Jeg er en fibromyalgi lege. Her er hva jeg vil at folk skal forstå.

Fibromyalgi, en sykdom mye misforstått, forvirrer og frustrerer pasienter og leger. Jeg vet fordi jeg har sett på begge sider – både som en lege og en kvinne med sykdommen selv. 
Denne vanlige kroniske sykdommen er preget av generalisert muskel smerte, tretthet og hjerne tåke. Det anslås at 5 millioner amerikanere i dag lider av sykdommen, og nesten 90% av de diagnostiserte er kvinner.

Det er imidlertid fortsatt mye forvirring om sykdommen og hvordan den behandles. Her er fem sannheter om fibromyalgi som ikke engang er kjent av de fleste leger:

1. Fibromyalgi er ekte og kan behandles, men krever en helhetlig tilnærming.

Fibromyalgiforskningen har ligget etter andre sykdommer, preget av kontrovers og et århundre diskusjoner om det er en “ekte” sykdom.

Det endret i 2002 da en innovativ studie viste unormalitet i måten hjernen behandler fibromyalgi smerte. Disse hjernedimensjonsstudiene ga objektive data for å bevise at fibromyalgi var “ekte” og utløst et tiår med intensiv forskning som resulterte i tre FDA-godkjente legemidler som indikerte smertefulle tegn på smerte. 
Men disse stoffene tar ikke opp symptomene på diffus, ofte mer forsvakende, tretthet og tanke, kalt “fibrofog”. For å gjøre dette må leger og pasienter være godt informert om ulike behandlingsalternativer, spesielt holistiske tilnærminger som modifisering av diett for å redusere betennelse eller tilsetning av kosttilskudd for å stimulere cellulær energiproduksjon.

2. Det er ikke lenger et komplett mysterium.

Jeg hører ofte myten gjentatt at “vi vet ikke hva som forårsaker fibromyalgi”. Nylig forskning fra leger viser at de fleste leger fortsatt ikke vet hvordan de skal hjelpe pasientene med fibromyalgi til tross for eksistensen av svært effektive behandlinger. Fibromyalgi er ofte beskrevet i medisinske tidsskrifter som “forvirret,” “mystisk” og “forvirrende”.

TV-annonser som sier fibromyalgi er en hyperaktiv smerte tilstand. Nervene forteller ikke hele historien. Faktisk er smertehåndteringsproblemer bare toppen av isfjellet. En mye større faktor er et svar på stress (eller fare) som har blitt slukket og er stadig på “rødvakt”, noe som resulterer i en kjedereaksjon som forårsaker tretthet, hjernefeil og muskelsmerter.

Den eneste måten å permanent forbedre alle disse symptomene er å systematisk adressere de negative effektene på kroppen av et kronisk hyperaktivt stressrespons. Et svar på kronisk aktivert stress forårsaker ødeleggelse, hindrer dyp søvn og holder musklene spent, forårsaker smerte og følsomhet; hindrer fordøyelsen og energiproduksjonen; og eliminere hormoner. Det viser seg også at smertefølsomme nerver øker volumet av signaler.

3. Fibromyalgi er hovedsakelig en søvnforstyrrelse.

Dessverre er mange leger, selv søvneksperter, uvitende om søvnproblemer som følger med fibromyalgi. Men fibromyalgi er på mange måter en søvnforstyrrelse, en tilstand av dyp, kronisk søvnmangel. Studier har gjentatte ganger vist at pasienter lider av utilstrekkelig dyp søvn, ofte avbrutt av “våken” hjernebølger. Denne sulten for dyp søvn bidrar til tretthet, muskelsmerter og tåkete tenkning som er karakteristisk for sykdommen.
Å behandle søvn er nøkkelen til å behandle fibromyalgi, og det er der jeg ser flere måter å redusere smerte, tretthet og hjerne tåke. Selv om søvn alltid bør forbedres før andre behandlinger fungerer, er det viktig å ta opp dette problemet med legen din for å behandle skjulte søvnproblemer som obstruktiv søvnapné, og deretter legge til medisiner. og kosttilskudd for å gjenopprette normal dyp søvn.

4. De fleste leger vet ikke mye om fibromyalgi, og det er ikke deres feil.

Fibromyalgi er en forældreløs sykdom som ikke hevdes av noen spesialitet, og i stedet overlapper ulykkelig i områdene reumatologi, nevrologi, søvn og smertemedisin. Mest omsorg refererer til nedsenket primærhelsetjeneste leger som ikke har tid til å gå til nye medisinske ideer i sjøen av medisinske publikasjoner. Store medisinske tidsskrifter overser fibromyalgi. Faktisk, siden 1987, har bare en studie om fibromyalgi blitt publisert i New England Journal of Medicine, den mest publiserte medisinske publikasjonen i verden.

Gitt at den travle primærpleieutbyderen ikke har tid til aktivt å søke nye behandlinger for fibromyalgi, bør forskning bli gjort oppmerksom på ellers, det vil si hos pasientene. Så i min nye bok, The FibroManual, inkluderte jeg en helsepersonells guide med forskningsstøttet medisinsk veiledning slik at pasientene kunne få legen sin oppmerksomhet.

Leave a Reply