Cushing’s Syndrome en Fibromyalgia – What’s The Link?

Fibromyalgie zorgt ervoor dat ons zenuwstelsel veel dingen doet die anders misschien niet het geval zijn. Sommige mensen veronderstellen dat het een genetisch probleem is, terwijl andere onderzoekers andere theorieën hebben over de oorzaak van de ziekte. De gevoeligheid die we over ons hele lichaam hebben, kan ons gevoelig maken voor andere gezondheidsproblemen en aandoeningen.

Het syndroom van Cushing, een hormoonaandoening, wordt soms verward met fibromyalgie en omgekeerd; in sommige gevallen kun je het ook krijgen naast je fibromyalgie. Daarom gaan we snel kijken hoe deze twee stoornissen verband houden.

Hoe beïnvloedt het syndroom van Cushing het lichaam?

Als je nog nooit van Cushing’s Syndrome hebt gehoord, dan is hier een snel overzicht. Kortom, je lichaam krijgt veel te veel cortisol, een hormoon dat zorgt voor de stofwisseling, bloeddruk en andere lichamelijke functies en systemen die regelmatig moeten blijven.

Als we te veel hebben, kunnen onze inwendige organen en weefsels uiteindelijk veel schade oplopen en kunnen gebieden die ontstoken zijn, veel pijnlijker zijn dan ze zonder zouden zijn geweest. Het syndroom van Cushing doet in essentie alles uit de hand lopen.

Waar komt het syndroom van Cushing vandaan? Soms zijn de nieren, die de organen zijn die beïnvloeden hoeveel cortisol wordt geproduceerd en hoeveel wordt geduwd naar de rest van het lichaam. Als u Glucocorticosteroïden gebruikt, die meestal worden toegediend aan patiënten met chronische longaandoeningen en het immuunsysteem, zou u uiteindelijk cortisol zonder controle kunnen krijgen. De bijnier, die is wat cortisol beïnvloedt en produceert, kan ook ontstoken zijn of je zou een tumor in dat deel van het lichaam kunnen hebben. De tumor zou uiteindelijk de bijnier onder druk zetten en ervoor zorgen dat het meer cortisol zou afscheiden dan normaal.

Zoals fibromyalgie kunnen er ook enkele genetica bij betrokken zijn. Omdat het met de hormonen is, en veel hormonale problemen beginnen met iets genetisch, is het zeker een aparte mogelijkheid. Dat gezegd hebbende, er is nog steeds onderzoek gaande op dit gebied en de feitelijke genetische links zijn nog steeds te vinden. Het kan zijn met de nieren of de bijnieren, of het kan gewoon een aanleg zijn voor het syndroom van Cushing zelf. Hoe het ook zij, het zal interessant zijn om te zien hoe dingen verder gaan in dat onderzoeksgebied.

Hoe beïnvloedt het syndroom van Cushing fibromyalgie?

Oké, dus nu we het syndroom van Cushing een beetje beter begrijpen, waarom is het dan gerelateerd aan fibromyalgie? Wat gebeurt er in het lichaam waardoor de twee zo verbonden zijn en waardoor de ene of de andere daadwerkelijk aandacht krijgt en pijn veroorzaakt?

Ten eerste raken het Syndroom van Cushing en fibromyalgie ook vaak in de war. De belangrijkste redenen zijn vanwege verschillende overlappende symptomen, waaronder vermoeidheid, spierpijn en spierzwakte, en psychische problemen (depressie, enz.). Dat gezegd hebbende, er zijn enkele dingen die absoluut niet overlappen, en dus wilt u ervoor zorgen dat u ze in de gaten houdt als u al een diagnose fibromyalgie heeft.

Deze symptomen omvatten hoge bloeddruk (die wordt veroorzaakt door de extra cortisol), acne en vette huid, problemen met uw geslachtsdrift en broze en gevoelige botten. Al met al kan het syndroom van Cushing je behoorlijk ellendig maken, en het is moeilijk om echt grip te krijgen op wat er met je lichaam aan de hand is, als je al zoveel hebt meegemaakt met fibromyalgie.

Natuurlijk kunnen er ook andere symptomen optreden. Gewichtstoename komt bijvoorbeeld vrij vaak voor als je te maken hebt met het syndroom van Cushing. Obesitas treedt op vanwege de hoeveelheid cortisol die er rondgaat, en het lichaam weet echt niet zeker wat het ermee moet doen. En, zoals u weet, kan overgewicht veel problemen met fibromyalgie veroorzaken, omdat het het voor u moeilijker maakt om te bewegen en het kan meer spanning en pijn op uw spieren veroorzaken.

Dus hoe behandelen mensen het syndroom van Cushing? Er zijn een paar manieren. Ten eerste, als er tumoren geassocieerd zijn met het syndroom van Cushing, dan is behandeling voor de tumoren noodzakelijk. Vaak zijn deze tumoren goedaardig, dus het is niet echt een kwestie van of het een kankerprobleem is of niet (dat gezegd hebbende, kanker moet op de juiste manier worden behandeld als dat deel uitmaakt van wat er gaande is).

De tumoren moeten op beide manieren worden behandeld, dus het is mogelijk dat je een bepaalde operatie moet ondergaan om ervoor te zorgen dat ze van je bijnieren af ​​zijn. Andere soorten behandeling voor de tumoren kunnen chemotherapie en bestraling omvatten; deze worden gebruikt, de tumoren bevinden zich op een vreemde plaats of als een ingrijpende operatie uiteindelijk op de lange termijn meer problemen zou kunnen veroorzaken.

Last but not least, als u glucocorticosteroïden gebruikt als onderdeel van uw behandelingsplan voor andere aandoeningen, zal uw arts u hiervan moeten afzetten omdat ze deel uitmaken van het probleem dat aan de gang is. Het overschakelen van medicijnen kan een beetje vervelend zijn als u niet voorzichtig bent, maar uw arts zal eventuele wijzigingen die u ondervindt bijhouden en zo aanpassen dat u dezelfde opluchting krijgt als de voorschriften. die je gebruikte voordat Cushing’s Syndroom een ​​probleem begon te worden.

Zorg er altijd voor dat u met uw arts praat als u aanvullende symptomen met uw fibromyalgie ziet die u nog nooit eerder hebt opgemerkt. Het kan zijn omdat er zich naast uw fibromyalgie een andere ziekte ontwikkelt, of het kan zijn omdat uw fibromyalgie oplaait. Hoe dan ook, constante communicatie is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat je gezond blijft en in staat bent om door te gaan met het leven als normaal van een leven zoals je dat kunt met fibromyalgie.

Leave a Reply