Tretthet forbundet med fibromyalgi er mer enn tretthet.

Tretthet forbundet med fibromyalgi er mer enn tretthet.

Relatert bilde

Forskningen ble basert på tidligere studier som inkluderte pasientens kommentarer som indikerte at tretthet var et symptom som fortjente å bli evaluert i behandlingsforsøk. For tiden avhenger suksessen til en terapi hovedsakelig av effektiviteten som det reduserer smerten forbundet med fibromyalgi, med liten eller ingen oppmerksomhet mot tretthet. I tillegg er det ingen klar forståelse av de viktigste egenskapene ved tretthet som måles.

Under intervjuene ble det spurt åpne spørsmål om pasienter, for eksempel: “Fortell meg om din erfaring med fibromyalgi”. Derfor var formålet med intervjuene ikke å stille bestemte spørsmål om tretthet, fordi forskerne ønsket å vite hva pasientene hadde. Fortell spontant symptomene dine.

Den gjennomsnittlige varigheten av fibromyalgi symptomer for de 40 deltakerne var 6,6 år, gjennomsnittsalderen var 49 år og 70% av dem var kvinner. Spurt om deres erfaring med fibromyalgi, rapporterte de følgende symptomer, uten indikasjon:

 • smerte (78%)
 • tretthet (43%)
 • problemer med å sove (18%)
 • mobilitetsproblemer (10%)

Husk at dette var basert på dine uoppfordrede kommentarer om fibromyalgi. Når du ble bedt om å vurdere de tre viktigste symptomene, var ordren i det vesentlige den samme, men prosentene var mye høyere.

Fibromyalgi-relatert tretthet er beskrevet som en overveldende følelse av tretthet som ikke har blitt lindret av søvn eller hvile, og er ofte ikke proporsjonal med innsats (dvs. deltakere beskrev tretthet etter å ha gjort svært lite), “sier forfatterne. Deltakere bemerket også at deres fibromyalgiutmattelse ikke bare var “normal tretthet”.

Deltakere beskrev deres tretthet mer detaljert i følgende åtte kategorier som mange av dere sikkert kan identifisere:

 • Følelse av overveldende tretthet (43%): Noen ganger til det punktet at de ikke kunne gjøre noe.
 • Ikke lettet av hvile eller søvn (38%): tretthet fortsatte selv etter at pasienten trodde var en god natts søvn.
 • Det er ikke proporsjonalt med innsatsen (63%): det tar ikke mye for å utløse dette symptomet
 • Følelse av svakhet eller tyngde (28%): Kroppen er tung, svak eller mangler styrke.
 • Det er vanskelig å føle seg motivert (83%): det krever mye arbeid for å få ting gjort, som å komme seg opp og bevege seg fremover om morgenen
 • Vanskeligheter med å gjøre tingene de vil gjøre (60%): Tretthet gjør det vanskelig å gjøre det de vil eller trenger å gjøre.
 • Måtte gjøre sakte sakte (38%): det tar lengre tid og enkelte pasienter følte at det var relatert til følelsen av tyngde eller svakhet
 • Konsentrasjonsvansker, tenke eller huske ting (68%): Tretthet påvirker evnen til å konsentrere seg, problemer med å huske ting, problemer med å tenke klart, eller holde fokus

“Menn og kvinner beskrev utmattelsesopplevelsen og dens innflytelse på en veldig lignende måte,” skriver forfatterne. I oppsummering av sine funn på fibromyalgi, “tretthet synes å være den nest viktigste symptomet og dens innvirkning på livene til pasientene er betydelig.” De mange symptomer på tretthet forbundet med fibromyalgi vil være en utfordring. Evaluer virkningen av dette symptomet i terapeutiske studier. Men resultatene av denne studien kan føre til bedre verktøy for nøyaktig måling av tretthet hos pasienter med fibromyalgi.

Artiklene på denne siden og kommentarene er kun til informasjons- og utdanningsformål, og er ikke ment å erstatte medisinsk råd eller annet faglig råd. Kontakt legen din eller annen helsepersonell om dine symptomer og medisinske behov.

Leave a Reply