En annen smertefull tilstand som også oppstår med fibromyalgi. Hva er det

Plantar fascia er det tykke vevet av planten PiebaldDette vev forbinder kalkaneus til tærne og skaper buen.Når dette vevet blir betent eller hovent, kalles det plantar fasciitt.Inflammasjon oppstår når det tykke båndet av vev i fotsolen (fascia) er strukket eller overbelastet.

Det kan være smertefullt og gjøre det vanskelig å gå.

Du er mer sannsynlig å ha plantarfasciitt hvis:• Du har problemer med buen (flatfot og høybuen).• Utfører lange avstander, nedstigninger eller ujevne overflater.• De er overvektige eller blir plutselig tyngre.• Achillessenen (senen som forbinder kalvemuskulaturen til hælen) er strukket.• Bruk sko med liten baugstøtte eller mykesåle.• Endre aktivitetene dine.Plantar fasciitt er synlig hos både menn og kvinner.Dette er en av de vanligste ortopediske klager i føttene.Plantar fasciitt ble ofte antatt å være forårsaket av et stimulus i hælen.Forskningen har imidlertid bestemt at dette ikke er tilfelle.På røntgenbilder er hælsporer synlige hos mennesker med eller uten plantar fasciitt.symptomer• Det vanligste symptomet er smerte og stivhet i den nedre delen av hælen.• Smerten kan være svak eller skarp.• Fotsålen kan også skade eller ha en brennende følelse Smerten er vanligvis verre:• Om morgenen når du tar de første trinnene.• Etter å ha stått eller satt et øyeblikk.• Klatring trapper.• Etter intens aktivitet.• Når du går, kjører eller hopper mens du spiller sport.Smerten kan virke sakte over tid eller vises plutselig etter intens aktivitet.

Tester og eksamenerLegen vil utføre en fysisk undersøkelse.Dette kan vise:• Smerter i fotens nedre del• Smerter langs fotsålen• Flate føtter eller høybuerSvak hevelse eller rødhet i foten• Stivhet eller spenning i buen

Røntgenstråler kan tas for å eliminere andre problemer.behandlingLegen anbefaler vanligvis disse tiltakene først:• Ta acetaminophen eller ibuprofen for å redusere smerte og betennelse. Hæl- og fotstrekningsøvelser.• Bruk nattspalter mens du sover for å forlenge foten.• Hvile så mye som mulig i minst en uke.• Bruk sko med god støtte og pute.Du kan også bruke is til smerteområdet.Gjør dette minst to ganger om dagen i 10 til 15    
minutter, oftere de to første dagene.Hvis disse behandlingene ikke virker, kan spesialisten anbefale:• Bruken av en skotype sko, som ligner en skistøvler, i 3 til 6 uker. Kan fjernes for svømming.• Skreddersydde innleggssåler (ortopedisk).• Steroid injeksjoner eller hopp.Noen ganger er fotoperasjon nødvendig.Forventninger     (prognose)Ikke-kirurgiske behandlinger forbedrer nesten alltid smerten.Behandlingen kan vare fra flere måneder til to år før symptomene forsvinner.De fleste føler seg bedre mellom 6 og 18 måneder.Noen mennesker trenger kirurgi for å lindre smerte.Takk for din lesing!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *