Marihuana meest best beoordeelde behandeling voor fibromyalgie: nationaal pijnrapport

Door: Lily Jane

Medische marihuana is veel effectiever in het behandelen van symptomen van fibromyalgie dan welke van de drie geneesmiddelen op recept die door de Food and Drug Administration zijn goedgekeurd om de aandoening te behandelen.

Dat is een van de verrassingsbevindingen in een online onderzoek onder meer dan 1.300 fibromyalgiepatiënten uitgevoerd door de National Pain Foundation en het  National Pain Report.

De FDA heeft slechts drie geneesmiddelen goedgekeurd – Cymbalta, Lyrica en Savella – voor de behandeling van fibromyalgie. Hoewel ze miljarden dollars aan jaarlijkse omzet genereren voor Pfizer, Eli Lilly, Forest Laboratories en andere medicijnfabrikanten, zeggen de meesten die de medicijnen hebben geprobeerd dat ze niet werken.

Cymbalta-grafiek

De National Institutes of Health schat dat 5 miljoen Amerikanen lijden aan fibromyalgie, een slecht begrepen aandoening die wordt gekenmerkt door diepe weefselpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, depressie en gebrek aan slaap. Er is geen remedie bekend en de aandoening is moeilijk te behandelen.

“Fibromyalgie is verwoestend voor degenen die in haar greep moeten leven. Er is veel dat we niet begrijpen. We hebben innovatieve ‘out of the box’-oplossingen nodig die het gezicht van deze ziekte veranderen, “zei Dan Bennett, MD, een interventionele wervelkolom en pijnchirurgiearts in Denver, Colorado, die voorzitter is van de National Pain Foundation.

Velen die op de enquête reageerden, zeiden dat ze alle drie door de FDA goedgekeurde medicijnen hadden geprobeerd.

Lyrica-grafiek

“De voorschriften die beschikbaar zijn voor behandeling hebben meer negatieve bijwerkingen dan positieve aspecten,” zei een fibromyalgie-patiënt.

“Ik heb niets gevonden! Zoek een geneesmiddel of tenminste een medicijn dat onze pijn wegneemt, “zei een ander.

Gevraagd om de effectiviteit van Eli Lilly’s Cymbalta (Duloxetine) te beoordelen, gaf 60% van de proefpersonen aan dat het niet voor hen werkte. Slechts 8% zei dat het zeer effectief was en 32% zei dat het een beetje helpt.

Van degenen die Pfizer’s Lyrica (Pregabalin) probeerden, zei 61% dat het helemaal niet werkte. Slechts 10% zei dat het zeer effectief was en 29% zei dat het een beetje helpt.

Gevraagd naar de effectiviteit van Savella (Milnacipran) van Forest Laboratories, gaf 68% van degenen die zeiden dat ze het medicijn hadden geprobeerd te hebben gezegd dat het niet werkte. Slechts 10% zei dat het zeer effectief was en 22% zei dat het een beetje helpt.

Savella-grafiek

Ongeveer 70% van de mensen die op de enquête reageerden, zeiden dat ze geen medische marihuana hadden geprobeerd – wat niet zo verwonderlijk is omdat het in de meeste staten en in veel landen nog steeds illegaal is. Maar degenen die marihuana hebben geprobeerd, zeiden dat het veel effectiever was dan alle door de FDA goedgekeurde medicijnen.

Tweeënzestig procent die cannabis hebben geprobeerd, zei dat het zeer effectief was in het behandelen van hun fibromyalgiesymptomen. Nog eens 33% zei dat het een beetje hielp en slechts 5% zei dat het helemaal niet hielp.

“Ik heb niets gevonden dat voor mij heeft gewerkt, afgezien van marihuana”, zei een respondent.

“Niets anders dan medische marihuana heeft de grootste deuk gemaakt in de pijn en mentale problemen,” zei een ander.

marihuana grafiek

“Marihuana helpt VEEL LOT Het verdooft de pijn. Maar het duurt niet lang en het maakt je hersenen mistig “, schreef een andere fibromyalgielijder.

Onderzoeksrespondenten zeiden dat massage, zwemmen, acupunctuur, spierverslappers en andere alternatieve behandelingen ook hielpen om hun symptomen te verlichten. Velen zeiden dat ze opioïden gebruikten om hun pijn te verlichten – hoewel narcotische pijnstillers over het algemeen niet zijn voorgeschreven om fibromyalgie te behandelen.

Andere onderzoeksresultaten:

  • Vier van de tien (43%) mensen met fibromyalgie voelen dat hun arts niet goed geïnformeerd is over de stoornis.
  • Meer dan een derde (35%) vindt dat hun arts hun fibromyalgie niet serieus neemt.
  • 45% voelt dat hun familie en vrienden hun fibromyalgie niet serieus nemen.
  • Bijna de helft (49%) zei dat hun fibromyalgiesymptomen op relatief jonge leeftijd begonnen (18-34).
  • Slechts 11% werd gediagnosticeerd met fibromyalgie binnen het eerste jaar van symptomen.
  • 44% zei dat het vijf of meer jaren duurde voordat ze werden gediagnosticeerd met fibromyalgie.

Veel respondenten in de enquête klaagden dat de stoornis hun leven had overgenomen, waardoor ze sociaal geïsoleerd, vermoeid en constant pijn hadden.

“Ik was ooit een actieve persoon en ben nu vrijwel een kluizenaar geworden vanwege deze ziekte,” zei iemand.

“Het ergste aan het hebben van fibromyalgie is het teleurstellen van geliefden wanneer ik geen dingen met hen kan doen”, schreef een fibromyalgielijder.

“Het hebben van fibromyalgie is een levenslange gevangenisstraf. Je kunt gewoon geen productief leven leiden met deze ziekte, “zei een ander.

De 1339 mensen die deelnamen aan de enquête werden zelf geselecteerd als fibromyalgie-patiënten. Zesennegentig procent van hen was vrouw.

Dit was het tweede online onderzoek onder pijnpatiënten uitgevoerd door de National Pain Foundation en het  National Pain Report.  Uit de eerste enquête bleek dat meer dan de helft van de patiënten bang is dat ze door apothekers worden beschouwd als ‘drugsverslaafden’. Acht van de tien zeiden dat ze gestopt waren met het bezoeken van een dokter omdat ze vonden dat ze slecht werden behandeld.

Leave a Reply