PET toont aan fibromyalgiepatiënten een ontsteking van de hersenen

Door: Serena Gordon

“Het vinden van objectieve neurochemische veranderingen in de hersenen van mensen die gewend zijn te horen dat hun problemen denkbeeldig zijn, is erg belangrijk”, zei onderzoeker Marco Loggia.

Een nieuwe studie onthult dat mensen met fibromyalgie gegeneraliseerde ontstekingen in hun hersenen hebben.

“Het vinden van objectieve neurochemische veranderingen in de hersenen van mensen die gewend zijn te horen dat hun problemen denkbeeldig zijn, is erg belangrijk”, zegt hoofdauteur Marco Loggia. Hij is Associate Director van het Center for Integrative Neuroimaging aan de Harvard Medical School.

Het nieuwe onderzoek maakte gebruik van een geavanceerde beeldvormende test genaamd positron emissie tomografie, of PET, en onderzocht 31 mensen met fibromyalgie en 27 gezonde “controles” in Boston en Stockholm, Zweden.

Dr. Harry Gewanter, een meester van het American College of Rheumatology, was het ermee eens dat de bevindingen patiënten konden troosten.

“Er is veel stigma geassocieerd met chronische pijnaandoeningen zoals fibromyalgie. Ik denk dat veel mensen zich beter zullen voelen, wetende dat er fysiologische veranderingen zijn die kunnen worden gevonden, “zei Gewanter.

Fibromyalgie veroorzaakt pijn in het hele lichaam, volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. De ziekte veroorzaakt ook slaapproblemen, vermoeidheid en problemen met denken en geheugen.

De ziekte treft ongeveer 4 miljoen Amerikanen, meldt de CDC. De exacte oorzaak van fibromyalgie is onbekend, maar de onderzoekers zeiden dat het waarschijnlijk een ziekte van het centrale zenuwstelsel was. Medicijnen en veranderingen in levensstijl kunnen de ziekte helpen beheersen.

Alle vrijwilligers die deelnamen aan het onderzoek ondergingen een PET-analyse. Patiënten met fibromyalgie in Boston waren zwaarder dan gezonde controlepersonen in Boston en die in Stockholm met fibromyalgie. De onderzoekers zeiden dat het de enige significant verschillende variabele tussen de twee groepen was.

Toen onderzoekers de scans van mensen met fibromyalgie vergeleken met gezonde controles, vonden ze meer ontstekingen in de immuuncellen van de hersenen – glia – bij mensen met fibromyalgie.

Loggia zei dat de bevindingen zouden kunnen leiden tot betere manieren om fibromyalgie-behandelingen te testen, om te zien of ze ontstekingen verminderen. Het is ook mogelijk dat deze ontdekking uiteindelijk onderzoekers kan helpen de oorzaak van de aandoening te bepalen.

Gewanter zei dat de studie wetenschappers een aantal mogelijke richtingen gaf om te volgen. Een daarvan is om een ​​behandeling te kunnen volgen om te zien of het goed werkt. Een andere mogelijkheid is om manieren te ontwikkelen om in te grijpen met nieuwe behandelingen.

De behandeling is nu gericht op drugs- en levensstijlveranderingen. Volgens de CDC worden mensen met fibromyalgie aangemoedigd om bijna elke dag van de week 30 minuten per dag te trainen. En het vestigen van regelmatige slaappatronen kan helpen, terwijl het verminderen van stress zo veel mogelijk, mogelijk met behulp van yoga of meditatie.

Leave a Reply