Hva er occipital neuralgi og hvordan er det relatert til fibromyalgi?

En av de verste tingene om fibromyalgi, og kroniske smerter og tretthet, må være den måten folk som lider av fibromyalgi står i fare for mange andre sykdommer, for eksempel autoimmune lidelser og hodepine, spesielt kronisk.

Det er anslått at opptil førti prosent av personer med fibromyalgi har migrene eller annen form for vedvarende hodepine. Men, som fibromyalgi, er det vanskelig å komme til bunnen av det som forårsaker hodepine. Og som fibromyalgi, er migrene ofte feildiagnostisert. Faktisk, noen mennesker som lider av vedvarende hodepine, lider ikke egentlig av migrene, men fra en relatert tilstand som kalles occipital neuralgi. Så hva er occipital neuralgi? Hvordan er dette relatert til fibromyalgi? Og hva kan du gjøre for å behandle det?

Hva er occipital neuralgi? 
Occipital neuralgi er en tilstand som forårsaker kronisk smerte i hodeskallet. Mennesker beskriver vanligvis dette som et elektrisk støt eller til og med ligner på å bli stukket i muskelen. Smerten utstråler vanligvis fra baksiden av hodet til nakken og til sidene av hodet eller bak øyet.

Roten av tilstanden er funnet i oksipitale nerver. Dette er nerver som går fra baksiden av nakken og ryggraden opp i sidene av hodet til hodebunnen. Men noen ganger kan skader eller betennelser i ryggmuskulaturen føre til at vevet begynner å presse på disse nervene. Dette fører til en tilstand som kalles nevralgi, hvor nerver begynner å sende smertesignaler til hjernen.

Dette forårsaker symptomene som ligner på migrene, noe som gjør det vanskelig å diagnostisere sykdommen. Leger kan diagnostisere sykdommen ved å utføre en fysisk undersøkelse ved å trykke fingeren på undersiden av skallen for å se om smerten forverres. I tillegg kan det også gis noe som kalles en nerveblokk, som samspillet mellom nerverne utenfor, noe som kan bidra til å bevise at det er neuralgi i stedet for migrene.

Men det er mange forskjellige forhold som kan føre til nevropati, og det er derfor det kan påvirke folk med fibromyalgi oftere enn den generelle befolkningen.

Hvordan er dette relatert til fibromyalgi? 
Fibromyalgi setter deg i fare for flere forskjellige forhold, og noen av dem bidrar også til neuralgi. For eksempel er diabetes en vanlig klage hos personer med fibromyalgi. Og nervepine hos diabetes kan bidra betydelig til risikoen for å utvikle oksipital neuralgi.

I tillegg vet vi at å ha fibromyalgi øker sannsynligheten for at du utvikler autoimmune sykdommer. En autoimmun tilstand er en hvor kroppens immunsystem begynner å angripe kroppens eget vev. Dette gir smertefull betennelse i hele kroppen. Og en vanlig autoimmun tilstand er noe som kalles arteritt. Arteritt forårsaker betennelse i veggene i blodårene. Denne betennelsen kan presse oksepitale nerver og kan være årsaken til nevralgi.

Og fibromyalgi synes også å påvirke nerver. Fibromyalgi ser ut til å aktivere nerver for å sende smertesignaler til hjernen. Og det kan være at de samme nerveforbindelsene kan bidra til symptomene på occipital neuralgi.

Så det er flere mulige årsaker til at fibromyalgi kan bidra til sykdommen, men hva du vil sannsynligvis vil vite om du lider er hva som kan gjøres for å behandle det.

Hvordan kan du behandle det? 
Det er noen ting du kan gjøre for å gi øyeblikkelig lettelse. Det beste du kan gjøre er å få litt hvile. Flytte nakken kan gjøre smerten verre. I stedet, sett inn og legg en varm komprimering på baksiden av nakken. Og massasje av nakke muskler kan hjelpe så vel som de grunnleggende smertestillende legemidler uten resept.

Legen din kan også foreskrive en rekke medisiner som kan hjelpe til med symptomene. Legen din kan foreskrive muskelavslappende midler for å lindre de svært spente musklene som presser på nerver. Og de kan også ordinere steroid injeksjoner som bidrar til å redusere vevbetennelse.

I tillegg kan legen din administrere vanlige injeksjoner av nerveblokker. Disse nerveblokkene har en tendens til å forsvinne etter en uke eller to, så du kan trenge flere behandlinger for å kontrollere symptomene dine.

I kombinasjon med varme komprimerer og hviler, er disse medisinene vanligvis tilstrekkelig for å løse de verste symptomene på sykdommen.

Så, lider du av neuralgi? Tror du dette er relatert til din fibromyalgi? Gi oss beskjed i kommentarene.

Leave a Reply