Duizeligheid, evenwicht en valt wanneer Fibromyalgie Fusées

Bij fibromyalgie zijn duizeligheid, evenwichtsproblemen en vallen veelvoorkomende klachten. Voor sommige mensen zijn ze een kleine overlast die af en toe naar boven komt. In andere landen kunnen ze zeer invaliderend zijn en tot regelmatig letsel leiden.

Vallen, en vooral vaak vallen, is een serieus probleem. Het laatste dat je nodig hebt als je al constant pijn hebt, is jezelf de hele tijd pijn doen. Frequente valpartijen of evenwichtsproblemen kunnen ook leiden tot een valangst.

Deze angst kan je op zijn beurt weer doen schrikken om actief te blijven, zelfs binnen jouw grenzen. Volgens een studie in   klinische reumatologie,   73 procent van de mensen met fibromyalgie zijn bang voor fysieke activiteit, en bijna 75 procent heeft evenwichtsproblemen.

De val is minder een symptoom en meer een gevolg van de symptomen van duizeligheid en een slechte balans. In deze situatie kunnen vallen en evenwichtsproblemen ook verband houden met veranderingen in de manier waarop we lopen.

Dus, waarom brengt fibromyalgie deze problemen met zich mee? En wat kunnen we eraan doen?

Fibromyalgie en duizeligheid

Bij fibromyalgie komt duizeligheid het vaakst als je opstaat. Het is vergelijkbaar met het gevoel van een “rush naar het hoofd” van wanneer je te snel opstaat, dat het op elk moment kan gebeuren om van liggen of zitten te gaan staan. Het plotselinge begin van duizeligheid kan je op je voeten doen slingeren, duizelingwekkend, of het kan je zelfs doen vallen of verzwakken.

Duizeligheid en flauwvallen in deze toestand kunnen verband houden met een bepaalde subgroep, volgens een studie uit 2017, gepubliceerd in   European Journal of Pain  .

Resultaat van het beeld voor de oude dame die op de grond valt

Naast duizeligheid en flauwvallen had deze subgroep ook hogere pijnniveaus, evenals een aantal overlappende symptomen en aandoeningen, waaronder cognitieve stoornissen (“fibro mist”), blaas prikkelbaar, vulvodynie en rustelozebenensyndroom.

Onderzoek suggereert dat dit symptoom het gevolg is van een disfunctie van het autonome zenuwstelsel (ANS), dat autonome disfunctie wordt genoemd.

Het SNA is betrokken bij een groot aantal essentiële functies in uw lichaam, waaronder hartslag, bloeddruk, ademhalingssnelheid, lichaamstemperatuur, metabolisme en spijsvertering.

Duizeligheid als gevolg van dysautonomie kan orthostatische intolerantie, neurale hypotensie of orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS) worden genoemd. In wezen betekenen deze dingen dat het hart en de hersenen niet goed met elkaar communiceren.

Wat nodig is wanneer u opstaan ​​vanuit een liggende of zittende positie, de SNA verhoogt uw bloeddruk om de zwaartekracht te bestrijden en een voldoende hoeveelheid bloed in uw hersenen te houden. Bij dysautonomia gebeurt dit niet zoals het zou moeten. In plaats daarvan kan de bloeddruk daadwerkelijk dalen als je gaat staan, en het resultaat is duizeligheid of duizeligheid. In POTS, hartslag snelheden in de vorm van druppels bloeddruk.

Duizeligheid kan gepaard gaan met hartkloppingen, wazig zicht, verhoogde hartslag, pijn op de borst en een soort flauwvallen, vasovagaal genaamd.

Maar niet iedereen met fibromyalgie-gerelateerde vertigo faalt. In een onderzoek uit 2008 zeiden onderzoekers dat duizeligheid en hartkloppingen vaker voorkwamen dan flauwvallen. Ze zeggen ook dat POTS een van de meest voorkomende fibromyalgiesymptomen is die ze hebben gezien bij tafel tilt-tests, die je reactie op positieveranderingen meten.

Saldo- en houdingsproblemen bij fibromyalgie

Toegevoegd de mogelijkheid van vallen, onderzoek suggereert dat mensen met fibromyalgie anders lopen dan gezonde mensen. Een onderzoek uit 2009 wees uit dat ongeveer 28 procent van de mensen met deze ziekte een abnormale gang heeft (lopen).

In een onderzoek naar functionele prestaties in 2017, zeiden de onderzoekers dat gang en evenwicht in deze toestand ernstig waren aangetast. Verschillen inbegrepen:

  • aanzienlijk kortere paslengte
  • langzamer tempo
  • de manier waarop het lichaam beweegt tijdens het lopen

De onderzoekers merkten op dat loopverschillen en evenwicht slechter waren bij mensen die meer pijn, stijfheid, vermoeidheid, angst en depressie hadden.

Zij adviseerden artsen het gangpatroon en de houding van hun fibromyalgiepatiënten te beoordelen om het beste type revalidatie en valpreventie voor hen te vinden.

Deze studie maakt deel uit van een groeiend aantal wetenschappelijke evenwichtsliteratuur. Aantonen en loopproblemen in deze toestand kunnen tot vallen leiden. Het evalueren en behandelen van deze symptomen is echter mogelijk geen prioriteit voor uw arts. Als het om u gaat, zorg er dan voor dat u ze op uw volgende afspraak plaatst.

Risico en duizeligheid Verzachtende herfst bij fibromyalgie

Hoe meer je erin geslaagd bent om je fibromyalgie te behandelen, hoe minder deze symptomen een probleem zouden moeten zijn. Als ze echter meer aandacht nodig hebben of als u geen effectieve behandelingen voor fibromyalgie heeft kunnen vinden, heeft u verschillende opties.

Voor POTS duizeligheid, orthostatische hypotensie, hypotensie of neurale, kan uw arts kunnen adviseren medicijnen die helpen. Deze kunnen SSRI / SNRI, benzodiazepinen en bètablokkers omvatten. Sommige van deze medicijnen kunnen andere symptomen van fibromyalgie helpen verlichten, evenals SSRI en SNRI worden vaak voorgeschreven voor deze aandoening. Uw arts kan ook veranderingen in de levensstijl aanbevelen.

Als u rookt, is onderzoek gepubliceerd in Reumatologie   Gewrichten, Botten, Rug suggereert dat stoppen met roken kan helpen het bewustzijnsverlies en verschillende andere symptomen van fibromyalgie te verlichten.

Wat betreft balans en lopen, fysiotherapie is een veel voorkomende behandeling. U kunt ook aan uw arts vragen of iets als yoga, tai chi of Qigong veilig voor u is.

Totdat u manieren vindt om deze symptomen te verbeteren, is het beter voorzichtig te zijn. Hulpmiddelen zoals een wandelstok of een wandelstok kunnen u helpen om op uw benen te blijven. Oefeningen kunnen de veiligste optie zijn, en ze zijn zeker een betere keuze dan minder actief te zijn dan je zou kunnen zijn.

Leave a Reply