15 Naturliga tillvägagångssätt för fibromyalgi

Fibromyalgi, ibland kallad Fibromyalgi syndrom eller FMS, är ett kroniskt smärtsyndrom som kännetecknas av muskelsmärta, allmän smärta och trötthet. Muskelvärk, kallad myalgi, är vanligtvis diffus och känns i hela kroppen. Fibromyalgi drabbar cirka 10 miljoner människor i USA. I hela världen drabbas mer än 100 miljoner, varav nittio procent är kvinnor. Studier visar att 68 procent av dem med fibromyalgi har försökt med kosttillskott för att hjälpa till med sina symtom.

Konventionell medicin har ännu inte upptäckt den specifika orsaken till fibromyalgi. Många läkare med integrerande och funktionell medicin tror att problemet ligger inom mitokondrierna, eller kraftcellerna i våra celler. En fallrapport från 2011 om en patient med en mitokondriell sjukdom, som initialt diagnostiserades som fibromyalgi, stöder detta.

Även om orsaken till fibromyalgi av många anses vara okänd, är det känt att patienter som drabbats av FMS har 40 procent mindre koenzym Q10 i blodet och minskad antioxidantaktivitet.

De med FMS har också en minskad mängd mitokondrier i sina blodkroppar. Mitokondrier är delar av våra celler som ger oss energi genom att göra energimolekylen adenosintrifosfat (ATP). Andra forskare har noterat att en bakteriell överväxt i tunntarmen (känd som SIBO eller tunntarmbakteriell överväxt) finns hos 90-100 procent av patienterna med fibromyalgi. Många experter tror att SIBO, läckande tarm och låg produktion av koenzym Q10 kan vara inblandade i orsaken till fibromyalgi.

Tillhörande villkor

Patienter med fibromyalgi har ofta andra associerade tillstånd. Dessa inkluderar migränhuvudvärk, irritabla tarmsymtom (uppblåsthet, buksmärtor, diarré och/eller förstoppning) och interstitiell cystit. Dålig sömn eller sömnlöshet är också ett vanligt klagomål.   

Fibromyalgi Symtom

  • Hela kroppen smärta
  • Muskel ömhet och ökad smärtkänslighet
  • Trötthet
  • Depression
  • Ångest
  • Irritabelt tarmsyndrom
  • Läckande tarm
  • Sockersug

Hur man hjälper till att vända fibromyalgi

Detox din kropp

Under de senaste 100 åren har tusentals kemikalier skapats av företag och kasserats i våra vattentillförsel, luft och till och med hemmiljöer. Med många av dessa kemikalier har vi fortfarande nästan ingen aning om hur de påverkar oss. Vi vet dock att många har negativa hälsokonsekvenser, och fibromyalgi är sannolikt en av dem. Varje person har giftiga kemikalier i kroppen – det finns inget sätt att helt undvika det. Vi kan dock försöka minimera de långsiktiga effekterna av kemisk exponering. Avgiftning av kroppen är avgörande för att stärka kroppen så att den läker. Läs mer om avgiftning av kroppen.  

Fixa din tarm

Många med fibromyalgi har fått diagnosen Irritable Bowel Syndrome (IBS). Bevisen tyder på att gastrointestinala problem faktiskt kan vara orsaken till fibromyalgi och inte bara är associerade. Studier tyder på att Leaky Gut Syndrome, eller Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO), spelar en roll vid fibromyalgi. År 2004 visade Dr Mark Pimentel i sin studie att patienter med fler dåliga bakterier i tarmen hade mer smärta i samband med deras fibromyalgi. Dr Alex Vasquez har också rapporterat att LPS (Lipopolysaccharide) -proteinet från dessa bakterier, när det injiceras i en person, kan reproducera smärtpatienter med fibromyalgi.

Rensa din kost

Att undvika bearbetad mat är extremt viktigt vid alla kroniska tillstånd. Bearbetade livsmedel har kemikalier som är främmande för människokroppen (xenobiotika) och har effekter på oss som vi inte riktigt förstår. Dessa inkluderar livsmedelskonserveringsmedel och livsmedelsfärgämnen.

Att äta en kost med mycket frukt och grönsaker är ett bra ställe att börja. Om möjligt bör man köpa inköpta bekämpningsmedelsfria (ekologiska) frukter och grönsaker. Konsumera också kött som främst är gräsmatat, antibiotikafritt och hormonfritt. Även om detta kan vara dyrare i förväg, finns det en potential för kostnadsbesparingar om det hjälper till att förhindra kroniska hälsotillstånd och förbättrar livskvaliteten.

Konstgjorda sötningsmedel och MSG bör också undvikas. Aspartam (Nutrasweet) har rapporterats orsaka inte bara migränhuvudvärk utan är associerat med andra neurologiska problem. Studier har visat förbättring av fibromyalgi symptom hos dem som var känsliga för aspartam och MSG (mononatriumglutamat) när dessa kemikalier eliminerades från kosten.

En studie från  Nutricion Hospitalaria från 2017  visade att de med fibromyalgi som konsumerade en låg  FODMAP -kost  hade minskad smärta i samband med fibromyalgi. En låg FODMAP -diet kan ofta hjälpa till att förbättra matsmältningen hos personer med IBS och läckande tarm.

Träning

Träning har visat sig vara till hjälp för personer med fibromyalgi. Olika studier har bekräftat att aerob träning hjälper till att minska smärtnivån samtidigt som den förbättrar den totala funktionella kapaciteten. Motion hjälper till att förbättra mitokondriell hälsa.

FDA -godkända läkemedel mot fibromyalgi

Enligt min mening bör medicinering vara en sista utväg, först efter att tillräckliga kost- och livsstilsförändringar har gjorts och visat sig vara otillräckliga. Läkemedel är inte utformade för att ”bota” fibromyalgi utan för att du ska kunna leva bekvämt medan du tar medicinen på obestämd tid.

Fibromyalgi Federal Drug Administration (FDA) godkända läkemedel inkluderar:

Duloxetine (Cymbalta) – 60 mg per dag. Kostnaden i USA är $ 320 för en leverans på 1 månad

Pregabalin (Lyrica) – 150 mg till 225 mg två gånger om dagen. Kostnadsintervallet i USA är $ 415 till $ 445

Milnacipran (Savella) – 50 mg två gånger om dagen. Kostnaden i USA är $ 397

Andra icke-FDA-godkända läkemedel som ofta används inkluderar gabapentin, amitriptylin, fluoxetin. Dessa mediciner är generiska och billigare och har liknande fördelar.

Fibromyalgi behandlas ofta med narkotika (opiater) trots absolut inga bevis på nytta. Narkotika kan faktiskt vara mer skadligt och tycks öka de totala smärtnivåerna på lång sikt. Opiater inkluderar tramadol, fentanyl, hydrokodon, oxikodon och morfin.  

Enligt American College of Rheumatology ”Trots att det inte rekommenderas som den första behandlingen, kan tramadol användas för att behandla fibromyalgi. Denna smärtstillande är en opioid narkotisk. Läkare föreslår inte att man använder andra opioider för behandling av fibromyalgi. Detta beror inte på rädslan för beroende. Bevis tyder snarare på att dessa läkemedel inte är till stor nytta för de flesta med fibromyalgi. I själva verket kan de orsaka större smärtkänslighet eller få smärta att kvarstå. ”

Kosttillskott för fibromyalgi

Olika tillskott har visat sig vara till hjälp för att lindra symtomen på fibromyalgi. Många tar ett tillskott i taget, märker ingen skillnad och slutar sedan ta det. Kosttillskott kan ha en synergistisk effekt. De som lyckas börjar ofta med ett tillägg, lägger till ett andra och kanske en tredje tills de märker en förbättring. Framför allt är det viktigt att fokusera på kost- och livsstilsförändringar som diskuterats ovan.

D -vitamin  – Ett vanligt symptom på D -vitaminbrist är muskelvärk och muskelsmärta. Studier visar att personer med fibromyalgi har lägre D -vitaminhalter jämfört med kontroller. En studie från 2017 inom  klinisk reumatologi  visade att personer med fibromyalgi hade mindre ont när D -vitamin ersattes. Många andra studier har visat liknande resultat. Korrigering av D -vitaminbrist är avgörande innan diagnosen fibromyalgi eftersom låg D -vitamin också orsakar muskelsmärta. Föreslagen dos: 2000 IE- 5000 IE dagligen. Läs mer om D -vitamin.

Magnesium  – Studier visar att magnesium, en naturlig muskelavslappnande, kan vara till hjälp för personer med fibromyalgi. En studie från Rheumatology International från 2013   visade att oralt magnesiumcitrat minskade smärta hos personer med fibromyalgi. Vidare  visade en studie från 2015 i  Journal of Integrative Medicine att när magnesiumklorid applicerades på huden, minskade smärtan. Vissa studier har också visat att en kombination av magnesium och äppelsyra kan vara till hjälp. Magnesium finns i kapslar, sprayer och lotionformuleringar. Föreslagen oral dos: Magnesiumkelat 125 mg till 500 mg eller enligt instruktionerna på etiketten.

Melatonin  – Melatonin är sömnhormonet som utsöndras varje natt av tallkörteln. Detta hormon har antioxidantfördelar förutom att främja vilsam sömn. En studie från 2016 om  smärta och terapi  visade att melatonin kan hjälpa till att minska smärta på grund av fibromyalgi. En studie från 2015 visade liknande fördelar. Föreslagen dos: Melatonin 3 mg till 10 mg varje natt.

Co-enzym Q10-  Mitokondriell dysfunktion är en populär teori för fibromyalgi och bidrar sannolikt till dess symtom. En studie från  PLOS ONE från 2012  visade att fibromyalgi -patienter hade lågt koenzym Q10 och att tillskott hjälpte till att minska huvudvärk hos dessa patienter. En studie från Spanien visade att kvinnor med fibromyalgi som tog CoQ10 i en daglig dos på 300 mg märkte en förbättring av deras symtom. Föreslagen dos: CoQ10 100 mg till 300 mg dagligen

SAM-e-  Det finns en dubbelblind placebokontrollerad studie från 1991 som visade att SAM-e kan vara till hjälp för personer med fibromyalgi. Föreslagen dos: SAM-e 800 mg per dag.

Tiamin (vitamin B1)  – Några studier har visat nyttan av tiamin för fibromyalgi patienter. År 2013  visade en  BMJ Case Reports -studie förbättring av fibromyalgi -symtom när tiamintillskott startades med 300 mg per dag och ökade upp till 1800 mg per dag.

5-Hydroxytryptophan (5-HTP ) -En studie från 1990 i  Journal of International Medical Research  visade att 5-HTP kunde förbättra symtomen på fibromyalgi. En studie från 1992 visade liknande fördelar. Föreslagen dos: enligt anvisningarna på etiketten.

L-karnitin-   Detta tillägg kan vara till hjälp och kan minska smärtrelaterade symtom vid fibromyalgi syndrom enligt en studie från 2007. Föreslagen dos: enligt anvisningarna på etiketten.

Spirulina –  En liten studie visade att spirulina kan vara till hjälp för att minska symtomen på fibromyalgi. Detta beror möjligen på dess prebiotiska (mat för tarmarnas goda bakterier) kapacitet och dess förmåga att avgifta kroppen från gifter.

Eteriska oljor för fibromyalgi

Eteriska oljor kan appliceras topiskt på smärtsamma muskler och leder. De rekommenderade oljorna för fibromyalgi inkluderar rökelse, vintergrön, lavendel, rosmarin, kryddnejlika och kamomill. Läs mer om eteriska oljor och deras fördelar.

Andra alternativa terapier

Massage, yoga, akupunktur, qigong och traditionell kinesisk medicin (TCM) är andra terapeutiska vägar som de med fibromyalgi har gjort för att förbättra livskvaliteten och bör ingå i din resa till friskvård.

Du kan förbättra dina fibromyalgi symptom

Sammantaget är fibromyalgi ett mycket svårt tillstånd som orsakar lidande för många människor. Det viktigaste är att återställa balansen och söka hälsa. Vi rekommenderar att du undviker livsmedel som förvärrar tillståndet. Det är också starkt att uppmuntra att äta en kost rik på frukt och grönsaker. En elimineringskost kan också vara till hjälp-börja med att eliminera mejeriprodukter, gluten och majsbaserade produkter. Narkotika kan få en person att må bättre men långsiktigt, göra fibromyalgi smärta värre. Studier har visat att träning är till hjälp, troligen på grund av dess produktion av ytterligare mitokondrier och förmåga att minska kronisk inflammation. Kosttillskott kan också vara till stor hjälp. Överväg att börja med vitamin D -ersättning först och lägg sedan till ett tillägg varannan till varannan vecka tills dina symtom förbättras. Ät hälsosamt, tänk hälsosamt och var frisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *