Fibromyalgi pasienter må se ikke bare fysisk lidelse, men også mistillit til deres slektninger og til og med helsepersonell

Øyebrynene, det røde av klærne, blomstene i håret og opplevelsen av smerte er uatskillelige tegn på Frida Kahlo. Hans selvportrett med piercing negler av hele kroppen,      den ødelagte søylen  , En av hans mest kjente malerier, er også en indikasjon på at den meksikanske kunstneren lider av fibromyalgi. Noen forfattere rapporterer at Frida led av post-traumatisk fibromyalgi preget av vedvarende generalisert smerte, kronisk tretthet, søvnforstyrrelser og smerte poeng. i veldefinerte anatomiske regioner. Dette konseptet av fibromyalgi, som det er for tiden forstått det var trolig ikke utbredt blant leger i det 20. århundre: I sin selvportrett “The Broken Column” fra 1944, den meksikanske kunstneren Frida Kahlo uttrykte sin sorg etter negler spredt over hele kroppen (Foto: Internett-avspilling)

Lorsque Frida peignit  The  Broken      Sule  Forbindelsen av smertefulle biter med revmatisme har blitt nevnt i minst 120 år. I 1824, den skotske kirurgen William Balfour er beskrevet for første gang pasienter med muskel- punkter overfølsom til palpasjon som kan utløse irradiato.Fibromialgia smerte er ikke en ny sykdom, som mange tror. Historisk ble det presentert under forskjellige navn: fibrositis (1904), miofibrositis (1929), fibrosferica syndrom (1952), fibromyalgi syndrom Fibromyalgi og til slutt (1981). Oppkalt i 1992, ble det anerkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO) som en revmatisk sykdom. Men selv om det er mye senere, er alltid utfordret av selskapet, slektninger av pasienter og enda noen helsepersonell.

Den revmatolog Luiz Severiano Ribeiro fra Department of Rheumatology av statens Pensjonist Minas Gerais Institute (Ipsemg) husker en tid da pasienten selv ikke trodde på diagnosen, selv om smertene han mente var at det var berettiget “uforklarlig”, var det dimensjonen av irritasjon. “Han klaget over smerte og tretthet, men tok ikke diagnosen alvorlig. For det første forstod de ikke navnet. Videre viste de kliniske testene ingenting og vi foreskrev antidepressiva. De fant fibromyalgi sint og da hun fant en annen lege og fortalte dem hva revmatolog sa han skjønte at han virkelig måtte være en psykiater. Det var den klassiske banen for fibromyalgi for 20 år siden. De hoppet fra en lege til en annen uten forklaring og da de ble diagnostisert, trodde de ikke. “

Forening    For fibromyalgi er folk som er mer følsomme for smerte enn den generelle befolkningen, som mistillit og tvil like dårlig. Sandra Santos, 53, pensjonert, ble diagnostisert i 2005 og grunnla en positiv holdning til den brasilianske Association for fibromyalgi smerter (Abrafibro) med andre pasienter. For å behandle et ryggradsproblem ble hun henvist til en behandling som ikke kunne fortsette. “Jeg kom inn og ut av en rullestol. Jeg insisterer til den åttende økten, men legen fant det rart at smertetærskelen min er så lav. Den følgesvenn som fulgte med ham mistenkte at det var fibromyalgi og under klinisk undersøkelse fortalte meg at jeg hadde elleve poeng smerter på 18 år. Han hadde fibromyalgi,

ØKER SENSITIVITET

I de senere år er forståelsen av fibromyalgi betraktet som et syndrom fordi det dekker en rekke kliniske manifestasjoner, som smerte, tretthet og søvnforstyrrelser. Eduardo Paiva, president for smerte og fibromyalgi av det brasilianske samfunnet for reumatologi, professor ved Forbundsuniversitetet i Paraná (UFPR) og leder av fibromyalgi klinikken på Hospital das Clinicas. Ufp blir stadig mer etablert Bevissthet om fibromyalgi er et problem i nervesystemet som er programmert til å føle mer smerte. Undersøkelser, som funksjonell magnetisk resonansavbildning, som viser sanntids hjernefunksjon, viser størrelsen på forsterket smerte rapportert av pasientene.

lære mer

  • Fibromyalgi påvirker 3% av den brasilianske befolkningen, men diagnosen er vanskelig
  • Forskning foreslår nye behandlinger for kronisk smerte som påvirker 30% av befolkningen i Vesten
  • Terapi kan blokkere kronisk smerte
  • Kroniske smerter kan ha naturlig opprinnelse
  • Forskning styrker forholdet mellom kronisk smerte og depresjon
  • For hver type smerte finnes det en egnet teknikk: å kjenne mulighetene for fysioterapi

Personer med fibromyalgi har en lavere smertegrense. Stimuli som normalt ikke forårsaker smerte til andre, kan slike forhold være smertefullt i fibromyalgi. Ifølge Roberto Heymann, en rheumatologist på Albert Einstein sykehus og professor ved University of Sao Paulo (UNIFESP), er dette på grunn av en svikt i smerte kontrollmekanismer i sentralnervesystemet. “Årsakene til utilstrekkelig kontroll over smertemekanismer er ukjente. Det antas at en genetisk predisponering utsatt for visse miljøfaktorer gir fibromyalgi. Hva vi vet

Videre påvirker eksterne faktorer overføringen og oppfatningen av smerte. Den følelsesmessige tilstanden og forkjølingen er en del av det. Depresjon, i likhet med mange andre kroniske sykdommer, kan være en av de fibromia konsekvenser, men også den utløser som manglet for å utløse en fibromyalgi rammeverk i den personen genetisk disponert. Ifølge Heymann, har emosjonelle helse en direkte innvirkning på alle sykdommer, ikke bare på fibromyalgi. For eksempel, hvor mange mennesker har høyt blodtrykk fordi de har blitt nervøse og engstelige? I fibromyalgi, der smerten er subjektivt, følelser innflytelse på sin intensitet skaper ofte bias. Faktum er at en deprimert person faktisk føles smerten av normalbefolkningen, fordi deres smerte følsomhet økes. På denne måten

Ethvert bilde av kronisk smerte skader også søvnen, med pasienten ofte våkner med smerte. Men i fibromyalgi er hormonelle endringer og nevrotransmittere også ansvarlige for overfladisk søvn og følelsen av tretthet. Som et resultat har mange personer med fibromyalgi overfladisk og lett søvn der de ikke hviler. Dette gjør dem trette og uten energi. De viktigste symptomene på tilstanden er generalisert smerte, søvnforstyrrelser eller trøtt oppvåkning, og du føler deg trøtt eller trøtt i løpet av dagen. Maria Joana das Mercês, 84, tvilte om at hun virkelig hadde sovet om natten eller om det var en drøm. Deltakeren i Fibromyalgi pasientopplæringsgruppen, Ipsemg, har eksistert i over 20 år og er nå mer i stand til å behandle symptomene, men de har ikke sluttet å bekymre seg. “Jeg sover og jeg våkner opp og jeg tror om jeg sover egentlig. Og smerten er uutholdelig. Ingen fortjener det, “klager han.

RUTEKOLOMEN
Rodrigo Siqueira Batista og hans medforfattere ser etter korset mellom hans kunst og hans smertefulle erfaringer i biografen og verkene til den meksikanske kunstneren i artikkelen 2014 “Arte e dolore a Frida Kahlo”. Forfatterne, The Broken Column, hvor han beskriver seg med stålvesten for å kontrollere smertebildet, beskriver neglene som er satt inn i sin nakne kropp, et uendelig martyrdom. “Frida kropp er delt, blødning, spikret og isolert. Han oversetter den fysiske torturen han aldri har forlatt hele livet, “som det var før smerten. “Ensomhet, metaforisert av ørkenlandskapet, intensiverer lidelsen. Den åpne kroppen er en indikasjon på de forskjellige kirurgiske prosedyrene der du har reparert ryggraden uten å forbedre ubehag. De implanterte neglene, imidlertid, Angi typiske smertefulle punkter av fibromyalgi. For forskerne, ville denne hypotesen forklare kronens smerte og dyp utmattelse av maleren.

Julia de Oliveira Fonseca, en medisinsk student ved det føderale universitetet i Viçosa (UFV) og Rodrigo Siqueira-Batista, lege, filosof og professor ved Institutt for indremedisin og vedlikehold av FVO   

liv og kunst

Bildet av Frida Kahlo er veldig knyttet til lidelse. Hva var dine viktigste kilder til smerte? Polio og ulykken er ubestridelig, men ble det diagnostisert med fibromyalgi, eller var dette funnet funnet etter hans død og for bedre forståelse av syndromet?

Maleren Frida Kahlo led både fysisk og følelsesmessig. Faktisk er en av de største artist lidelser relatert til sitt forhold med andre artist Diego Rivera, som han var dypt forelsket. Paret hadde stor kjærlighet for hverandre; Det var imidlertid også kamp og forræderi, noe som gjorde Frida veldig trist. En av disse argumentene var resultatet av Diego’s svik av Frida søster Adriana. Frida lider også av det faktum at hun ikke kunne leve et abort på graviditetstidspunktet. En berømt maleri som heter Henry Ford Hospital (La cama fly) så bemerkelsesverdig og sterkere beskriver en hendelse der Frida måtte legges inn på sykehus etter en abort. Ingen tilfeller av fibromyalgi har blitt diagnostisert i livet, Selv om det på den tiden ikke eksisterte “fibromyalgi” (mye senere, tilbake på 70-tallet). Dette diagnostiske ble antatt etter hans død, og er anbefalt av sin kliniske bildet av kroniske smerter, for eksempel i artikkelen fibromyalgi i livet og kunsten Frida Kahlo (Artikler av Manuel Martinez Lavin, Mary Carmen Amigo, og Juan Javier Coindreau Canoso ). publisert i journalen Arthritis & Revmatisme, mars 2000). som i artikkel fibromyalgi i livet og kunsten Frida Kahlo forslag (Artikler av Manuel Martinez-Lavin, Mary-Carmen Amigo, og Juan Javier Coindreau Canoso). publisert i journalen Arthritis & Revmatisme, mars 2000). som foreslått i Fibromyalgi i livet og kunsten av Frida Kahlo (artikkel av Manuel Martinez-Lavin, Mary Carmen Amigo, og Juan Javier Coindreau Canoso).

Artikkelen om      kunst og smerte i Frida Kahlo     * snakker om en mulig forbindelse av kroppens negler i den ødelagte kolonnen med de smertefulle punktene i fibromyalgi. Kan dette bildet være et klart bevis på din erfaring med fibromyalgi? fordi

Bildet      Den ødelagte kolonnen,      hvor neglene på kunstnerkroppen blokkerte Fridas, beskriver sammenhengen mellom konsekvensene av ulykken, som han hadde lidd i sin ungdom – flere frakturer i ryggraden – og dens smertefulle forhold. Når det gjelder de ømme punktene i fibromyalgi, synes dette å være en plausibel hypotese, men dette er absolutt ikke et “klart bevis”, spesielt vurderer en maler av kategorien og intensiteten til Frida Kahlo.

Hva betyr smerte for arbeidet til den latinske kunstneren?

Frida Kahlo malte mange selvportretter og regnet seg selv selvsikker. Det antas at kunstneren har skildret mange øyeblikk av smerte på lerretet – fysisk og følelsesmessig – som var en del av hans liv. På denne måten kan det antas at i Frida kunst på en eller annen måte finner meningen med smerte i seg selv.

* Artikkelen av Rodrigo Siqueira-Batista, Plinius Duarte Mendes, Julia de Oliveira Fonseca og Marina de Souza Maciel ble utgitt i 2014 i tidsskriftet Dor.

UTEN ESTIGMA

Å leve med syndromet og opprettholde livskvalitet, er det viktig at personen med fibromyalgi behandler dem seriøst og engasjerer seg med fagfolk som er kjent med faget.

Presse Euler Junior / EM / DA% u2013 02.07.14
Jorge Luiz Dutra, 59, ble intervjuet flere ganger fordi han hadde vondt (Foto: Euler Junior / EM / DA Presse% u2013 02/07/14)

Den 12. feirer vi verdensfibromyalgi-dagen. Datoen styrker pasientens kamp for bedre tilgang til behandling og fremfor alt for økt synlighet av syndromet. Kun offentlig bevissthet kan forandre landskapet av vantro om den kroniske smerten som kjennetegner problemet. Pensjonert mureren Jorge Luiz Dutra, 59, har blitt diagnostisert siden 2004 og lever fortsatt med mistanke. Han bor på landsbygda og er lei av å høre at fibromyalgi er bare en unnskyldning. “Mange sier at jeg ikke har noe, jeg vil ikke jobbe. De ser på meg og sier at når jeg er feit, er jeg sunn, sier han. Men det er Jorge, som kjenner lidelsen til en truende smerte, et symptom som påvirkes av sosiale og kulturelle aspekter,

Ifølge Roberto Heymann, en rheumatologist på Albert Einstein sykehus og professor ved University of Sao Paulo (UNIFESP), er smertevurdering komplisert fordi det finnes ingen presise mål slike som hypertensjon og diabetes. Informasjon om pasienten, på jobb eller på familien. “Hvis de ikke har nok informasjon, vil det sikkert være en feil dømmekraft. Det er derfor vi ofte se familiemedlemmer, ansatte eller helsepersonell som ikke tror på deres lidelser. Dette øker graden av sykdom og fibromyalgi påvirker også utviklingen av den kliniske tilstand. “Mangelen på tilstrekkelig kunnskap om dette syndromet i samfunnet skaper ofte forutinntatte ideer absurd. Familie og sosial støtte er viktig, sier han.

Smerten med fibromyalgi kan forårsake mye lidelse som er tilstrekkelig til å forstyrre dine daglige og vanlige aktiviteter. Men selv når pasienter og institusjoner kjemper for muligheten for en ferie eller til og med pensjon, er arbeidet et komplekst problem, sier Heymann. “Det er ingen data som viser at denne fordelen, og fjerning fra jobb vanligvis forverrer situasjonen,” sier han. For spesialisten er det i de fleste tilfeller helt mulig å leve med syndromet og opprettholde livskvaliteten. Derfor er det viktig at personen med fibromyalgi tar ham på alvor og arbeider med godt trente og kompetente fagpersoner.

RESPONSE    Personlig  trener   Michele Barreto, 42, ble diagnostisert 14 år siden. Narkotika, terapi, endrede spisevaner og vanlig fysisk aktivitet gjør det mulig å eksistere uten fibromyalgiproblemer. “I dag er det bra, men på tidspunktet for diagnosen måtte jeg sitte og gråte. Men jeg hadde to valg: enten ville han ødelegge meg eller jeg ville reagere. Pasienten må forstå at tilstanden blir bedre hvis han overholder behandlingen, sier han. Michele, en tidligere volleyballutøver, var overrasket over å se at fordelene med avslapning ble fortalt gjennom en massasje. “Fordi jeg skrek i smerte i stedet for å slappe av. Jeg har også sluttet å sove, og jeg var allerede sliten, “minnes han.

Edésio Ferreira / Presse MS / DA
Personlig trener Michele Barreto, 42, har blitt konfrontert med fibromyalgi og har vedvarende i fysisk aktivitet selv på dager med stor smerte (Foto: Edésio Ferreira / EM / DA Press)

I volleyball hadde Michele sår som forbedret langsommere. På den tiden hadde det blitt en mistillit, fordi noen mennesker trodde det ville være mykt. Fibromyalgi er imidlertid ofte pasienter med smertehistorikk før diagnose. Ifølge Eduardo Paiva, leder av Kommisjonen for smerte og fibromyalgi hos det brasilianske reumatologifaget, er det flere måter å oppnå fibromyalgi på. “Dette kan for eksempel være et resultat av ubehandlet lokalisert smerte. Det kan også starte etter et fysisk eller mentalt traume. Det vanligste er imidlertid at det er en lokal smerte som synkroniserer og tar kontroll over hele kroppen, forklarer spesialisten.

Og det er bare et traume som forårsaket Michèles fibromyalgi. Han kjørte da han hadde en alvorlig bilulykke der to venner ble veldig skadet. “Det var min feil. Først trodde jeg ryggsmerter var et resultat av ulykken. Jeg måtte ha en krage en stund, men smerten fortsatte, sier han. Den første reaksjonen etter funn av fibromyalgi var søket etter alle slags ressurser for å takle sykdommen: massasje, akupunktur, homeopati, terapi. Sistnevnte var viktig for henne å endre hennes tilnærming til sykdommen. “Jeg lærte at ting ville bli verre når det er somatisert”. Videre var fysisk aktivitet viktig. “Jeg hørte at mange leger sa at det var over 50% av behandlingen. Noen ganger er det så vondt at vi ikke vil gjøre noe. Men utholdenhet er nødvendig. “

På grunn av personlig erfaring med fibromyalgi, er utøveren svært ettertraktet av folk som vil bruke fysisk aktivitet til å kontrollere sine symptomer. “Jeg tror de stoler på meg å trene med meg fordi jeg vet hvordan de føler seg på huden. Videre må den fysiske aktiviteten til fibromyalgi være spesifikk og svært målrettet, “advarte han. For Paulo Paiva kan fysisk aktivitet være mer effektiv enn narkotika i noen tilfeller. Uten behandling kan fibromyalgi føre til betydelig tap av livskvalitet. I tillegg til de mest hensiktsmessige legemidlene (neuromodulatorer og dobbelt antidepressiva) og fysisk aktivitet inkluderer behandlingen også utdanning av pasienter og familier.

ALTERNATIVE OG YTTERLIGERE THERAPIES

En gjennomgang av kontrollerte studier som vurderer effekten av massasje i fibromyalgi-tilnærmingen, har vist at fem uker av ressursen kunne fremme umiddelbare fordeler som forbedring av smerte, angst og depresjon. , Susan Lee King Yuan, fysioterapeut, har en mastergrad i vitenskap fra fakultetet for medisin ved universitetet i São Paulo og en forsker i feltet. Terapeutisk massasje kan være en av de alternative og komplementære terapiene (CT) ved behandling av fibromyalgi.

Myofascial avslapningsmassasje kan forbedre smerte, tretthet, stivhet, angst, depresjon og livskvalitet. Noen data viser at manuell lymfatisk drenering er bedre enn bindevevsmassasje når det gjelder stivhet og depresjon. Det er vist at massasje av bindevev forbedrer depresjon og livskvalitet, mens Shiatsu forbedrer terskelen for smerte, tretthet, søvn og livskvalitet. “Studier tyder på at de fleste massasje terapi stiler forbedre livskvaliteten for fibromyalgi pasienter, men ytterligere forskning er nødvendig for å bekrefte fordelen, sier han.

Les på internett

Funksjonell magnetisk resonansavbildning sammenligner hjerneaktiviteten til en normal person med en pasient med fibromyalgi. Begge var utsatt for en stimulus på 4 kg, noe som kan forårsake smerte (Foto: Internet Reproduksjon).

I teorien kan smertelindring teoretisk tilskrives en økning i blodstrømmen, noe som fremmer oksygenering og fjerning av giftstoffer fra muskler, avslapping og frigjøring av endorfiner. “Smerte forsvinner bare med massasjeterapi. Massasje er mer egnet i tillegg til annen terapeutisk tilsettes som en del av en tverrfaglig behandling for å kontrollere symptomene på syndromet. “

Ingen studie har utvetydig bestemt den ideelle frekvensen av fibromyalgi massasje. Noen forskere foreslår en behandlingsvarighet på over fem uker. For Susan støtter CTs et helhetlig syn på pasienten og setter pris på forbindelsen mellom terapeuten og pasienten. Det er viktig å understreke at denne massasjen respekterer terskelen til pasientens smertefulle følsomhet overfor palpasjon. “Bruk av hunder som supplement til tverrfaglig behandling er ideell: Det er spesielt viktig at denne behandlingen inkluderer pasientopplæring, psykoterapeutiske teknikker og terapeutiske øvelser, som er størst bevis på effektiviteten i behandling av pasienter. Fibromyalgi behandling. “

NAVN

epidemiologi

  • Utbredelsen av fibromyalgi i verden er mellom 0,7% og 5% sammenlignet med den generelle befolkningen.
  • I Brasil er dette trolig den nest viktigste revmatiske sykdommen med en forekomst på rundt 2,5%.
  • Dette kan variere fra barn til eldre, men deres symptomer starter vanligvis mellom 25 og 65 år, med en gjennomsnittsalder på 49 år.
  • Det påvirker flere kvinner enn menn i forholdet 8: 1 ved bruk av kriteriene fra American College of Rheumatology of 1990

INTERVJU     
Et nytt utseende

Personlige arkiver
Manuel Martinez-Lavín, reumatolog og lærer ved American College of Rheumatology (Foto: Personlig arkiv)

Manuel Mantinez-Lavín er en anerkjent autoritet innen fibromyalgi og forklarer mekanismene for sykdommen på de opprinnelige hypotesene vitenskapelig bekreftet av andre forfattere fra hele verden, og ofte sitert. I boken fibromyalgi ingen hemmelighet – A guide for pasienter, pårørende og medisinsk (MG Editores) som tilbyr en helhetlig behandling for lindring av symptomene på fibromyalgi i tillegg til medikamentbehandling, forskjellige effektive tiltak for en slik positiv innstilling til den sykdom, behandling av gruppe, yoga, meditasjon, kropps- og pusteøvelser, kognitiv atferdsterapi, differensiert ernæring og bruk av teknikker for å forbedre søvn. I et intervju med staten Minas Gerais, kommenterer han denne nye tilnærmingen og diskuterer de viktigste fremgangene med å forstå og styre sykdommen. Lavín studerte medisin ved National Autonomous University of Mexico, er en postdoktor i indremedisin ved Universitetet i St. Louis (Missouri) og revmatologi ved Scripps Clinic (California). Siden 1983 er han direktør for Divisjon for revmatologi ved Ignacio Chávez National Institute of Cardiology i Mexico, og professor i revmatologi ved National Autonomous University of Mexico og et medlem av National Academy of Medicine. I 2013 ble han uteksaminert fra American College of Rheumatology. og professor i revmatologi ved National Autonomous University of Mexico og medlem av National Academy of Medicine. I 2013 ble han uteksaminert fra American College of Rheumatology. og professor i revmatologi ved National Autonomous University of Mexico og medlem av National Academy of Medicine.
Hva er prosedyren for å analysere hjertefrekvensvariabilitet gjort fibromyalgi tilnærming?
Analysen av hjerterytmen ved hjelp av datamaskinen tillater effektiv undersøkelse av hvordan vårt hovedsystem for intern regulering og tilpasning til miljøet fungerer, som kalles det autonome nervesystemet. Dette systemet er ansvarlig for stressresponsen, og vår forskning har vist at funksjonen til det autonome nervesystemet er kompromittert hos pasienter med fibromyalgi. For eksempel øker produksjonen av adrenalin dag og natt. Våre studier er bekreftet av forskere fra andre deler av verden. Med denne kunnskapen endrer begrepet fibromyalgi radikalt. Behandling bør sikte på å harmonisere funksjonen til det autonome nervesystemet, som vanligvis krever betydelig endring i pasientens livsstil.

Hvis smerten forårsaket av fibromyalgi utstråler i kroppen, vil dette bli forklart av denne funksjonen i det autonome nervesystemet? 

Nettopp. Vår teori forklarer årsaken til generell smerte, siden de små nervefibrene er fordelt over hele kroppen. Vi bekreftet at pasienter med fibromyalgi hadde endret nervefibre i hud og øyne, som vi kaller liten fibreneuropati. Det må være klart at fibromyalgi er en ekte nevropati og forårsaker så mye smerte som nevropati hos diabetikere og pasienter med helvetesild. 

Og hva er fremdriften i å forstå årsakene til fibromyalgi?

Den viktigste fremgangen er å forklare hvordan ulike typer stress (fysisk, smittsomt og emosjonelt stress) kan bli ekte nevropatisk smerte. Vi har mottatt bevis for at konstant stress kan skade de såkalte dorsale rotganglierne, nervesentrene langs vertebral kolonnen. Etter et fysisk eller smittsomt traume oppstår kortslutninger mellom det autonome nervesystemet og de smertestillende fibrene. Endringer i det autonome nervesystemet forklarer de mange sykdommene som påvirkes av personer med fibromyalgi som tretthet, søvnløshet og tarmproblemer. 

Hva er den holistiske behandlingen du forsvarer? Hvorfor er det mer effektivt?

Først av alt, la meg forklare at det er en helhetlig behandling basert på realfag av kompleksitet. Det er en ny vitenskapelig paradigme kalt “kompleksitet” langt fra reduksjonistisk og lineær modell som for tiden dominerer medisin. Kompleksiteten nødvendiggjør en helhetlig studie av tilpasningen av det miljø den menneskelige kroppssystemer. I tilfelle av fibromyalgi, en helhetlig behandling basert på vitenskap og krever at pasienter og deres familier vet rasjoner av multippel syndrom. Tilbakemeldingsteknikker tillater å harmonisere funksjonen til det autonome nervesystemet. Også, maten er viktig: du må finne ut om et bestemt stoff er inkompatible,


Er stoffer som pregabalin et stort skritt fremover? Er det noen muligheter for en ny klasse med rusmidler? 

Pregabalin er et vendepunkt. Det er en antineuropatisk medisin som virker i noen tilfeller, men vi må innse at det er et primitive stoff. Vi har vist at enkelte natriumkanaler knyttet til dorsalrotganglier kan spille en viktig rolle i smertestillende fibromyalgi. Svært spesifikke legemidler er utviklet for å blokkere disse natriumkanalene. I nær fremtid vil vi også ha mer effektive smertestillende midler for fibromyalgi, men komplett behandling vil fortsatt være nødvendig.

I Brasil er det en rekke kroppsmassasjer som er laget eksklusivt for fibromyalgi som er utformet for å avslutte symptomene. Kan massasjen forandre løpet av syndromet? 
Jeg er ikke kjent med denne type terapi, men før behandling anbefales, bør den ha blitt testet av kontrollerte vitenskapelige studier. I min bok snakker jeg om alternativ medisin, placebo effekt og charlatanism. En mild massasje kan hjelpe. Imidlertid føler noen personer med fibromyalgi smerte selv med lett trykk på huden.

Leave a Reply