Forholdet mellem cervikal stenose og fibromyalgi

Både cervikal stenose og fibromyalgi er svækkende lidelser. Indtil for nylig blev de ofte forvirrede på lægehuset. Det er sværere at opdage cervikal stenose, indtil du har nået et stadium, hvor du har forårsaget permanent skade på nerverne.

Fibromyalgi er i stigende grad let at opdage med nye testprocedurer. Den vigtige ting at huske er, at du skal forstå begge lidelser, da fibromyalgi kan øge risikoen for cervikal stenose radikalt.

Hvad er fibromyalgi?

Fibromyalgi er en lidelse, der er karakteriseret ved et sæt symptomer. Oprindeligt var det svært at diagnosticere, da alle symptomerne kun blev bemærket af patienternes rapporter, men der er nu blodprøver og hjerneskanninger, som kan bidrage til at muliggøre en klar diagnose. Folk der lider af fibromyalgi oplever hyppigere kronisk og udbredt smerte, smerte og stivhed i nakke, rygsøjlen, hofter og led, søvnforstyrrelser, smertefuld menstruation og mental forvirring.

Det er forbundet med en højere forekomst af gærinfektioner, spinal stenose og andre lidelser relateret til immunsystemet, herunder IBS. Fibromyalgi er ikke en terminal sygdom, men det betragtes som en begrænset progressiv sygdom. Mange mennesker oplever en reduktion i symptomer, når de er i alder. Både mænd og kvinder kan få fibromyalgi.

Hvem er i fare?

Mænd og kvinder kan erhverve fibromyalgi i enhver alder efter 18 år, selv om der har været tilfælde af yngre børn af begge køn, der er blevet diagnosticeret med sygdommen. Videnskaben er ikke klar over den specifikke årsag til fibromyalgi, men de har identificeret nogle klare faktorer, der kan indikere og en øget risiko for det.

Disse risikofaktorer indbefatter at være relateret til alle med fibromyalgi, traumer og alvorlige skader på kroppen eller toget, immunsystemet, arthritis og inflammatoriske sygdomme. Fibromyalgi øger ikke din risiko for kræft. Kvinder med fibromyalgi kan være i øget risiko for endometriose, hvilket øger risikoen for ovariecancer også.

Hvad er cervikal stenose?

Cervikal stenose er en indsnævring af rygkanalen mellem hvirvlerne C1 og C7 i rygsøjlen på grund af kompression. Denne kompression påvirker rygmarven og nerveenderne. Det kan forårsage tab af blærekontrol, vanskeligheder med at opretholde balance, følelsesløshed eller svaghed i arme eller ben, muskelsvaghed og tab af muskelkontrol.

Undertiden er det kendt som et problem med “udbuling disk”, hvor kompression er blevet så alvorlig, at hvirvlerne i rygsøjlen bule på grund af manglende dæmpning og presset eller skåret i rygmarven og nerveender. Det er en degenerativ lidelse, der sjældent diagnosticeres inden starten af ​​avancerede symptomer. Fælles behandlinger omfatter medicin, motion, fysioterapi og undertiden kirurgi for at lindre kompression i rygsøjlen.

Hvem er i fare?

Cervikal stenose kan begynde af mange årsager i den menneskelige krop, herunder kraftig repetitiv aktivitet, dårlig kropsholdning og krops traume. Det er også en almindelig lidelse, der opstår som følge af aldringsprocessen. Det forekommer hyppigere hos kvinder over 50 år, hovedsageligt på grund af manglende muskelton og styrke. Det er også almindeligt hos mænd over 50, men det ses normalt senere i livet end hos kvinder.

Hvad er forholdet mellem cervikal stenose og fibromyalgi?

Forholdet mellem cervikal stenose og fibromyalgi er kompliceret. Mange af de indledende symptomer på begge kan få dem til at forvirre hinanden. Heldigvis er en misdiagnose blevet mindre almindelig ved den seneste udvikling af blodprøver og hjernescanning til diagnosticering af fibromyalgi kombineret med røntgendiagnostik til rådighed for cervikal stenose.

Imidlertid er der stigende tegn på, at  nerveskader og dens mulige rolle i fibromyalgi kan være stærkere end oprindeligt tænkt. Dette fører mange læger til at tro på, at der er et stærkere forhold mellem cervikal stenose og fibromyalgi end nogensinde før.

Da cervikal stenose forårsager skader på nerverne, men symptomerne må ikke vise, før skaden er sket i årevis, kan skader på nerverne være en af ​​udløserne af fibromyalgi. Det accepteres også, at risikoen for cervikal stenose også vil være meget højere for mænd og kvinder med fibromyalgi.

Hvad kan du gøre?

Du og din læge kan være sikker på at overvåge dit helbred for at opdage symptomerne på begge lidelser og behandle dem i overensstemmelse hermed. Hvis du ikke viser tegn på cervikal stenose, er det vigtigt at huske, at en diagnose af fibromyalgi øger risikoen for at udvikle den. Fibromyalgi og dens smerte og stivhed er mere tilbøjelige til at reducere mængden af ​​regelmæssig fysisk aktivitet, du gør i dit liv.

Dette fald kan sætte scenen for yderligere kompression i rækken af ​​din rygrad mellem C1 og C7, som så vil føre til spinal stenose på et meget tidligere stadium af livet. Ved at være proaktiv med ændringer i livsstil, kan du hjælpe dine fibromyalgi symptomer og også forhindre cervikal stenose.

Betydningen af ​​fleksibilitet og udnyttelse af belastning

Den primære ikke-kirurgiske behandling for cervikal stenose er smertebehandling og motion. Fysioterapi og motion fokuserer på øget fleksibilitet, sammen med belastende bærende og styrkende styrke for at lette trykket på rygmarven.

Det er også den livsstilsændring, der er mest anbefalet til personer med fibromyalgi for at lindre symptomerne. Styrkelse af din styrke og opretholdelse af din fleksibilitet øger ikke kun din evne til at understøtte overkroppen og lindre trykket på rygsøjlen, det stimulerer også lymfesystemet mere effektivt, hvilket hjælper dit immunsystem.

Sørg for at afgøre, om cervikal stenose er til stede

Cervikal stenose og fibromyalgi er to forstyrrelser, der ofte forveksles med hinanden, og de kan også skabe hinanden. Nerveskader fra cervikal stenose kan føre til udvikling af fibromyalgi, og muskelsvaghed og smerte ved fibromyalgi kan skabe det miljø, der resulterer i cervikal stenose. Du kan være proaktiv med dit liv, så du ikke behøver at lide med disse to.

Loading...

Leave a Reply