“Girls” star Lena Dunham onthult dat ze fibromyalgie heeft

De maker en ster van de Girls- serie   van HBO,   Girls,   kondigde in een artikel op Instagram aan dat ze leed aan fibromyalgie. Dunham heeft al openlijk gesproken over haar strijd tegen   endometriose,   wat haar ertoe bracht om   in februari een volledige hysterectomie te   ondergaan Gisteren sprak Dunham in een bericht aan zijn 3 miljoen Instagram-abonnees over zijn pijn en het stigma veroorzaakt door een onzichtbare ziekte zoals fibromyalgie.

Dit is een bericht over chronische pijn. Ik heb het. Ik wed dat veel van jullie ook. Sommigen van ons praten erover. Anderen zijn bang omdat het hun hun werk, hun relaties of hun gevoel van controle in een chaotische wereld kan kosten. Op deze manier is het erg analoog aan seksueel trauma. Er is ook een bewezen verband tussen chronische pijn en trauma (zoals @ladygaga zo treffend uitgelegd deze week). Dientengevolge, vinden veel mensen – veel vrouwen – dat hun pijn wordt geactiveerd door weken als deze. De dag na het getuigenis van Dr. Ford werd ik om drie uur ‘s nachts wakker Ik had het gevoel dat alle cellen in mijn nek zongen. Mijn enkels en polsen waren zwak en mijn vingers werkten niet. gisteren, Ik had het gevoel dat ik in een gel hing en toen ik mediteerde gleed er een pijnscheut uit mijn nek naar mijn voet. Het spijt me als ik niet reageer op je sms of e-mail, of als ik mezelf niet als iemand anders kan voorstellen. Ik schijn volkomen capabel te zijn, maar het is complex en ik probeer gewoon alles te doen wat nodig is om een ​​leven vol vreugde en service te onderhouden. Mijn werk kost alles wat ik heb. Het is fibromyalgie. Het wordt weinig begrepen en dus, ook al heb ik veel kennis en ondersteuning, is het moeilijk om het gevoel te schudden dat ik gek ben. Maar dat ben ik niet (althans niet zo!) En dat ben je niet. Je pijn, wat de vorm ook is, is van jou, dus het is echt. Ik geloof je als je zegt dat je pijn hebt. Ik heb keer op keer geleerd hoe belangrijk het is om te geloven. Het wordt weinig begrepen en dus, ook al heb ik veel kennis en ondersteuning, is het moeilijk om het gevoel te schudden dat ik gek ben. Maar dat ben ik niet (althans niet zo!) En dat ben je niet. Je pijn, wat de vorm ook is, is van jou, dus het is echt. Ik geloof je als je zegt dat je pijn hebt. Ik heb keer op keer geleerd hoe belangrijk het is om te geloven. Het wordt weinig begrepen en dus, ook al heb ik veel kennis en ondersteuning, is het moeilijk om het gevoel te schudden dat ik gek ben. Maar dat ben ik niet (althans niet zo!) En dat ben je niet. Je pijn, wat de vorm ook is, is van jou, dus het is echt. Ik geloof je als je zegt dat je pijn hebt.

In het artikel dat Lady Gaga’s interview in Vogue vorige week vertelt, vertelt ze over het verband tussen pijn en trauma en zegt dat het constante gepraat over aanranding in het nieuws vorige week haar een boost heeft gegeven . We weten dat trauma vaak een rol speelt bij de ontwikkeling van fibromyalgie. Tot 48% van de mensen met chronische pijnaandoeningen zoals fibromyalgie meldt een soort trauma of mishandeling tijdens de kindertijd.

Een ander ding dat nuttig is in haar functie is dat ze expliciet het onzichtbare karakter van fibromyalgie vermeldt.

Ik schijn volkomen capabel te zijn, maar het is complex en ik probeer gewoon alles te doen wat nodig is om een ​​leven vol vreugde en service te onderhouden. Mijn werk kost alles wat ik heb. Het is fibromyalgie. Het wordt weinig begrepen en dus, ook al heb ik veel kennis en ondersteuning, is het moeilijk om het gevoel te schudden dat ik gek ben. Maar dat ben ik niet (althans niet zo!) En dat ben je niet. Je pijn, wat de vorm ook is, is van jou, dus het is echt. Ik geloof je als je zegt dat je pijn hebt. Ik heb keer op keer geleerd hoe belangrijk het is om te geloven.

Dunham wordt de nieuwste beroemdheid om zijn diagnose van fibromyalgie te onthullen. Naarmate de ziekte meer zichtbaarheid krijgt, kan het stigma rond de ziekte beginnen te verdwijnen.

Wat denk je? Is het nuttig voor beroemdheden om hun diagnose fibromyalgie bekend te maken? Is bewustzijn een goede manier om stigma te bestrijden?

Leave a Reply