Fibromyalgi: en foruroligende og smertefuld tilstand

Du har sikkert hørt om fibromyalgi, men du ved måske ikke, hvad det er. Fibromyalgi er en langvarig (kronisk) smertelindring, der rammer 5 millioner eller flere amerikanere 18 år og ældre. Af ukendte årsager er de fleste diagnosticerede med fibromyalgi kvinder, selv om mænd og drenge også kan blive påvirket. Personer med visse lidelser, såsom rheumatoid arthritis eller lupus, kan også have fibromyalgi, som kan påvirke sygdomsforløbet og behandlingen.

Fibromyalgi kan i høj grad påvirke sundhed, trivsel og livskvalitet.

“Folk med fibromyalgi lider af svær, daglig smerte, der spredes i hele kroppen,” siger Dr. Leslie J. Crofford, en forsker ved Vanderbilt University, der har NIH’s støtte. “Hans smerte er ofte ledsaget af svækkende træthed, søvn, der ikke opdaterer dem og problemer med tænkning og hukommelse.”

Kompleks diagnose

Folk med fibromyalgi ser ofte mange læger, inden de endelig modtager en diagnose. De vigtigste symptomer, smerte og træthed overlapper dem med mange andre forhold, hvilket kan komplicere diagnosen.

“For at gøre tingene mere udfordrende, er der ingen blodprøver eller røntgenstråler, der er unormale hos mennesker med uorden,” siger Crofford. Uden en bestemt diagnostisk test kan nogle læger stille spørgsmålstegn ved, om en patients smerte er reel. “Selv venner, familie og kolleger kan have svært ved at forstå personens symptomer.”

En læge, der er bekendt med fibromyalgi, kan foretage en diagnose baseret på kriterierne fastsat af American College of Rheumatology. De diagnostiske symptomer omfatter en historie med generaliseret smerte, som varer mere end 3 måneder og andre symptomer såsom træthed. Ved diagnosen undersøger læger antallet af områder i hele kroppen, hvor patienten havde smerter i sidste uge og udelukker andre årsager til sygdommen.

Fordi det ikke er helt forstået

Hvad der forårsager fibromyalgi er ikke helt forstået. Mange faktorer bidrager sandsynligvis.

“Vi ved, at mennesker med fibromyalgi har ændringer i kommunikationen mellem kroppen og hjernen,” siger Crofford. Disse ændringer kan føre hjernen til at fortolke visse fornemmelser som smertefulde, der måske ikke er irriterende for mennesker uden denne lidelse.

Forskere har fundet flere gener, som kan påvirke en persons risiko for at udvikle fibromyalgi. Stressfulde livshændelser kan også spille en rolle.

Fibromyalgi er ikke en progressiv sygdom, så det bliver ikke værre over tid og kan endda forbedre sig. Det er aldrig dødelig og vil ikke skade leddene, muskler eller indre organer.

behandling

Medicin kan hjælpe med at lindre nogle, men ikke alle, symptomerne på fibromyalgi. “Farmakologiske behandlinger i sig selv resulterer ikke i remission eller helbredelse af fibromyalgi,” siger Crofford. “Vi har lært, at motion kan fungere så godt eller bedre end medicin. Derudover kan behandlinger som tai chi, yoga og kognitiv adfærdsterapi også bidrage til at reducere symptomer. “

Folk med fibromyalgi har ofte de bedste resultater, når de behandles med flere terapier.

“Det er yderst vigtigt, at sundhedspersonale hjælper patienter med at forstå fibromyalgi og leverer realistiske oplysninger om behandlinger, med vægt på brug af motion og andre fysiske terapier sammen med medicin.”

Crofford siger. Crofford og hans kolleger undersøger, om en behandling kaldet TENS (transkutan elektrisk nervestimulering) kan hjælpe folk med fibromyalgi til at udøve mere komfortabelt og reducere smerte. Hun og andre hold finansieret af NIH søger også fibromyalgi markører i blodet, der i sidste ende kan føre til mere specifikke og effektive behandlinger.

Hvis du eller en person, du kender, har fibromyalgi, skal du kigge i boksen “kloge valgmuligheder” for at få tips om, hvordan du reducerer din virkning.

Leave a Reply