Lupus Erythematosus en fibromyalgie Iedereen zou moeten weten

Lupus erythematosus en fibromyalgie zijn twee aandoeningen die veel dezelfde symptomen gemeen hebben. Het komt eigenlijk vrij vaak voor dat je ze door elkaar haalt. Dat kan de zaken bemoeilijken als het gaat om het krijgen van een diagnose en het starten van een behandeling. Daarom is het belangrijk om te weten hoe ze vergelijkbaar zijn en wat hen anders maakt.

Er zijn immers veel verbindingen tussen de twee aandoeningen, die zelfs een aanwijzing kunnen bieden voor de oorzaak van fibromyalgie. Dus wat is lupus erythematosus? Hoe is het vergelijkbaar met fibromyalgie? En hoe kun je het verschil tussen de twee zien?

Wat is Lupus Erythematosus?

Lupus erythematosus is een van die ingewikkeld klinkende medische termen. Maar de realiteit is dat het eigenlijk gewoon gewone lupus is. Wanneer je mensen het woord ‘lupus’ hoort zeggen, hebben ze het echt over lupus erythematosus. Het is gewoon de langere medische term voor de aandoening.

Dus wat is lupus? Nou, lupus is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het veroorzaakt wordt door je immuunsysteem dat zich tegen je keert. Zie je, in een gezond immuunsysteem creëren witte bloedcellen iets dat antilichamen wordt genoemd. Deze antilichamen identificeren en vallen vreemde cellen aan die uw lichaam binnendringen zoals virussen en bacteriën. En na het afweren van een van deze infecties, wordt het immuunsysteem geconditioneerd om de volgende keer die cel te identificeren en aan te vallen.

Maar met lupus erythematosus worden uw antilichamen geconditioneerd om uw eigen cellen aan te vallen in plaats van bacteriën of virussen. Dus beginnen ze het weefsel in je lichaam af te breken. Het meest voor de hand liggende teken van lupus treedt op wanneer het de huid aantast, wat resulteert in een opvallende “vlinder” uitslag over het gezicht. Maar lupus kan alles in je lichaam beschadigen, inclusief vitale organen zoals het hart en de nieren, die het dodelijk kunnen maken.

Wat is de link met fibromyalgie?

We weten dat mensen met lupus vaak fibromyalgie ontwikkelen. Naar schatting heeft maar liefst 25% van de mensen met lupus fibromyalgie. En als je dat cijfer vergelijkt met het feit dat de snelheid van fibromyalgie in de algemene bevolking slechts 2% is, is het gemakkelijk in te zien dat er een soort verband tussen de twee aandoeningen moet zijn.

Wat is er precies aan de hand? Welnu, de link heeft waarschijnlijk iets te maken met het feit dat lupus erythematosus een auto-immuunziekte is. Dat komt omdat we weten dat mensen met andere auto-immuunziekten, zoals artritis, ook meer kans hebben om fibromyalgie te ontwikkelen. En auto-immuuncondities zijn een soort van een lastige zaak om vast te houden. Omdat ze allemaal het immuunsysteem omvatten, kunnen ze allemaal vergelijkbare symptomen veroorzaken, waardoor het soms moeilijk wordt om onderscheid te maken tussen hen.

Sommigen hebben gespeculeerd dat fibromyalgie ook een auto-immuunziekte is, en er is wetenschappelijk onderzoek dat dat ondersteunt. Het kan zijn dat dezelfde mechanismen van het immuunsysteem die lupus veroorzaken, ook fibromyalgiesymptomen veroorzaken bij mensen met de aandoening. Helaas weten we het niet zeker.

En er zijn genoeg mensen met fibromyalgie zonder andere auto-immuunziekten. Het kan zijn dat de auto-immuunziekten zoals lupus dezelfde soorten mechanismen triggeren die optreden bij mensen met fibromyalgie, maar nogmaals, we weten het echt niet zeker. We weten alleen dat er een verband bestaat tussen de twee aandoeningen, maar totdat we weten wat fibromyalgie veroorzaakt, zullen we niet precies weten wat het is.

Toch creëert lupus veel symptomen die sterk lijken op fibromyalgie, wat het moeilijk kan maken ze uit elkaar te houden. Lupus leidt tot zaken als chronische vermoeidheid, wijdverspreide pijn, ontsteking, pijnlijke gewrichten en pijn op de borst. Al deze komen vaak voor bij mensen met fibromyalgie, wat betekent dat het moeilijk is om te beoordelen welke aandoening je hebt op basis van de symptomen.

Maar er is een eenvoudige manier om het verschil te zien.

Hoe kun je het verschil vertellen?

Als u een van deze symptomen langdurig heeft, moet u naar een arts gaan. Dit zijn duidelijke aanwijzingen dat er iets mis is en hoe sneller u een diagnose krijgt, hoe sneller u met de behandeling kunt beginnen.

En als u deze symptomen heeft, zal uw arts u waarschijnlijk willen testen op lupus en fibromyalgie. Om te beginnen zullen ze je waarschijnlijk een test voor fibromyalgie geven, wat een eenvoudige diagnostische procedure is die ze uitvoeren door hun duim in te drukken op 18 specifieke punten op het lichaam. Als je 11 van hen pijn hebt, is dat een goed teken dat je fibromyalgie hebt.

Maar ze willen ook andere aandoeningen zoals lupus uitsluiten. Om dat te doen, zullen ze een eenvoudige bloedtest doen. Ze zullen de niveaus van antilichamen in je bloed testen om te zien of ze te hoog zijn, wat wijst op een auto-immuunziekte, dwz lupus erythematosus. Dus een arts kan u vertellen of u lupus van fibromyalgie behoorlijk overtuigend en snel heeft.

Maar laat ons weten, wat denk je van het verband tussen lupus en fibromyalgie? Heb je een aandoening gehad? Beide? Vertel ons in de reacties hieronder.

Leave a Reply