Ontsteking in de hersenen van patiënten met fibromyalgie

Een studie uitgevoerd door onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH), in samenwerking met een team van het Karolinska Institute in Zweden, heeft voor het eerst een wijdverspreide ontsteking in de hersenen van patiënten met de weinig bekende ziekte fibromyalgie gedocumenteerd. Zijn rapport is online gepubliceerd in het tijdschrift   Brain, Behavior and Immunity  .

“We hebben geen goede behandeling opties voor fibromyalgie, zodat de identificatie van een mogelijke behandeling doelwit zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van innovatieve en meer doeltreffende therapieën,” zegt Marco Loggia, PhD, van de Martinos Center for Biomedical Imaging, gevestigd in MGH, hoofdauteur van het rapport. “En het vinden van doelen neurochemische veranderingen in de hersenen van patiënten met fibromyalgie moeten bijdragen tot het verminderen van de aanhoudende stigma waar veel patiënten, en vaak te horen krijgen dat hun symptomen denkbeeldig zijn en dat er niets mis met hen.”

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention Disease, gekenmerkt door symptomen met inbegrip van chronische wijdverspreide pijn, slaapstoornissen, vermoeidheid en problemen met denken en geheugen, fibromyalgie treft ongeveer 4 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten. UU. Eerder onderzoek van het Karolinska groep onder leiding van Eva Kosek, MD, PhD, eerste auteur van deze studie suggereerde een mogelijke rol voor zenuwontsteking in de ziekte, met inbegrip van verhoogde niveaus van inflammatoire eiwitten in cerebrospinale vloeistof, maar geen eerdere studies. Neuro-inflammatie werd direct zichtbaar bij patiënten met fibromyalgie.

Een studie in 2015 door de loggia team gebruikte de gecombineerde MRI scan / PET neuroinflammatie bijzonder de activering van gliale cellen in de hersenen van patiënten met chronische rugpijn documenteren. Aannemende dat kan ook een soortgelijke glia activering bij patiënten met fibromyalgie, de gebruikte apparatuur dezelfde radiofarmaceutische PET, dat bindt aan het eiwit translocator (TSPO) dat tot overexpressie wordt gebracht door geactiveerde gliacellen in hun studie met 20 patiënten met fibromyalgie en 14 controlevrijwilligers. .

Tegelijkertijd, apparatuur Kosek Karolinska gerekruteerd een groep van 11 patiënten en een gelijk aantal controledeelnemers een soortgelijk onderzoek PET merker die TSPO gebonden. Aangezien het radiofarmaceuticum bindt twee typen gliacellen: microglia en astrocyten, ook zij afgebeeld 11 patiënten, 6 patiënten hadden TSPO 5 anderen en 11 controles een PET marker aangenomen dat preferentieel bindt aan astrocyten en geen microglia. In beide centra vulden deelnemers met fibromyalgie vragenlijsten in om hun symptomen te evalueren. Wanneer de MGH team realiseerde zich dat soortgelijk onderzoek Karolinska groep was begonnen, de teams besloten om hun gegevens te combineren in een enkele studie.

De resultaten van beide centra vonden dat gliale activering in verschillende hersenregio’s van patiënten met fibromyalgie significant groter was dan in controlegroepsdeelnemers. Vergeleken met de studie van chronische rugpijn van het MGH-team, waren de TSPO-verhogingen meer algemeen in de hersenen, wat volgens Loggia overeenkomt met de meer complexe symptoompatronen van fibromyalgie. De niveaus van TSPO in een structuur genaamd cingulate gyrus, een gebied geassocieerd met emotionele verwerking waar neuro-inflammatie is gerapporteerd bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom, kwamen overeen met door patiënten gerapporteerde vermoeidheidsniveaus. De onderzoeken van het Karolinska-team met de astrocyten-bindingsmarkering vonden weinig verschil tussen patiënten en controles,

“De activering van de gliacellen die we in onze studies hebben waargenomen, maakt ontstekingsmediatoren vrij die naar men veronderstelt de pijnpaden sensibiliseren en bijdraagt ​​aan symptomen zoals vermoeidheid”, zegt Loggia, een assistent-professor radiologie aan de Harvard Medical School. “Het vermogen om de krachten te bundelen met onze collega’s bij Karolinska was fantastisch, omdat het combineren van onze gegevens en het zien van vergelijkbare resultaten op beide sites vertrouwen geeft in de betrouwbaarheid van onze resultaten.”

Leave a Reply