Orsaker till viktökning hos patienter med fibromyalgi.

Fibromyalgi orsakar ofta viktökning hos människor på grund av ett antal faktorer som är direkt och indirekt relaterade till själva sjukdomen.

Fibromyalgi orsakar hormonella obalanser som påverkar nivåerna av kortisol, sköldkörteln, serotonin och insulin, liksom produktion av tillväxthormoner. På grund av denna hormonella obalans sänks metabolismen och leder ofta till viktökning.

Trötthet i samband med fibromyalgi orsakar också viktökning. Som fibromyalgi börjar med att störa spänningen i hjärnvågor under sömnen, kan den enskilde inte får tillräckligt med sömn, kan det också lider av sömnapné (avbrott i andning och snarkning). natt) och restless legs-syndrom (stickande känsla i benen), vilket ökar trötthet.

En ny studie har visat att sömnbrist leder också till ökad produktion av hypokretin, vilket är viktigt för sömn och aptit. När de neuronala nivåerna av hypokretin är höga (för miljön och sinnet) leder detta till ett uppvaknande tillstånd, vilket inte bara leder till trötthet, men också till mat.

Förutom trötthet, många patienter lider av kronisk smärta på grund av fibromyalgi, som också kan hämma deras förmåga att utöva.

Medicin som används för att behandla depression i samband med fibromyalgi kan också få en person att gå ner i vikt. Antidepressiva medel som Prozac och Zoloft ökar aptit, vattenretention och kan påverka hormonnivåerna och därmed din ämnesomsättning.

Fibromyalgi diet

Det är viktigt att bibehålla en balanserad kost och minimera viktökning från fibromyalgi.

Här är några användbara kosttillskott:

■ Undvik konsumtion av fetter av animaliskt ursprung, såsom rött kött. I stället äter magert kött som kyckling, kalkon och hudlös fisk, som också är utmärkta proteinkällor.

■ Öka förbrukningen av högfibrer, lågsockermat som grönsaker.

Att äta massor av färska frukter som hallon och jordgubbar är också till hjälp. Undvik nötter eftersom de innehåller konserveringsmedel.

■ Omega-3-fettsyror är också viktiga för att upprätthålla en hälsosam kost och finns i kallvattenfisk. Andra bra fettkällor är mandlar, avokado, fiskoljor, olivolja och majs.

■ Ta tre måltider om dagen och försök ta en eller två näringsrika snacks om dagen. 
Undvik stekt mat, skräpmat, vitt mjöl och socker, liksom alkohol och läskedrycker.

Öva på fibromyalgi

Även fibromyalgi kan orsaka smärta och trötthet, är det viktigt att hålla i bästa möjliga form för att undvika en hälsosam vikt.

Att starta ditt eget träningsprogram mot fibromyalgi är ett bra sätt att uppnå detta mål.

Börja med enkla övningar som stretching, promenader eller cykling.

Starta din promenadrutin med en fem minuters promenad från den första dagen, lägg sedan till en till två minuter om dagen och öka gradvis för att nå ett mål på 60 minuter (eller hur mycket du känner dig bekväm och kan underhålla). När du väl har nått målvärdet, var noga med att ta den här tiden tre till fyra dagar i veckan.

Cykling är ett annat bra träningsalternativ. En träningscykel gör att du kan arbeta året runt, oavsett tid, och låter dig enkelt spåra körsträckan, vilket kan hjälpa dig att uppnå dina träningsmål mer effektivt.

Tänk på att muskelsmärta är vanligt när du börjar träna, men akut smärta kan innebära att du har överbelastat dina muskler.

Leave a Reply

Scroll to Top