5 ting å ikke fortelle noen med fibromyalgi

Å leve med fibromyalgi er ekstremt vanskelig, siden millioner av pasienter over hele verden kan attestere. Det faktum at fysisk og følelsesmessig smerte ikke er synlig for andre, kan ofte gjøre det enda vanskeligere. Fibromyalgi er kjent som en “usynlig sykdom” fordi de smertefulle og ofte svekkende bivirkningene ofte ikke er synlige for andre.

En person med fibromyalgi kan se helt fint på utsiden, men lider av uutholdelig smerte inni. Forståelse av dette faktum er viktig for de som søker å være støttende til en venn eller et familiemedlem til en person med fibromyalgi.

Mens det er ofte vanskelig å finne ord for å støtte og håp for dem som lider av fibromyalgi, her er en liste over 5 ting som definitivt ikke betyr at noen med fibromyalgi. Vi tror vi sier ingenting bedre enn en av disse 5 tingene.

# 1 “Du virker ikke syk”

Denne kommentaren viser en fullstendig mangel på forståelse av usynlige sykdommer. Ikke alle alvorlige sykdommer kommer med åpenbare, utadvendte symptomer, som for eksempel å være i rullestol. Fibromyalgi sufferers har ofte lært adaptive mekanismer og kan bruke sin begrensede energi hver dag for å prøve å virke mer normalt for andre. Men smerten er fortsatt der. Og til og med hinting på noen med fibromyalgi de late som de sannsynligvis vil sette forholdet til dem i fare.

# 2 “Det må være hyggelig å ikke måtte jobbe”

Uh, nei … det er det ikke. De aller fleste av dem som lider av fibromyalgi, ville gjøre noe for å gjenvinne sin uavhengighet og evnen til å jobbe på heltid.

Forslaget om at det ikke var mulig å jobbe var et valg, eller at de bare er lat, er utrolig fornærmende.

# 3 “Jeg hørte at fibromyalgi ikke er en ekte sykdom”

Du har allerede hørt feil. Årsaken til fibromyalgi blir fortsatt studert, og mengden av forskning ligger etter andre helsemessige forhold grunnet mangel på historisk forståelse. Men det betyr ikke at det er mindre ekte for nesten 6 millioner mennesker med fibromyalgi alene i USA.

Fibromyalgi ble offisielt anerkjent som en reell sykdom av helsevesenet i USA sist i fjor, da den ble tildelt sin egen diagnostiske kode og har blitt anerkjent i mange år av FDAs og Sikkerhetsstyrelsens administrasjon sosiale.

# 4 “Du må bare få mer mosjon og være mer aktiv”

Hvis det bare var så enkelt. Faktum er at mange fibromyalgipasienter presser grensene for deres fysiske kapasitet ved å stå opp og ta en dusj hver dag.

Mange finner litt lettelse i yoga eller andre milde øvelser som vann aerobic. Men ofte er den typen innsats som følger med trening ikke en mulighet.

# 5 “Det er alt i hodet ditt”

Vi lagret det verste for sist. Egentlig nei, det er ikke alt i hodet mitt. Smerte og tretthet finnes i hele kroppen, og noen ganger føler jeg at selv håret mitt gjør vondt! Ja, det er så ille, og det faktum at du ikke kan se smerten min, betyr ikke at det ikke er en fysisk tilstand. Stress, angst og depresjon kan gjøre alle symptomer på kronisk smerte verre, men pleier ikke å forårsake smerte.

Hvis du har kommet så langt, er det sannsynlig at du er en fibromyalgi lidende eller noen som virkelig ønsker å forstå fibromyalgi for å støtte noen de elsker. Myke klemmer til deg hvis du er den første og tusen takk hvis du er den siste.

Leave a Reply