FIBROMYALGIË EN MYOPHASALE PIJN SYNDROOM

Fibromyalgie en myofasciaal pijnsyndroom gaan vaak hand in hand. Vanwege frequente overlappingen en sommige vergelijkbare symptomen, worden ze vaak verward met dezelfde omstandigheden en als gevolg daarvan worden mensen met beide soms alleen gediagnosticeerd en behandeld met één.

Het onderscheid tussen myofasciaal pijnsyndroom (MPS) en fibromyalgie (FMS) is om drie hoofdredenen van fundamenteel belang:

Ze vereisen een andere behandeling.

U kunt de triggerpoints elimineren.

MPS-pijn kan FMS verergeren en de MPS-behandeling kan FMS kalmeren.

Sommige onderzoekers gebruiken de naam “chronische myofasciale pijn” (CMP) in plaats van het myofasciale pijnsyndroom vanwege het bewijs dat het een ziekte is en geen syndroom. (Een “syndroom” is een reeks symptomen zonder een bekende oorzaak.)

Wat is myofasciaal pijnsyndroom?

In MPS ontwikkelen de spieren en bindweefsels (die de fascia vormen) een zogenaamd triggerpoint (TRP). (Dit zijn niet dezelfde als de gevoelige punten van FMS.) Een triggerpoint is een kleine, harde knoop die soms onder de huid kan worden gevoeld. De knoop zelf kan pijnlijk zijn, vooral wanneer deze geprikt is, maar veroorzaakt vaak pijn in een ander gebied, dat pijn wordt genoemd.

Activatiepunten worden typisch gevormd als een gevolg van weefseltrauma. Experts weten niet waarom de schade die normaal bij de meeste mensen wordt genezen, PG’s bij anderen veroorzaakt. Studies suggereren echter dat spiertrauma bij sommige mensen leidt tot misvormingen waarbij zenuwcellen zich verbinden met spiercellen. Dit suggereert dat MPS een neuromusculaire ziekte is.

Waarom fibromyalgie en myofasciaal pijnsyndroom samen gaan

Waarom mensen met MPS vaak FMS ontwikkelen is nog niet duidelijk, maar een groeiend aantal bewijzen laat zien dat chronische pijn veranderingen in het centrale zenuwstelsel kan veroorzaken, leidend tot centrale sensitisatie. Niet alle mensen met MPS ontwikkelen echter FMS. Als de theorieën correct zijn, kan een vroege behandeling van MPS FMS helpen voorkomen.

Een algemene term die te voorschijn komt uit FMS, MPS en andere ziekten die verband houden met centrale sensitisatie zijn centrale gevoeligheidssyndromen.

 

De symptomen van myofasciaal syndroom en fibromyalgiepijn

Sommige van de symptomen geassocieerd met MPS lijken op de symptomen die gepaard gaan met FMS, terwijl andere lijken te verschillen. De symptomen die ze gemeen hebben zijn:

Zacht weefsel pijn variërend van mild tot ernstig

Hoofdpijn en / of migraine

Slaapstoornissen

De problemen van evenwicht en / of duizeligheid

Tinnitus (oorsuizen) en oorpijn

Geheugenproblemen

Onverklaarbaar zweten

Verslechtering van symptomen als gevolg van stress, veranderingen / extreme omstandigheden in het klimaat en fysieke activiteit

De symptomen geassocieerd met PMS, maar niet met FMS zijn:

Gevoelloosheid in de extremiteiten

Klikken of klikken op gewrichten

Beperkt bewegingsbereik in de gewrichten, vooral de kaak

Zie dubbel of wazig

Onverklaarbare misselijkheid

Symptomen geassocieerd met FM, maar niet met MPS zijn onder andere:

vermoeidheid

Paniekaanvallen

Hij voelt zich overweldigd door de hoge mate van sensorische informatie

Allergieën en gevoeligheden

Krantenverwarring en desoriëntatie

De diagnose van myofasciaal pijnsyndroom

De bedoelde pijn maakt MPS bijzonder moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. Meestal zegt de dokter: “Waar doet het pijn?” En kijk dan waar je naar toe wijst. Voor de behandeling van MPS moeten u en uw arts uw symptomen onderzoeken en nagaan waar uw triggerpoints liggen.

Uw arts kan triggerpoints vinden door aanraking of op basis van symptomen. Tests zoals magnetische resonantie-elastografie en weefselbiopsie kunnen afwijkingen in de TrP’s vertonen, maar hun rol in de diagnose van MPS is nog steeds onduidelijk.

Integendeel, er is geen test of analyse die afwijkingen aan het licht brengt in de weefsels waar mensen met fibromyalgie pijn ervaren.

 

De behandeling van myofasciaal pijnsyndroom

U hebt verschillende opties voor de behandeling van MPS:

Injectiepunten van buiging: de arts steekt een naald rechtstreeks in een PRO of op verschillende plaatsen rond het losmaken van de strakke banden. De arts kan een medicijn injecteren om pijn te verlichten, zoals corticosteroïden of lidocaïne. (Let op:. Sommige artsen geloven dat corticosteroïden de symptomen van fibromyalgie kan verergeren)  Wanneer geen medicatie wordt gebruikt, wordt dry needling genoemd.

Acupunctuur: Acupunctuur is een oude praktijk vergelijkbaar met seca.Mientras doorboren Chinese studies van het gebruik ervan in MPS zijn beperkt zijn veelbelovend, en veel patiënten en artsen te rapporteren goede resultaten.

Fysiotherapie: een speciaal soort therapie genaamd beregening en strech is gebruikelijk voor de behandeling van MPS. Een fysiotherapeut begeleidt u door rekoefeningen tijdens het aanbrengen van een substantie van een anestheticum in de spier. De therapeut kan ook gebruik maken van een aantal massage technieken om spieren te ontspannen en TRPS.Además, kan een therapeut met u werken aan factoren, zoals een slechte houding kan bijdragen aan MPS.

Drugs: Gemeenschappelijke drugs voor MPS zijn onder andere niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), t Aleve (naproxen) of ibuprofen gebaseerde geneesmiddelen zoals Advil en Motrin, en tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline, nortriptyline en doxepine.

MPS-behandelingen Behandelingen tegen FMS

Nogmaals, er is een zekere overlapping maar ook belangrijke verschillen. De behandelingen die worden gebruikt voor zowel MPS als FMS zijn:

acupunctuur

Physcial-therapie (hoewel op verschillende manieren)

Tricyclische antidepressiva (hoewel SSRI / SNRI-antidepressiva steeds vaker voorkomen bij FMS)

Studies tonen aan dat triggerpoint-injecties niet effectief zijn bij het verlichten van gevoelige punten van fibromyalgie, en NSAID’s zijn niet effectief bij de behandeling van FMS-pijn, omdat de gerichte ontsteking en FMS niet bekend staat als een inflammatoire aandoening.

 

Leven met fibromyalgie en myofasciaal pijnsyndroom

Met significante verschillen in symptomen, diagnose en behandeling is het duidelijk dat fibromyalgie en myofasciaal pijnsyndroom niet dezelfde aandoening zijn. Als iemand die beide heeft, weet ik echter dat het uiterst moeilijk kan zijn om te bepalen welke aandoening de pijn veroorzaakt.

Door zowel alleen als met uw arts en / of fysiotherapeut te werken, kunt u misschien achterhalen waar u triggerpoints hebt en hoe u ze het beste kunt behandelen zonder fibromyalgie te verergeren. Het verlichten van myofasciale pijn is waarschijnlijk om je fibromyalgiesymptomen te kalmeren, dus je ziet misschien wel een dubbel voordeel.

Leave a Reply