Hvordan fortelle om det er fibromyalgi eller multippel sklerose

Det er så mye mysterium i verden av fibromyalgi, hovedsakelig fordi det påvirker alle forskjellig. En annen grunn til dette mysteriet skyldes likheten av fibro symptomer i forhold til andre sykdommer og syndromer. Fibromyalgi er noen ganger feildiagnostisert som et annet problem og omvendt. Faktisk er den myriade av symptomer assosiert med fibro   som vanligvis finnes   i andre sykdommer, slik som multippel sklerose, også kalt MS. Så, hvordan vet du om det er fibromyalgi eller multippel sklerose?

HVA ER EKSAKTIG MS?

The   National Society Society la  definerer som følger: “Multipel sklerose (MS) involverer en immunforsvar hvor en unormal respons av kroppens immunsystem er rettet mot sentralnervesystemet (CNS), som består av hjernens ryggmargen og de optiske nerver. Hvis du eller en kjære har fibromyalgi, kan du sikkert se noen buzzwords og kjente uttrykk, ikke sant? Spesielt “immunsystem”, “unormal respons” og “sentralnervesystem”. Faktisk blir likhetene i symptomene ganske slående når du vurderer en side-til-side sammenligning. Merk at de fleste, men ikke alle, symptomene på fibromyalgi overlapper med MS-lidelsene, noe som gjør det vanskelig å skille mellom fibromyalgi og multippel sklerose:

SYMTPOMS MSSymptomer på fibromyalgi
UtmattelseTretthet / utmattelse
Nummenhet eller kriblingNummenhet eller kribling
SvakhetenMuskel svakhet
Svimmelhet og svimmelhetsvimmelhet
smertesmerte
Følelsesmessige endringerangst
Vanskelighetsgrad å gåEndret koordinering
Spastisitet (dvs. muskelstivhet og spasmer)Muskelsmerter, hjertebank og muskelsammensetninger
Se problemerSe problemer
BlæreproblemerBlæreproblemer
TarmproblemerIrritabel tarmsyndrom
Kognitive endringerKognitive problemer
depresjondepresjon
tremorRestless legs syndrom
hodepineHodepine / migrene
Svelging problemerTørre øyne og munn
kløeKløe og / eller brannskader
Seksuelle problemerSøvnløshet / dårlig søvn
TaleproblemerBuzzing i ørene
ÅndedrettsproblemerNeurologiske symptomer
beslagHudfølsomhet og utslett
Hørselstap

Åpenbart, fibromyalgi og multippel sklerose har mange likhetstrekk, inkludert  nevrologiske forbindelser  klar forbundet med smerte, nummenhet og kribling. Men eksperter   forklare   at, i motsetning MS, er fibromyalgi ikke i form av hjerneskader på MR. Videre, selv om de to betingelser ikke var kjent kilde, MS tydelig klassifisert som autoimmune sykdommer, men er ikke fibromyalgi. Det er en måte å bestemme om den er fibromyalgi eller multippel sklerose.

En viktig forskjell i MS er at pasienten faktisk kontrakterer langsiktig nerveskader som resulterer i fysiske og kognitive forstyrrelser. Faktisk er enkelte typer MS progressive. Primær progressiv MS (PPMS), for eksempel, “preges av en forverring av nevrologisk funksjon (akkumulering av funksjonshemning) så snart symptomene oppstår, uten tidlig tilbakefall eller remisjon.” Fibromyalgi, derimot, er ofte feilaktig for leddgikt, det forårsaker ikke skader på ledd, muskler eller vev.

HVA ER FIBROMYALGIA?

RØD ORBIT-TV

Fibromyalgi er primært preget av kronisk og omfattende smerte. Den andre er svekkende tretthet. Men som du kan se på grafen ovenfor, er symptomene ganske brede. Problemet som mange pasienter står overfor, er at fibromyalgi ligner så mange andre forhold som vanligvis er vanskelig å diagnostisere. Men noen leger er   mer sannsynlig   å oppdage det enn andre.

Hvordan vurderer SP og FIBROMYALGIA?

Den   medisinske senter ved University of Maryland   forklarer at fibromyalgi diagnose er en detaljert muskelundersøkelse inkludert kontroll ømhet på bestemte punkter på kroppen. Vurdering av alvorlighetsgraden av spesifikke symptomer er et annet sentralt element i eksamenen. Symptomene må ha vært tilstede i minst tre måneder. De legger til at det ikke finnes blod-, urin- eller laboratorietester som kan gi en endelig diagnose av fibromyalgi. Imidlertid betyr fibro diagnose også at ingen annen lidelse eller tilstand kan forklare symptomene.

Imidlertid er diagnosen av MS  svært forskjellig fordi den forårsaker mange flere nevrologiske symptomer enn fibromyalgi. Dermed har eksamener en tendens til å fokusere på hjernen og nervefunksjonene, inkludert hjernen MR og noen ganger lumbale punktering. Selv om MS også kan være vanskelig å diagnostisere, er det ofte lettere enn fibromyalgi. Faktisk krever evalueringen å lete etter lesjoner eller skadede områder i sentralnervesystemet.

Hvordan kan jeg si om det er fibromyalgi eller sklerose i plager?

Det er sant at likhetene mellom multippel sklerose og fibromyalgi er slående. Men gitt nevrologisk skade forårsaket av MS, er det litt lettere å målrette lidelse enn fibromyalgi. Multiple sklerose pasienter behandles vanligvis av en nevrolog. Men det samme gjelder for mange fibro-pasienter. Som sådan har en nevrolog sannsynligvis en skarp sans for å skille mellom de to. Bare tester kan si. Har du blitt feildiagnostisert? Hvordan påvirket det deg? Fortell oss historien din, vær så snill!

Leave a Reply