstaan.

Ea Klaver-Król is ‘n neuroloog en navorser aan die Roessingh Research and Development Institute (RRD) in Enschede. Hy spesialiseer in navorsing oor fibromialgie en ander afwykings wat medies moeilik is om te verklaar. Sy navorsing oor spieraktiwiteit in fibromialgie het 22 vroue met fibromialgie en 21 vroue sonder fibromialgie betrek.

Opmerklike hoë spierspanning

Sy navorsing toon dat mense met fibromialgie ‘n baie hoër spierspanning het as mense sonder fibromialgie. Ewa Klaver: ‘Ons meet spierspanning op dieselfde manier by vroue met fibromialgie en vroue sonder fibromialgie. Hulle moes hul arm in ‘n sekere posisie hou en soms het hulle dit gedoen en soms het hulle geen gewig op hul hande gehad nie. Ons metings toon dat vroue met fibromialgie ‘n baie hoër spierspanning het, selfs as daar nie krag gebruik word nie. ‘

Beter begrip van fibromialgie.

Ewa Klaver-Król se navorsing is ‘n nuwe stap om fibromialgie beter te verstaan. ‘Ek dink die oorsaak van fibromialgie is in die senuweestelsel. Verskeie studies het al getoon dat by mense met fibromialgie, seine in die senuweestelsel nie voldoende geïnhibeer word nie. Spier en spiermembraan is dele van daardie senuweestelsel. Die membraan kry waarskynlik die verkeerde sein, wat hoë spierspanning veroorsaak, met al die gevolge daarvan vir mense met fibromialgie, verkeerd. ‘

Leave a Reply