Vad ska man göra inför ett utbrott av fibromyalgi

Fibromyalgiutbrott är en av de saker som kommer upp för att påminna dig om att bara när du trodde du lärde dig att hantera din fibromyalgi, kan det alltid bli värre utan anledning.

Den plötsliga intensiva smärtan och tröttheten kan omedelbart avbryta någon plan du hade för den dagen eller till och med veckan. Och de gör det svårare att hantera din fibromyalgi.

Men vad exakt är ett fibromyalgiutbrott? Och vad kan du göra åt det?

VAD ÄR EN FLASH UP FIBROMYALGIA? 
Kort sagt, ett utbrott av fibromyalgi är en plötslig ökning av nivån på dina fibromyalgi symptom. Detta utbrott kan ha formen av särskilt intensiv smärta eller en ökning av trötthet. I huvudsak är ett utbrott av fibromyalgi bara en tidsperiod där den grundläggande nivån av smärta, trötthet och mental dimma som normalt känns med fibromyalgi är mycket sämre än det vanligtvis är.

Då, om du plötsligt känner dig mycket tröttare än vanligt, känner en intensiv smärta i en viss del av din kropp eller känner att du inte kan koncentrera dig på någonting, är det troligt att du har ett utbrott av fibromyalgi.

Medan ingen är exakt vad som händer under ett fibromyalgiutbrott som förvärrar dessa symptom, finns det definitivt ett antal saker som verkar utlösa dem.

VAD FÖRSÖKAR FIBROMYALGIEN I FLARE UPP? 
Det finns många olika saker som kan orsaka ett utbrott av fibromyalgi. Klimat är till exempel en vanlig utlösare. Plötsliga förändringar i lufttrycket gör fibromyalgi plötsligt värre för många människor.

Diet kan också spela en viktig roll. Vissa personer med fibromyalgi kan inte äta vissa livsmedel utan att orsaka ett utbrott av fibromyalgi, vilket gör det möjligt att identifiera och undvika dessa livsmedel en konstant oro.

En annan utlösare är brist på sömn. Forskare på Mayo Clinic har identifierat att brist på sömn är en viktig faktor som bidrar till symptomen på fibromyalgi. Självklart vet vi alla att fibromyalgi gör det ganska svårt att vila bra på natten, men några nätter som snurrar och spinner mer än normalt kan definitivt utlösa ett utbrott.

För mycket motion kan också utlösa utbrott. Nu är träningen utmärkt för att hjälpa till med att kontrollera fibromyalgi, men se till att du inte lägger för mycket insatser i det, eftersom överdriven ansträngning orsakar breakouts.

Men den vanligaste utlösaren är förmodligen nog stress. Läkare har länge känt att stress är dåligt för kroppen på många sätt. Det kan orsaka viktökning och förkorta livslängden. Och stress är också det säkraste sättet att utlösa fibromyalgiutbrott hos många människor.

VAD kan du göra om det? 
Det finns några saker du kan göra som kan bidra till att dina fibromyalgiutbrott lättare behandlas.

Först och mest uppenbarligen bör du undvika de typer av saker som utlöser utbrott i första hand. Se till att du håller ett regelbundet sömnschema som du kan. Extra sömn hjälper till att förebygga utbrott. För det andra undvik stress så mycket som möjligt. Självklart är livet stressigt, speciellt när du har fibromyalgi, men allt du kan göra för att hjälpa dig att bli mindre stressad kommer i hög grad att hjälpa dig att undvika utbrott. Meditation, yoga eller till och med andningsövningar kan hjälpa dig att känna dig mer fokuserad och mindre stressad.

Men om du inte kan undvika ett utbrott finns det också saker du kan göra för att lindra smärtan du känner.

MEDIKATION
Börja med din medicinering. Om dina läkare ordinerat något för att hjälpa dig att hantera utbrotten, ta dem regelbundet. Hoppa inte över doser, även om du känner att du blir bättre. En flare kan plötsligt bli värre när du börjar känna dig bättre. Det är också användbart att ta mediciner om du känner att ett utbrott av fibromyalgi äger rum. Det är bättre att vara säker än förlåt

Fastställande av gränser
Det är också en bra idé att vara aktiv för att hantera ditt dagliga liv när du arbetar med fibromyalgiutbrott. Låt folket runt dig veta att du har en dålig tid. Antag inte något ytterligare ansvar på jobbet eller hemma. Och gör inte något eller hantera människor som kan få dig att känna dig stressad. Stress kommer bara att göra dina symtom värre.

Ange personliga gränser med de människor som är beroende av dig. Låt dem veta att du behöver dem för att låta dem vila.

Fånga i drömmen
Och om du kan, ta tillfället i akt att återfå drömmen. Att vila lite hjälper verkligen fibromyalgiutbrottet att lösa sig snabbare och vara mindre allvarligt. Även om det inte är lätt att sova för ett utbrott, kan du kanske få en medicin som hjälper dig att sova med en läkare. Men även om du inte kan, kan du få det bästa sättet att hantera ett utbrott.

Hantera din diet
Se till att du äter en hälsosam diet. Du kan bli frestad under en plötslig attack för att komma i sängen och äta lätt att förbereda skräpmat. Medan det är helt förståeligt, hjälper det inte dina symptom. Att upprätthålla en hälsosam kost med rikliga näringsämnen och vitaminer hjälper dig att lösa dina utbrott och förhindra dem i framtiden.

Dessa tips kan hjälpa dig att hantera utbrott. Men om du har regelbundet utbrott, är det bästa att prata med din läkare. En läkare som specialiserar sig på fibromyalgi kommer att veta vad som är den mest effektiva behandlingen och kan till och med ge dig några tips om hur du hanterar ditt dagliga liv för att undvika utbrott. Du kan hitta en lista över läkare som specialiserar sig i ditt område vid National Fibromyalgia Research Foundation.

Även om du redan har en läkare kan det vara bra att hitta en som behandlar fibromyalgi patienter regelbundet. De kommer att vara mer medvetna om de bästa behandlingarna och forskningen.

Men låt oss veta, hur hanterar du fibromyalgiutbrott? Finns det saker som utlöser utbrott som du borde undvika? Låt oss veta i kommentarerna ..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *