Fibrocystische borstziekte en fibromyalgie

Ongeveer de  helft van de vrouwen  met fibromyalgie meldt dat ze borstpijn hebben.Borstpijn, of mastalgie, is iets wat de meeste vrouwen op een bepaald moment in hun leven ervaren, maar vrouwen met fibromyalgie lijken de symptomen intenser te ervaren. En een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de borst is iets dat  fibrocystische borstziekte wordt genoemd .

fibrocystische borstziekte

Fibrocystische borstziekte komt vrij vaak voor bij vrouwen met fibromyalgie. En veel mensen hebben gesuggereerd dat er een verband kan zijn tussen de twee voorwaarden.

Dus, wat is fibrocystische borstziekte? Is het gerelateerd aan fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

Wat is Fibrocystische borstziekte?

Fibrocystische borstziekte is een aandoening waarbij het weefsel van de borsten  verandert . De vezels beginnen cysten te vormen. En de cysten kunnen de manier waarop de borsten eruit zien en voelen veranderen.

Vaak veroorzaakt fibrocystische borstziekte geen merkbare symptomen. Maar sommige vrouwen met de aandoening merken pijn of tederheid in de borst. Bovendien kunnen ze de cysten onder het weefsel voelen. Ze kunnen zelfs een donker gekleurde afscheiding van de tepel opmerken.

De cysten kunnen opzwellen met de maandelijkse menstruatiecyclus, waardoor de symptomen erger kunnen worden. Dus pijn in de borst die erger wordt tijdens de menstruatie is een goed teken van fibrocystische borstziekte.

De aandoening is zeer gewoon. En  meer dan de helft  van alle vrouwen zal het op een bepaald moment in hun leven ervaren. In feite is het zo gewoon dat veel artsen het niet als een ziekte beschouwen, maar als een natuurlijke verandering die in sommige vrouwenlichamen gebeurt. Om die reden geven velen de voorkeur aan de term fibrocystische borsten in plaats van fibrocystische borstziekte.

Naast de pijn is de toestand niet echt serieus. Het hebben van fibrocystische borsten verhoogt niet het risico op borstaandoeningen. En het leidt niet tot ernstige complicaties. Maar het kan een onplezierige toestand zijn om mee te leven, vooral als je al worstelt met fibromyalgie.

Is het gerelateerd aan fibromyalgie?

Een groot aantal vrouwen met fibromyalgie ervaart fibrocystische borstveranderingen. En met een aandoening als fibromyalgie, die lijkt te zijn gekoppeld aan zoveel andere aandoeningen, is het gemakkelijk om je voor te stellen dat de twee voorwaarden met elkaar verbonden kunnen zijn.

Maar er is eigenlijk niet veel hard, wetenschappelijk bewijs dat de twee voorwaarden samenbindt. Fibrocystische borstziekte is  waarschijnlijk gekoppeld aan hormonale veranderingen  in het lichaam. Vrouwen in de postmenopauze ontwikkelen bijvoorbeeld zelden de aandoening, wat sterk impliceert dat hormonen zoals oestrogeen een rol spelen.

We denken ook dat fibromyalgie kan worden gekoppeld aan geslachtshormonen. De overgrote meerderheid van mensen met fibromyalgie zijn vrouwen. Dat impliceert dat er mogelijk een rol is voor hormonen zoals oestrogeen in de aandoening, omdat er anders geen voor de hand liggende verklaring is voor het verschil in de snelheid van de aandoening bij de geslachten.

Maar studies van vrouwen met fibromyalgie  lijken niet  te suggereren dat ze hogere niveaus van oestrogeen hebben dan vrouwen die de aandoening niet hebben. Dat betekent niet noodzakelijk dat er geen verband is tussen fibromyalgie en verhoogde oestrogeenspiegels. Maar de studies die tot nu toe zijn gedaan, hebben simpelweg niet aangetoond dat dat wel zo is.

Wat nog belangrijker is, zijn fibrocystische borsten  heel gebruikelijk . En simpelweg omdat veel vrouwen met fibromyalgie de aandoening hebben, betekent niet dat fibromyalgie leidt tot fibrocystische borsten. Als vrouwen met fibromyalgie meer kans hadden op fibrocystische borsten, dan zou dit een teken kunnen zijn dat er een verband was, maar dit  lijkt niet het geval te zijn .

Fibrocystische borsten zijn gewoon heel gewoon, wat verklaart waarom zoveel vrouwen met fibromyalgie de aandoening hebben. Het goede nieuws is dat er dingen zijn die u kunt doen om de aandoening te behandelen.

Hoe wordt het behandeld?

In de meeste gevallen is een behandeling voor de aandoening  niet nodig . Maar als u ernstige pijn ervaart, wat vaak het geval is bij vrouwen die lijden aan fibromyalgie, wilt u misschien een behandeling zoeken om de pijn te verminderen.

Gewoonlijk kunnen basismedicijnstillers zonder opschrift helpen om de pijn van de aandoening te behandelen. Als de pijn bijzonder slecht is, kan een arts iets sterker voorschrijven.

Bovendien kan  anticonceptie medicatie  helpen bij het beheersen van de hormonale cyclus die de borsten doet zwellen.

Artsen kunnen ook helpen dit probleem op te lossen door de cysten te prikken met een zeer fijne naald, waardoor de vloeistof naar binnen kan wegvloeien. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de cysten te verwijderen. Maar dit is meestal alleen nodig bij herhaalde cysten die niet kunnen worden beheerd door drainage.

Het goede nieuws is dat fibrocystische borsten met goede behandeling en beheer  geen grote invloed hoeven te hebben op uw kwaliteit van leven.

Leave a Reply