Træthed fra fibromyalgi er mere end at være træt.

Detaljerede interviews af 40 fibromyalgi patienter fra tre lande (USA, Tyskland og Frankrig) afslører, at træthed er det næststørste symptom efter smerte.

sovende-1159279_1920

Forskningen blev fremkaldt af tidligere undersøgelser, der indeholdt patientens kommentarer, at træthed var et symptom, der var værd at blive evalueret i behandlingsforsøg. I øjeblikket afhænger succesen af ​​en terapi hovedsageligt af, hvor godt det reducerer smerten ved fibromyalgi, med lidt eller ingen opmærksomhed på træthed. Derudover er der ingen klar forståelse af de vigtigste egenskaber ved træthed, der skal måles.

Under interviews blev patienterne spurgt åbne spørgsmål, såsom: “Fortæl mig om din oplevelse af at have fibromyalgi.” Derfor var formålet med interviews ikke at stille specifikt om træthed, fordi forskerne ønskede at høre, hvad patienterne havde. Sig spontant om dine symptomer.

Den gennemsnitlige varighed af fibromyalgi symptomer for de 40 deltagere var 6,6 år, deres gennemsnitlige alder var 49 år, og 70% af dem var kvinder. Når de blev spurgt om deres erfaring med fibromyalgi, rapporterede de følgende symptomer uden angivelse af:

 • smerte (78%)
 • træthed (43%)
 • problemer med at sove (18%)
 • mobilitetsproblemer (10%)

Husk, at dette var baseret på dine uopfordrede kommentarer om fibromyalgi. Når man blev bedt om at bedømme de tre vigtigste symptomer, var ordren i det væsentlige den samme, men procentsatserne var meget højere.

“Fibromyalgi træthed blev beskrevet som en overvældende følelse af træthed, der ikke blev lindret af søvn eller hvile og er ofte ikke proportional med anstrengelsen (dvs. deltagere beskrev træthed efter at have lavet meget)” , bekræfter forfatterne. Deltagerne gjorde også det klart, at deres træthed relateret til fibromyalgi ikke blot var “normal træthed”.

Deltagerne beskrev deres træthed mere detaljeret i de følgende otte kategorier, som mange af jer sandsynligvis kan forholde sig til:

 • Overvældende følelse af træthed (43%): Sommetider til det punkt, at de ikke kunne gøre noget.
 • Ikke lettet af hvile eller søvn (38%): Træthed fortsatte selv efter, hvad patienten følte var en god nats søvn
 • Det er ikke proportional med den indsats, der udøves (63%): det tager ikke meget at udløse dette symptom
 • Følelse af svaghed eller tyngde (28%): kroppen føles tung, svag eller manglende styrke
 • Det er svært at føle sig motiveret (83%): det kræver en stor indsats for at få tingene færdige, som bare at komme ud af sengen og “komme i gang” om morgenen
 • Svært at gøre de ting, de vil gøre (60%): træthed / træthed gør det svært at gøre, hvad de vil eller skal gøre.
 • At skulle gøre tingene langsommere (38%): Det tager længere tid at gøre ting, og nogle patienter mente, at det var relateret til følelsen af ​​tunghed eller svaghed
 • Vanskeligheder med at koncentrere, tænke eller huske ting (68%): træthed / træthed påvirker koncentrationsevnen, problemer med at huske ting, vanskeligheder med at tænke klart eller holde fokus

“Mænd og kvinder beskrev oplevelsen af ​​træthed og dens indflydelse på en meget lignende måde,” forfatterne skriver. Sammenfattende deres resultater i fibromyalgi, “træthed synes at være det næsthøjeste symptom og en, der har en betydelig indvirkning på patienternes liv.” Fordi der er så mange symptomer på træthed relateret til fibromyalgi, vil det være en udfordring. Evaluer virkningen af ​​dette symptom i behandlingsforsøg. Men resultaterne af denne undersøgelse kan føre til bedre værktøjer til præcist at måle “træthed” hos patienter med fibromyalgi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *