Hoe amitriptyline mensen met fibromyalgie kan helpen

Door:    WYATT REDD

In de loop der jaren zijn verschillende medicijnen geëvalueerd voor gebruik bij de behandeling van fibromyalgie. Deze medicijnen omvatten spierverslappers, corticosteroïden, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), kalmerende middelen en tricyclische antidepressiva.

Tricyclische antidepressiva hebben eigenlijk enige geschiedenis in de behandeling van fibromyalgie. In feite worden verschillende van deze antidepressiva gebruikt bij de behandeling van de aandoening. Nortriptyline, doxepin en amitriptyline worden gebruikt bij de behandeling van fibromyalgie. Vooral voor fibromyalgie is in onderzoeken aangetoond dat het het meest efficiënte antidepressivum is om de aandoening te behandelen.

Over amitriptyline voor fibromyalgie

Amitriptyline wordt, zoals gezegd, een soort van tricyclische antidepressiva (TCA) gebruikt voor de behandeling van klinische depressie. Als gevolg hiervan, wordt het beschouwd als de meest voorkomende TCA wereldwijd gebruikt.

Het antidepressivum werd oorspronkelijk ontwikkeld door Merck, en werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1960. Het werd later goedgekeurd door de Food and Drug Administration in april 1961.

Dit medicijn werkt als een remmer van de hersenchemicaliën serotonine en norepinephrine. Het werkingsmechanisme van de medicatie werkt sterk op de serotoninetransporter en veroorzaakt een matig effect op de norepinefrinetransporteur. Het heeft echter geen invloed op de dopaminetransporter.

Amitriptyline wordt gebruikt voor verschillende medische aandoeningen, waaronder het door de FDA goedgekeurde gebruik voor depressieve stoornis. Dat weerhoudt andere medische middelen er niet van te beweren dat het een rol speelt bij het helpen herstellen van andere soortgelijke aandoeningen.

Er wordt zelfs gezegd dat amitriptyline efficiënter werkt dan andere antidepressiva bij de behandeling van stoornissen. Interessant is dat het eigenlijk over het hoofd wordt gezien voor andere nieuwere antidepressiva, omdat bekend is dat het bijwerkingen veroorzaakt en zeer toxisch kan worden als het wordt geconsumeerd met een overdosis.

Antidepressiva en fibromyalgie

Verschillende medicijnen worden gebruikt om de symptomen van fibromyalgie te behandelen. De meest voorkomende medicijnen zijn pijnstillers, slaappillen en verschillende antidepressiva. Er wordt gezegd dat antidepressiva helpen bij het behandelen van de   symptomen van fibromyalgie die hun oorsprong vinden in de disfunctie van de reguliere functies van de hersenen  .

Antidepressiva, vooral tricyclische antidepressiva, worden al jaren gebruikt bij de behandeling van fibromyalgie. Tricyclische antidepressiva zijn eigenlijk enkele van de oudste antidepressiva op de markt en worden al jaren bij fibromyalgie-behandelingen gebruikt.

Tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline werken door het verhogen van de niveaus van chemicaliën of neurotransmitters in de hersenen. Wanneer de niveaus van neurotransmitters worden verhoogd, wordt voorkomen dat de hersenen bezwijken onder de achteruitgang van de natuurlijke functie. Deze antidepressiva stimuleren voornamelijk de neurochemicaliën serotonine en norepinefrine. Na het nemen van deze antidepressiva, voelen mensen met chronische pijn zich meestal veel beter, omdat er van hen bekend is dat ze lagere niveaus van die eerder genoemde neurotransmitters in hun hersenen hebben.

Tricyclische antidepressiva spelen ook een rol bij het helpen pijnlijke spieren te ontspannen. Het verhoogt ook de natuurlijke pijnstillende werking van het lichaam, ook bekend als endorfine. Hoewel deze medicijnen positieve resultaten hebben voor ziekten zoals fibromyalgie, hebben ze verschillende bijwerkingen die het moeilijker kunnen maken om ze regelmatig te nemen.

Interessant is dat de tricyclische antidepressiva die worden voorgeschreven voor fibromyalgie onder andere duloxetine, milnacipran en venlafaxine omvatten. Zowel duloxetine als milnacipran zijn al goedgekeurd door de Food and Drug Administration voor de behandeling van fibromyalgie.

Venlafaxine heeft minder onderzoek en daarom bewijs dat het dit als een effectieve behandeling ondersteunt. Andere antidepressiva die zijn onderzocht en voorgesteld als mogelijke behandelingen voor fibromyalgie zijn citalopram, paroxetine en fluoxetine.

Amitriptyline valt in de categorie van niet-bewezen tricyclische antidepressiva zonder verdere ondersteuning als een behandeling voor fibromyalgie. Het heeft onderzoekers echter niet belet het te bestuderen en het potentieel ervan als een effectieve behandeling voor fibromyalgie.

Studies over amitriptyline

Antidepressiva worden al jaren gebruikt om chronische pijnstoornissen te behandelen. Hoewel dat klopt, zijn er slechts een beperkt aantal studies die beschrijven hoe tricyclische antidepressiva mensen helpen bij het behandelen van hun fibromyalgiesymptomen.

Volgens informatie verzameld over fibromyalgie en antidepressiva, produceren antidepressiva zoals tricyclische antidepressiva milde tot matige verbeteringen in de symptomen van [fibromyalgie]. In gecontroleerde studies werd vastgesteld dat maar liefst een derde tot de helft van de gecontroleerde patiënten reageerde op medicamenteuze behandeling.

Er was een onderzoek dat de effecten van amitriptyline en fluoxetine bij patiënten met fibromyalgie had getest. Patiënten in die studie ontvingen 25 mg amitriptyline, terwijl anderen 20 mg fluoxetine kregen.

Dientengevolge, vonden de patiënten dat om het even welke medicijnen hielpen hun fibromyalgiesymptomen verminderen. Patiënten die beide medicijnen slikten, ontdekten dat de combinatie “twee keer zo effectief” was dan alleen het gebruik van een medicijn.

De doses die worden gebruikt voor amitriptyline voor fibromyalgie zijn veel lager dan de gebruikelijke doses voor de behandeling van depressie. In de meeste gevallen kan de dosering worden gestart met slechts 10 mg per dag, 2 tot 3 uur voordat u gaat slapen. Hierdoor kan de patiënt profiteren van de kalmerende effecten van de medicatie zonder dezelfde effecten te ervaren wanneer hij wakker is.

Resultaat van de afbeelding voor Amitriptyline

Een andere studie van amitriptyline volgde 70 verschillende patiënten met de aandoening met fibromyalgie. Het belangrijkste doel van de studie evalueerde de effectiviteit van een regelmatige dosis van 50 mg voor fibromyalgie.

De resultaten van het onderzoek brachten enkele interessante gegevens aan het licht. Patiënten die de gebruikelijke dosis van 50 mg voor fibromyalgie hadden gekregen, zagen een “significante verbetering van de slaapkwaliteit, ochtendstijfheid en pijndrempels”. De score “gevoelige punten” uit die tijd verbeterde niet.

De meest recente onderzoeken naar het medicijn voor patiënten met fibromyalgie volgen de meest recente iteratie van de fibromyalgiecriteria. Een complicatie van gegevens uit andere studies over het geneesmiddel wees uit dat “amitriptyline voor fibromyalgie nog steeds kan worden gebruikt voor de behandeling van [neuropathische] pijn, maar de meeste patiënten zullen niet voldoende verlichting van de pijn bereiken.”

Verschillende studies samengesteld in de complicatie duurden gemiddeld tot 6 weken. Ze evalueerden ook tussen 15 en maximaal 100 deelnemers, en vier van de studies hadden meer dan 100 deelnemers. Elk onderzoek diende doses tussen 15 mg en 125 mg toe.

Sommige onderzoeken verhoogden de dosis geleidelijk tijdens de geselecteerde intervallen van de onderzoekstest. Over het algemeen werd er geen concreet bewijs gevonden om amitriptyline te ondersteunen als een effectieve behandeling voor fibromyalgie. Sommige studies hebben aangetoond dat het een rol kan spelen bij het verminderen van sommige neuropathische pijn, zoals de pijn geassocieerd met fibromyalgie.

Leave a Reply