Fascia: En skjult del av Fibromyalgi puslespillet

Legen din eller en tv-reklame kan ha fortalt deg at fibromyalgi skyldes hyperaktivitet i nerver som oppdager smerten. Dette er absolutt en av de viktigste kildene til fibromyalgi smerte, men det er andre, enda viktigere, smerte utløsere som må tas opp for å oppnå en betydelig reduksjon av smerte. Og dessverre kan legen din ikke være klar over dem.

Mange studier har vist at nervesystemet for fibromyalgi har blitt sensibilisert og har derfor hyperaktive responser som forårsaker smerte. Dette er målet for de tre legemidlene godkjent av FDA for denne sykdommen, og disse legemidlene kan være nyttige, noe som vanligvis resulterer i en reduksjon i smerte på ca. 30%.

I min erfaring, så mye som noen som lider av sykdommen personlig og som en doktor som behandler fibromyalgi, er bruken av disse medisinene bare utilstrekkelig. For meg følte jeg ingen lindring fra den dype, brennende smerten i nakken og rygmusklene til jeg fant en behandling som ville ta smerten min på en annen måte. Det viser seg at det er en annen stor faktor som kan være det manglende stykket i smertepuslespillet.

Det enorme nettverket av bindevev som omgir alle våre muskler – tenk på det lyse ytre laget av et rå kyllingbryst – spiller en sentral rolle i genereringen av smerte og muskelfølsomhet av fibromyalgi. For mer effektiv smertelindring må både pasienter og helsepersonell forstå nøyaktig hvordan dette bindevevet (også kalt fascia) bidrar til smertene ved fibromyalgi og bruker den informasjonen til å behandle behandlingen.

Nå kan du føle din egen fascia hvis du forsiktig tipper hodet til siden, som om du prøver å hvile øret på skulderen. Du vil føle en strekk eller strekke følelse på motsatt side av nakken din, fra skulderen til kjeften. Det du føler er ikke å strekke muskelen (det går ikke muskler fra skulderen til øret), men strekker ut fasciaen som omgir og knytter seg til alle musklene mellom de to punktene.

Medisinsk forståelse har blitt forsinket i denne vitale delen av kroppen, men det er endelig nærmer seg. Den første Fascia Research Congress ble holdt i Harvard i 2007, og en bølge av forskning begynte. Vi vet at fascia er en kontinuerlig bindevev som ligner på nettet som involverer alle våre muskler. Dette nettverket av bindevev inneholder mange nerver som oppdager smerte og er like følsomme for smerte som vår hud. Fascia kan også kontrakt eller stramme som svar på “fare” tegn på hjernen.

Fascia er “armaturen” av kroppens bindevev, som straks spenres som svar på signaler fra de mange nerver som går gjennom det. Dette gir styrke i nødssituasjoner og kan spare liv på kort sikt. Forskere mener at en rask sammentrekning av fascia er det som skaper den enorme ekstra kraften som mennesker kan produsere i nødstilfeller; for eksempel når en mor rammer en puma som angriper barnet sitt, som det skjedde nylig i Colorado.

I fibromyalgi, vet vi at hjernen er et uhell utløser alarmen til “fight or flight” ved en feil hele tiden, i stedet for bare i nødsituasjoner. Dette skjer ikke i vår tenkning hjernen, men de områdene som styrer de grunnleggende funksjonene til rengjøring, for eksempel pusting og fordøyelse. Tegn på fare fra hjernen til musklene gir kronisk spente muskler.

Som søke pågår, får vi at stivheten ligger ikke bare i muskelen selv, men også den fascia, ett lag av bindevev omliggende muskler (tenke vikle rundt en pølse som omgir og inneholder kjøtt inni) . Og dette vedvarende stivhet konseptet ikke bare fører til smerte, men også skaper betennelse og vrir musklene vi kalt smertefulle triggerpunkter. Hvis du ønsker å fordype deg i vitenskapen som støtter rollen konseptet i fibromyalgi smerte, kan du lese mer i artikkelen min for Journal of Karosseri og bevegelsesterapi.

Flere studier har vist effekten av stressreduserende behandlinger som kan “ta av” de smertefulle noder i de omkringliggende muskler og fascia. Behandlingen som mest hjalp meg personlig er en form for manuell terapi kalt myofascial frigjøring (RFM), spesielt den myofasciale frigjøringsmetoden til John F. Barnes. Denne teknikken innebærer en kombinasjon av vedvarende manuell trekkraft og langvarig forsiktig strekking av fasciaen, og er langt den mest effektive behandlingen jeg har funnet å markere fascia og redusere smerten av fibromyalgi.

To store europeiske studier fant at etter 20 myofasciale frigjøringssessioner rapporterte personer med fibromyalgi en betydelig reduksjon i smerte. Hva er kult, er at det gir mer varig smertelindring, og de fleste av dem rapporterer fortsatt reduserte smertenivåer en måned etter siste økt.

Jeg anbefaler at pasientene prøver minst to eller tre MFR-økter for å avgjøre om dette vil hjelpe dem. Det kan midlertidig forårsake økt muskel smerte, som ligner på hva du føler etter intens trening. Men etter en dag eller to, bør muskelsmerter være mye bedre enn før økten. Hvis du finner det nyttig, anbefaler jeg at du går en eller to ganger i uken i omtrent åtte uker, som ligner på et typisk fysioterapiprogram. Deretter kan det gjøres etter behov for smertefulle utbrudd. De fleste terapeuter vil også lære teknikker med baller eller andre verktøy som du kan gjøre hjemme for å øke fordelen av hver behandling.

I tillegg til myofascial utgivelsen er det noen andre manuelle terapier som kan behandle den spente og smertefulle fascia. Rolfing Structural Integration, eller Rolfing ™, er en manuell terapi som adresserer fascial behandling på en litt annen måte, men kan også være ganske effektiv. En måte å øve utviklet håndtering i over 50 år, fokuserer Rolfing på fascia rundt leddene, med behandling som understreker korreksjon av holdning og felles justering i en serie på 10 til 12 økter.

En relatert terapi er osteopatisk manipulativ behandling (BMT), en kombinasjon av forsiktig strekking og trykk på muskler og ledd. Siden denne behandlingen utføres av leger (vanligvis osteopatiske leger), blir den ofte dekket av forsikring. Helsepersonell kan også utføre triggerpunktinjeksjoner for å bryte ned smertefulle muskelnoder.

Det er også flere måter du kan behandle din egen fascia på. Å lære disse personlig tricks kan være det viktigste skrittet du tar for å kontrollere smerten din, og det er stor vekt på klinikkens behandlingsprogram. En måte er å legge en liten myk ball under et stramt og sårt muskelområde. La det synke ballen i noen minutter for å gi tilstrekkelig mengde vedvarende trykk som gjør at fascia kan slippes ut.

Endelig er Yin yoga (også kalt restorativ yoga) en langsom og forsiktig form for yoga som omfatter strekker med rekvisitter som puter og bolster for å imøtekomme i en komfortabel stilling i flere minutter, slik at fascia smelter og myker. Ta en titt på yin yoga klasser eller videoer for å lære og praktisere stillingene.

Å forstå fascias bidrag til smertene av fibromyalgi utvider våre behandlingsmuligheter. Faktisk er fascia smerte ikke hele historien om fibromyalgi smerte, et overfølsomt nervesystem som reagerer overdrevet til tegnene og bør også tas opp. Men i min erfaring er stivheten i fascia gnisten som antenner smerten og må behandles for en virkelig effektiv smertelindring.

Noen funksjoner

For å lære mer om myofascial utgivelse og finne en terapeut i ditt område, besøk myofascialrelease.com eller mfrtherapists.com. Du kan også sjekke ut videoen fra klinikken min som viser MFR i aksjon.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *