Legene advarer: ‘Tramadol dreper flere liv enn noe annet stoff’

Den smertestillende foreskrevet av tramadol, som hundretusenvis av mennesker tar per dag, dreper flere mennesker enn noe annet stoff, inkludert heroin og kokain.

Legene advarer: 'Tramadol dreper flere liv enn noe annet stoff'

Smertepiller forårsaker ikke skade hvis det tas riktig, men blir veldig farlig når det blandes med andre stoffer eller alkohol. I fjor var det 33 dødsfall i Nord-Irland som bare var relatert til tramadol. Blant de døde var en 16 år gammel jente og en 70 år gammel pensjonist. Opiatmedisinen brukes til å behandle moderat eller alvorlig smerte og bør bare tas på resept. I 2014 ble det klassifisert som en ulovlig “C” klasse opioid medisin, ikke tilgjengelig uten resept.

Problemet er at mange mennesker allerede er avhengige av Tramadol og vender seg til det svarte markedet for å få det fordi de ikke kan få flere resepter fordi de har avsluttet behandlingen eller fordi legen foreskrev en annen medisinering.

“Som et stoff som er så vanlig brukt og foreskrevet, tror jeg ikke folk innser den potensielle risikoen de har når de tar Tramadol uten medisinsk tilsyn,” forklarer professor Jack Crane, en statlig patolog i Nord-Irland.

Kran krever at Tramadol klassifiseringen oppdateres igjen for å bli oppgradert til klasse “A”.

 

Smertekontroll: toleranse og avhengighet

Noen medisiner som brukes til å behandle smerte, kan være vanedannende. Avhengighet er forskjellig fra fysisk avhengighet eller toleranse. I tilfelle fysisk avhengighet oppstår abstinenssymptomer når et stoff plutselig avbrytes. Toleranse oppstår når startdosen av et stoff mister sin effektivitet over tid. Avhengighet er en psykologisk og atferdsrespons som noen mennesker utvikler med bruk av narkotiske analgetika.

Personer som tar opioide medisiner over en lengre periode kan utvikle toleranse og fysisk avhengighet, selv om dette ikke betyr at de er avhengige. Generelt forekommer avhengighet bare i en liten prosentandel av mennesker når narkotika brukes med riktig medisinsk tilsyn.

Opioide analgetika med opiat eller morfinlignende effekter kan være svært vanedannende og virke ved å binde til reseptorer i hjernen, noe som blokkerer følelsen av smerte.

De skal ikke brukes i mer enn 3 eller 4 måneder, med mindre det er gjort under direkte tilsyn av legen din.

Noen navn på opiatiske stoffer:

  • kodein
  • fentanyl
  • hydrokodon
  • Hydromorfon.
  • Meperidina.
  • morfin
  • Oxicodona
  • Tramadol

 

Abonner, kommentér og del. Takk! 😃

Leave a Reply