Swedish

16 Exempel På Smärta Har Jag Med Min Fibromyalgi

Kronisk smärta  är nästan alltid ett av de många symtomen som uppstår med   fibromyalgi , men för mig är det den dominerande.

Smärta påverkar alla aspekter av mitt liv.

Dyrt betalning för varje fysisk aktivitet jag gör; Till och med den minsta uppgiften kan leda till en kraftig ökning av mina symtom.

Smärtan vid fibromyalgi är unik på grund av dess svårighetsgrad, komplexitet och de olika systemen som är involverade. Det finns tre huvudtyper av smärta vid fibromyalgi:   hyperalgesi, allodynia och parestesi.

Hyperalgesi betyder bokstavligen som överdriven smärta:

“Hyper” betyder överskott och “algesia” betyder smärta. Det är den medicinska termen för smärtförvärring vid fibromyalgi. Allodynia är den smärta du känner när du berör eller vidrör huden. Till exempel, ett litet tryck på kläder eller en mild massage orsakar smärta eller en lätt bris som blåser på huden. är en överkänslighet mot stimuli som normalt inte skulle orsaka smärta. Parestesi är en konstig, nervös känsla som känns som något som kryper, stickningar, brännskador, kliar eller domningar, som en dum plåstring i fotens mitt eller en brännande känsla i ryggen. Men för att vara ärlig betyder dessa ord väldigt lite för alla som inte har fibromyalgi. För att ge människor som inte har en uppfattning om hur det känns att leva med denna smärtsamma och försvagande sjukdom, jag kommer att beskriva smärtan jag upplever på ett sätt som jag hoppas att alla kan förstå dem.

1. Bränna i huden

Ibland känns min hud som att den är i eld, den känns rå. Tänka mig att spendera timmar utan solskydd under solen, sedan ta ett dopp i havet och saltvattnet som bränner din skadade hud. Sedan kläds du för att gå ut på natten och dina kläder gnider rå mot huden. Om du har fibromyalgi, kan kläder ensam orsaka denna smärta. Det kräver inte solljus.

2. Stickande / brännande smärta

Detta är en smärta som jag tycker är särskilt svår att bära. Det är så svårt att det lämnar mig andetag. Smärtan kommer i vågor och åtföljs av illamående.

3. Smärta i lederna

Min ledvärk är en tråkig och bankande smärta. Det påverkar främst mina knän, men också andra områden.

4. Muskelsmärta

Mina muskler gör ont hela tiden. Till och med den minsta aktiviteten gör att de bankar och bränner. Jag känner mig obekväm när mina muskler gör ont, vilket gör mig så rastlös.

5. Muskelkramper

 Jag upplever muskelkramper varje dag, de är nästan konstant. Det är som om du inte har någon kontroll över din kropp, som om en oförutsedd kraft manipulerar dig.

6. Svår smärta

Du känner att någon använder dig som en voodoo docka.

7. Mellan klåda och bankande smärta

Jag är säker på att det finns en teknisk benämning för det, men “en korsning mellan klåda och svidande” är det bästa sättet att beskriva det. Det händer djupt i mina muskler och det är omöjligt att klåda kliar. Det orsakar också ett ryck i den drabbade delen av min kropp.

8. Kläm känslan

Inte bara på huden utan också på insidan, som känns skadad och känslig. Bröstet och bröstet känns vanligtvis skadat, vilket kan göra andningen smärtsam (kostokondralsmärta).

9. Obehag i hela kroppen

När jag är överkänslig känner jag mig obekväm i hela kroppen. Den minsta beröring eller rörelse orsakar bankande smärta runt min kropp.

10. stelhet

Föreställ dig en frisk person som går på gymmet efter månader av inaktivitet. Lyft vikterna och träna helt. Nästa dag känner de sig styva och har svårt att röra sig. En person med fibromyalgi vaknar så här varje morgon. Det verkar som om han hade på sig en kostym under huden, två storlekar för små.

11. Bestrålad smärta

Jag har smärta som har en central punkt men som strålar ut från den punkten. Smärtan kan börja i ryggen, t.ex. B. men också genom mina ben.

12. Smärta vid beröring

Till och med den minsta beröringen av en älskad kan orsaka smärta. Jag måste ha kläder i två storlekar för stora, gjorda av mjukt material utan sömmar. Jag använder mjuka, platta skor som är större och jag måste klippa håret eftersom det orsakar svår smärta i min hud. Touch orsakar många typer av smärta som jag har beskrivit.

13. Migrän / huvudvärk

Jag tror inte att en dag går utan huvudvärk, det kan bero på spänningar. Stol och hormoner förvärrar migränen. Om de slår, kommer jag inte att kunna arbeta. Jag tappar synen och smärtan är så allvarlig … Den minsta rörelse, beröring eller buller orsakar bankande smärta runt huvudet och ansiktet.

14. Tickling i huden 

Det känns som tusentals insekter går på min hud. Det är faktiskt ganska läskigt.

15. Överkänslighet

Bullret är outhärdligt på vissa dagar. På ett ögonblick upplever jag smärta, illamående, yrsel, skakningar och en överhängande panikattack. Men det är inte bara buller, jag är också känslig för lukter, ljus och beröring. Ja, en stark lukt av parfym kan orsaka smärta.

16. Irriterat tarmsyndrom

Fibromyalgi åtföljs ofta av andra tillstånd, till exempel irriterande tarmsyndrom (IBS). I motsats till vad folk tror, ​​uppträder IBS-smärta inte bara i tarmen utan strålar också ut till andra delar av kroppen, särskilt ryggen. Det är en skarp och brännande smärta. Gaserna som fångas i en redan inflammerad tarm är ett av de mest smärtsamma symptomen på IBS, det är överväldigande.

Smärta är inte det enda symptomet på fibromyalgi, men det är det symptom som påverkar mitt liv och hälsa mest. Tack för att du läste!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *