DIT IS HOE TE LEVEN MET FIBROMYALGIA, GETUIGENIS

Het is geclassificeerd als een chronische ziekte, hoewel het moeilijk te diagnosticeren is omdat het geen specifieke symptomen heeft. Volgens gegevens van de Colombiaanse Vereniging van Reumatologie lijdt tussen 1% en 3% van de bevolking aan deze ziekte die arbeidsongeschikt is en ook emotionele pijn met zich meebrengt.

Wat voel je? Welke pijn?

JR:  Osteomusculaire pijn in het hele lichaam, stijfheid in het algemeen, vooral ‘s ochtends wanneer iemand opstaat, is het lichaam volledig stijf en moet ik wat tijd nemen en wat trainen zodat het lichaam wordt losgelaten. Ik voel ook gevoelloosheid in mijn handen, armen, benen en op één deel van mijn gezicht, zoals mijn kin, naar de zijkant van mijn mond. Duizeligheid, duizeligheid, vermoeidheid, vermoeidheid.

 

Ik ben de hele tijd zonder kracht. Zoveel als ik slaap, voel ik dat ik nooit rust, dus ben ik permanent moe. Ik presenteer verlies van geheugen, verlies mezelf, ik raak gedesoriënteerd, het is niet gemakkelijk voor mij om analyses uit te voeren, ik kan me niet concentreren, concentratie is nul. En ik heb last van veel angst en depressie voor dit alles.

 Hoe ga je in deze omgang met deze ziekte om?

JR:  voor pijn neem ik de medicijnen die ze me sturen. Ook zit ik de psychiater minstens één keer per week of elke 15 dagen bij, omdat mijn onderwerp angst en depressie al chronisch is geworden. Zoveel als ze me medicatie sturen, is het niet zo gemakkelijk, het is een onhandelbare kwestie tot op het punt dat ik door depressiviteit tot drie maanden arbeidsongeschikt ben geweest. De ziekte is heel moeilijk om te dragen.

 Wat is het moeilijkst?

JR:  Het is een gebruikelijk onderwerp. Ik kan tegen de pijn, het is ondraaglijk, maar in ieder geval kan ik er tegen. Ik geef er de voorkeur aan het hem noch te vertellen, noch mijn familie te vertellen, noch mijn collega’s. Het is gewoon autorijden, niets te doen, aanraken houden en de tijd zegt wat er zal gebeuren.

 Hoe is je leven veranderd na de diagnose?

JR:  Mijn leven is compleet veranderd door de ziekte. Voordat ze werden gediagnosticeerd, geloofden andere mensen dat het een leugen was. Dat is waarom iemand eindigt met depressie en angst. Daarnaast heb ik last van fibronebline, wat mij het meest raakt omdat ik geheugenverlies heb, ik verlies mezelf, ik vergeet dingen, het zijn een aantal situaties die uiteindelijk je leven verpesten. Natuurlijk probeert men dat niemand ze ziet, maar intern is het verwoestend.

 De mensen om je heen Hoe beheer je je ziekte?

JR:  In het begin denk ik dat mijn familie dacht dat ik loog, maar na alle symptomen die het presenteerde was mijn volledige steun. We lachten zelfs om mijn vergeetachtigheid en de fouten die ik maakte, op het werk was het anders. Toen ze me ziek zagen, legden ze me apart, ze wezen me af van mijn positie, ze namen mijn functies weg en op dit moment ben ik een actief lid van het kantoor, een stoel met een gebroken “pad”.

 Is de ziekte veel voorkomend?

JR:  Het is niet geclassificeerd als een werkgerelateerde ziekte, ondanks het feit dat het de werkbelasting was die het veroorzaakte. In mijn geval gaat het om de arbeidsgeneeskunde, maar meer om de druk dan om fibromyalgie.

Wat heb je geleerd bij het omgaan met fibromyalgie?

Dit is hoe te leven met fibromyalgie, getuigenis

JR:  Ik heb geleerd dat je niet alles aan het werk moet geven, dat je altijd voorrang moet geven aan je gezondheid. Het sloeg me aan de slagen, maar dat is het belangrijkste dat ik heb geleerd. Een ander positief ding dat hij me naliet is dat ik me er meer van bewust ben dat ik eerst aan mezelf en mijn gezin moet denken, werk hoeft er niet meer toe te doen.

Leave a Reply