Akutte episoder af fibromyalgi: udløsere, symptomer og behandling

Fibromyalgi, et eksempel på centralt smertesyndrom, er en kronisk sygdom, der er kendetegnet ved symptomer på generel muskelsmerte, træthed, hukommelsesproblemer og humørsvingninger. Som i mange kroniske sygdomme kan symptomerne på fibromyalgi forekomme og forsvinde og variere i intensitet.

sofa-møbler-pige-989088 (1)

Fibromyalgi symptomer

Selv om en person med fibromyalgi kan opleve visse symptomer med jævne mellemrum, når symptomerne forværres eller forekommer hyppigere over et tidsrum, kaldes det en eksacerbationsperiode eller akut episode.

“En episode er forværringen eller udbruddet af symptomer, der allerede eksisterer”, siger Dr. Daniel Clauw, professor i anæstesiologi, reumatologi og psykiatri ved University of Michigan i Ann Arbor. “Patienter bruger forskellige tidsmønstre for, hvad de anser for et udbrud, men generelt er de flere dage eller uger med forværring af symptomer. Noget kortere betragtes som et fald i symptomer, som en person med fibromyalgi kan forvente. “

Almindelige symptomer:

 • Generel muskel smerte
 • Træthed, der hæmmer de daglige aktiviteter
 • Stivhed, især om morgenen eller efter en lang periode med inaktivitet
 • Kognitive vanskeligheder, der omfatter problemer med hukommelse, koncentration og organisation
 • Følelsesmæssige lidelser, såsom angst, sorg eller depression
 • Problemer med at sove, som f.eks. Sværhedsgrad, i søvn, vågner ofte eller vågner op uden at føle sig hvile

Selvom disse er almindelige symptomer blandt personer med fibromyalgi, oplever hver en forværring på en anden måde.

“Folk med fibromyalgi har forskellige akutte episoder,” siger Dr. Clauw. “En god måde at forklare på er, at hvert individ med fibromyalgi har sin akilleshæl, det symptom, der virkelig giver dem problemer. Når fibromyalgi bliver værre, bliver det pågældende symptom virkelig værre. “

De overvejende symptomer på en person under en akut episode kan ændre sig over tid.

“Den, der har en episode, kan have forværret smerter i hofte eller ryg”, siger Dr. Clauw. “Men for 10 år siden kunne den samme person have oplevet menstruationskræft eller hovedpine som hans akilleshæl. Fibromyalgiens karakter er, at det er et syndrom af smerteforstærkning, og at smerte kan mutere. “

Udløser perioder med fibromyalgiforværring

En af de bedste måder at forhindre en episode på er at bestemme, hvad der kan forårsage det i første omgang. Ligesom symptomerne varierer triggerne af fibromyalgi efter person, men kan omfatte:

 • Fysisk eller psykisk stress
 • Temperatur- og klimaændringer
 • Hormonelle ændringer
 • Rejse og / eller ændringer i tidsplanen
 • Ændringer i behandlingen
 • diæt
 • Manglende søvn

“Vi ved, at enhver form for stress, ikke kun psykologisk, men også fysisk, immun eller noget, der afbryder kroppens normale rutine, kan udløse et udbrud”, siger Dr. Clauw. “Uanset hvad det er, fra en bilulykke til kirurgi eller en anden form for stressende livshændelse kan det forårsage forværring af symptomer. Udslæt kan også skyldes adfærdsmæssige triggere, som f.eks. Ikke sover godt, pludselig afbryder motion eller overskridelse af aktivitet. “

Nogle exacerbationer er uundgåelige, og visse udløsere er ude af kontrol. Du kan forsøge at identificere, hvad der forværrer symptomerne på fibromyalgi ved at notere aktiviteterne, hvad du spiser, hvordan du sover og hvordan alle disse faktorer påvirker symptomerne. Når du har målrettet disse faktorer i flere uger, kan du muligvis se et mønster. Dette vil hjælpe dig med at vide, hvordan du bedst styrer de handlinger, der kan udløse et udbrud.

Behandling af en akut episode af fibromyalgi

Til trods for din bedste indsats vil nogle gange fibromyalgi forværres. Mens du gerne vil tage en magisk pille, er der ingen behandling for fibromyalgi under en episode.

“Sandheden er, at vi er meget bedre til at forhindre exacerbationer end at behandle dem,” siger Dr. Clauw. “Der er ingen redningsmedicin til fibromyalgi. Godkendte lægemidler tager uger at begynde at arbejde, og smertestillende midler som opioider tjener ikke mange mennesker. “

I mangel af effektive lægemidler foreslår Clauw at du kigger på de aktiviteter, du deltager i, der kan påvirke symptomerne.

“Mange mennesker med fibromyalgi har en tendens til at overbelaste ting, når de føler sig godt,” siger Dr. Clauw. “At lære at holde op kan hjælpe dig med at komme ud af cyklen for at gøre for meget, når du føler dig godt og så betaler den senere, når fibromyalgi bliver værre.”

Mens du måske er tilbageholdende med at føje noget til din rutine, hvis du allerede er træt og i smerte, kan sind og kropsbehandlinger være godt til at løfte dine ånder og lindre smerte. Prøv komplementære behandlinger som meditation, dyb vejrtrækning og træningsformer, der omfatter stretching og afslapning, såsom yoga.

Loading...

Leave a Reply