Vir diegene wat nie fibromialgie verstaan ​​nie

Wat u moet weet oor fibromialgie:

Fibromialgie is nie ‘n nuwe siekte nie. In 1815 het ‘n chirurg aan die Universiteit van Edinburgh, William Balfour, fibromialgie beskryf. Met die verloop van tyd word dit beskryf as chroniese rumatiek, myalgie of fibrositis. Anders as siektes, het sindrome soos fibromialgie nie ‘n bekende oorsaak nie, maar dit is ‘n groep tekens en simptome wat ongelukkig vir die pasiënt terselfdertyd teenwoordig is. Rumatoïede artritis en lupus is ook sindrome.

Die meeste simptome en emosionele probleme wat verband hou met fibromialgie is nie van sielkundige oorsprong nie.

Dit is nie ‘n wanorde waarin “alles in u gedagtes is nie”. In 1987 het die Amerikaanse Mediese Vereniging fibromialgie erken as ‘n werklike liggaamlike toestand en ‘n groot oorsaak van gestremdheid.

Fibromialgie kan afskakelend en depressief wees, wat die eenvoudiger daaglikse aktiwiteite belemmer.

Wat u van my moet weet:

1. My pyn – my pyn is nie u pyn nie. Dit word nie deur inflammasie veroorsaak nie. Om u artritis medikasie te neem, help my nie. Ek kan nie werk nie, want my liggaam weerstaan ​​nie. Dit is nie pyn wat slegs in een deel van die liggaam agterbly nie. Vandag is dit op my skouer, maar môre is dit miskien op een voet, of miskien is dit weg. My pyn word veroorsaak deur seine wat verkeerd in my brein uitkom, moontlik weens slaapstoornisse. Dit word nie baie verstaan ​​nie, maar dit is waar.

2. My moegheid:  ek voel nie net baie moeg nie. Ek is erg uitgeput. Ek wil graag aan fisieke aktiwiteite deelneem, maar ek kan nie. Neem dit asseblief nie persoonlik nie. As u my gister gesien het inkopies doen, maar vandag kan ek nie help om die tuin skoon te maak nie, is dit nie omdat ek nie wil nie. Ek betaal die prys vir die spanning van my spiere buite hul vermoë.

3. My konsentrasieprobleme. Almal van ons wat aan fibromialgie ly, noem hierdie probleme ‘fibro-mis’. Miskien kan ek nie jou naam onthou nie, maar ek onthou jou gesig. U sal miskien nie onthou wat ek belowe het om vir u te doen nie, al het u my net ‘n paar sekondes vantevore gesê. My probleem het niks met ouderdom te doen nie, maar dit hou moontlik verband met slaapstoornis. Ek het geen selektiewe geheue nie. Sommige dae het ek selfs geen korttermyngeheue nie.

4. My lompheid: as ek opstaan ​​of agter die skare aanloop, jaag ek jou nie. Ek het nie beheer oor my spiere om dit te doen nie. Wees geduldig as u agter my op die leer staan. Deesdae neem ek die lewe en elke stap een vir een.

5. My sensitiwiteit – ek kan nie hier bly nie! Dit kan te wyte wees aan sekere faktore, soos helder lig, baie harde of lae geluide. Fibromialgie word die ‘versteuring wat alles vererger’ genoem.

6. My onverdraagsaamheid: Ek kan nie hitte of humiditeit verduur nie. As ek ‘n man is, sal ek oorvloedig sweet. As ek ook ‘n vrou is. En moenie verbaas wees as ek sonder beheer beweeg as dit koud is nie. Ek verdra ook nie die koue nie. My interne termostaat is stukkend en niemand weet hoe om dit reg te maak nie.

7. My depressie: Ja, daar is dae dat ek verkies om in die bed te bly, tuis te gaan of te sterf. Erge pyn is meedoënloos en kan depressie veroorsaak. U opregte belangstelling en begrip kan my uit die afgrond haal.

8. My spanning- My liggaam kan nie stres goed hanteer nie. As ek moet ophou werk, deeltyds werk of my verantwoordelikhede tuis delegeer, is dit nie omdat ek lui is nie. Daaglikse spanning kan my simptome vererger en my heeltemal uitskakel.

9. My gewig: ek kan oorgewig of dun wees. Hoe dit ook al sy, dit was nie my keuse nie. My liggaam is nie u liggaam nie. My aptyt word beïnvloed en daar is niemand wat weet hoe om dit op te los nie.

10. My behoefte aan terapie: as ek daagliks ‘n massering benodig, beny my nie. My massage is nie u massering nie. Oorweeg wat ‘n massering in my liggaam kan doen as die pyn van ‘n been verlede week is, nou voel ek dit in die hele liggaam. Die massering kan baie pynlik wees; maar ek het dit nodig. Om gereeld te masseer, kan dit vir ‘n rukkie help.

11. My goeie dae – As u sien hoe ek glimlag en normaal funksioneer, moet u nie aanvaar dat ek goed voel nie. Ek ly aan chroniese pyn en moegheid wat geen kuur het nie. Ek kan my goeie oggend, weke of selfs maande beleef. Dit is ‘n goeie oggend wat my toelaat om aan te gaan.

12. My individualiteit: selfs diegene wat aan fibromialgie ly, is nie dieselfde nie. Dit beteken dat ek nie al die genoemde simptome kan hê nie. Ek het ‘n migraine, pyn in my heupe, skouers of knieë, maar ek het nie presies dieselfde pyn as iemand met hierdie toestand nie.
Ek hoop dit help u om my te verstaan, maar as u nog steeds twyfel in my pyn, u boekwinkel, u biblioteek of via die internet, het hulle goeie boeke en artikels oor fibromialgie.

Opmerking van die skrywer: Hierdie brief is gebaseer op gesprekke met vroue en mans met fibromialgie oor die hele wêreld. Dit verteenwoordig nie een van die tien miljoen mense met fibromialgie in die wêreld nie, maar dit kan gesonde mense help om te verstaan ​​hoe verwoestend hierdie toestand kan wees. Moet asseblief nie die pyn van hierdie mense liggies opneem nie. U wil nie ‘n dag in hul skoene of op hul liggame spandeer nie. Fibromialgie is nie iets wat ons kies om te hê nie, maar as ons dit doen, moet ons ‘n punt bereik waar ons die toestand as deel van ons lewens aanvaar.

Deel dit:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *