Slaap niet doodt: depressie, hartziekte, diabetes … Hier is de lijst van ziekten veroorzaakt door gebrek aan slaap!

Hier is een lijst met ziekten veroorzaakt door een gebrek aan slaap:

Related image

Hart- en vaatziekten  : verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat hartaandoeningen 4 keer vaker voorkomen bij mensen met een slechte slaap of slechte kwaliteit. In feite vermenigvuldigt het gebrek aan slaap met 3 de kans op een hartinfarct en met 4 het risico op een beroerte.

Colitis ulcerosa  : Gebrek aan slaap leidt tot een ontstekingsaandoening die hemorragische risico’s in de dikke darm en de darmen bevordert.

Prostaatkanker  : een IJslandse studie toonde in 2013 aan dat gebrek aan slaap het risico op prostaatkanker bevordert en verergert. Dit komt door melanine, een hormoon dat de slaap regelt en dat in mindere mate wordt geproduceerd door mensen die slecht of slecht slapen. Het gebrek aan slaap verergert, ook de reeds bestaande tumor en kan dit veroorzaken.

Diabetes en obesitas  : Studies tonen duidelijk aan dat gebrek aan slaap leidt tot obesitas, pre-diabetes en zelfs diabetes. Er is ook een totaal metabool syndroom met verhoogde triglyceriden, bloedsuiker en insulineresistentie bij mensen die minder dan 8 uur per nacht slapen.

Ziekte van Alzheimer  : Recente studies hebben het directe verband aangetoond tussen gebrek aan slaap en recrudescentie en verslechtering van de ziekte van Alzheimer.

Depressie  bij volwassenen met slaapstoornissen.

Leave a Reply